Στην επιλογή της χωροθέτησης εντός του Παγασητικού κόλπου, σε περιοχή ανάμεσα στον οικισμό του Αγ. Στεφάνου και του οικισμού της Κριθαριάς στον Σωρό (αγκίστρι), εμμένει παρά το ομόφωνο ΟΧΙ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και φορέων της Μαγνησίας (ΤΕΕ, ΠΘ, Δήμοι κ.α.) η εταιρεία MediterraneanGas καταθέτοντας σε δημόσια διαβούλευση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου και άλλα συνοδευτικά σχέδια, σενάρια ατυχημάτων, επιπτώσεων κ.λπ.
Αδιαφορώντας για την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στους σχεδιασμούς της και απορρίπτοντας κάθε διάλογο, η εταιρία στην ΜΠΕ επιχειρεί να εμφανιστεί ως ενδιαφερόμενη για την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας αναφέροντας: “Η εταιρεία MEDITERRANEAN GAS στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινωνικής της
πολιτικής και με κύρια κατεύθυνση την ενίσχυση και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, εστιάζει:
Στην ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης: Στόχος της εταιρείας είναι η πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού της να προέρχεται από τοπικούς πληθυσμούς. Η πρακτική της είναι να συμπεριλαμβάνονται στις διοικητικές ομάδες των Τομέων Επιχειρηματικής Δραστηριότητας ανώτερα στελέχη που προέρχονται από τις τοπικές κοινότητες, ώστε να βελτιώνει την ικανότητα της να κατανοεί τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περιοχής. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η MEDITERRANEAN GAS προσπαθεί να καλύπτει τις ανάγκες της σε προσωπικό μέσω της τοπικής αγοράς εργασίας. Στην ενίσχυση των δεσμών της με τις κοινότητες μέσα στις οποίες θα λειτουργεί καθημερινά.
Στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας: Αρχή όλων των Τομέων Επιχειρηματικής Δραστηριότητας της εταιρείας αποτελεί η προτεραιότητα της επιλογής των τοπικών προμηθευτών, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες τους.
Επομένως, οι επιπτώσεις από τη κατασκευή και λειτουργία του έργου στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και στην απασχόληση εκτιμώνται ως θετικές, άμεσες, μακροχρόνιες”
Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, σε ετήσια βάση 50 πλοία LNG carriers θα εκφορτώνουν στον πλωτό σταθμό που θα κατασκευαστεί κοντά στο παλιό λατομείο της ΑΓΕΤ (σπαστήρα) ενώ στο πλαίσιο της ΜΠΕ, εκπονήθηκαν οι κάτωθι υποστηρικτικές μελέτες, οι οποίες δίδονται στα αντίστοιχα παραρτήματα.
- Μελέτη Αλιείας: Αλιευτική κατάσταση και παραγωγή στον Παγασητικό Κόλπο
- Μοντέλο Διασποράς Αέριων Ρύπων
- Μελέτη Αερομεταφερόμενου Θορύβου
- Μελέτη Ασφαλείας & Φάκελος Κοινοποίησης Seveso III
- Μελέτη Ποσοτικοποιημένης Εκτίμησης Διακινδύνευσης (QRA)
- Κυματική Μελέτη
- Υποβρύχια Βιολογική Έρευνα
Ακολουθεί ολόκληρη η ΜΠΕ