Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών υπό τον τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του αστικού κώδικα και άλλες διατάξεις». Απείχαν από τη διαδικασία 46 βουλευτές.
Από τη Μαγνησία, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν τα μέλη της Κυβέρνησης κ.κ. Χρ. Τριαντόπουλος και Ζέττα Μακρή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Αλ. Μεϊκόπουλος.
Όχι ψήφισε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Βασ. Μεταξάς ενώ απείχε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρ. Μπουκώρος.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο με 176 υπέρ και 76 κατά. Ψήφησαν 254 βουλευτές. Δύο βουλευτές ψήφισαν «παρών». Έτσι, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί πλέον νόμο του κράτους.
Από τη Νέα Δημοκρατία 107 βουλευτές ψήφησαν υπέρ, 20 κατά, ενώ 31 ήταν αποχές.
Όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ 11 βουλευτές του απείχαν από την ψηφοφορία. Συγκεκριμένα απείχαν οι: Λιακούλη, Χνάρης, Καζάνη, Πουλάς, Μιχαηλίδης, Παρασκευαΐδης, Σταρακά, Κωνσταντινόπουλος, Μπαράν, Πάνας, Νικολαΐδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απείχε μόνο ο Παύλος Πολάκης. Από τη Νέα Αριστερά απείχαν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της.
Οι 20 «γαλάζιοι» βουλευτές που καταψήφισαν
Ηχηρά «όχι» στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών είπαν 20 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι «γαλάζιοι» βουλευτές Χ. Αθανασίου, Φ. Αραμπατζή, Β. Γιόγιακας, Στ. Γκίκας, Γ. Γκιουλέκας, Θ. Δαβάκης, Α. Δημοσχάκης, Κ. Καραγκούνης, Α. Καραμανλή, Θ. Καράογλου, Α. Κατσανιώτης, Δ. Κυριαζίδης, Φ. Μπαραλιάκος, Μ. Σαλμάς, Γ. Πασχαλίδης, Ε. Στυλιανίδης, Μ. Χαρακόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης, Θ. Λεονταριδης.
Οι 31 βουλευτές της ΝΔ που απείχαν – Οι τέσσερις μέλη της κυβέρνησης
Την αποχή επέλεξαν τέσσερα μέλη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας.
Οι υπόλοιποι «γαλάζιοι» βουλευτές που απείχαν είναι οι Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.
Τι προβλέπεται από τον νέο νόμο του κράτους
Με τον νέο νόμο, όπως έχει διευκρινίσει ο εκ των εισηγητών του νομοσχεδίου, υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, «εισήχθη η ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στο θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού».
Ο νέος νόμος «προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών». Αντιθέτως, «δεν επεκτείνουμε το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (και την παρένθετη μητρότητα) στα ζευγάρια ανδρών».
«Ο στόχος επετεύχθη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από τη λήξη της συνεδρίασης. Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ κατά του τάχθηκαν η Ελληνική Λύση, η Νίκη, οι Σπαρτιάτες και το ΚΚΕ.
in.gr