Για το φλέγον ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο μίλησε στο ΕΡΤΝews ο Γιάννης Φασούλας, μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών, κάνοντας λόγο για μια «οργανωμένη παγίδα των τραπεζών» και ζητώντας δίκαιη λύση για τους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που είναι εγκλώβισμένοι, αδυνατώντας να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους. «Για να βρεθεί λύση πρέπει να πάνε κόντρα στις τράπεζες. Υπάρχει αυτή η θέληση;», διερωτήθηκε απευθύνοντας έκκληση για δίκαιη ρύθμιση.
«Εμείς ζητάμε να πληρώσουμε για αυτά που δανειστήκαμε. Δεν ζητάμε χάρη. Δεν είμαστε μπαταχτσήδες. Πήρα ένα δάνειο 100.000 ευρώ και θέλω να πληρώσω 130.000 — όχι 230.000. Γιατί αυτό γίνεται σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5».
Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους της εκπομπής Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασσιμάτη, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο δόθηκαν όταν η ισοτιμία ήταν 1 ευρώ προς 1,67 φράγκα, ενώ σήμερα έχει φτάσει περίπου στο 0,93. «Μιλάμε για αύξηση 80% στο κεφάλαιο. Και όλα αυτά έγιναν ταυτόχρονα με την οικονομική κρίση, όταν τα εισοδήματά μας μειώθηκαν στο μισό», επεσήμανε κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «ένα οργανωμένο σχέδιο των τραπεζών εκείνο τον καιρό».
«Βαρέλι χωρίς πάτο» τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Παράλληλα, κατήγγειλε ότι οι περισσότεροι έχουν ήδη αποπληρώσει το κεφάλαιο και συνεχίζουν να πληρώνουν τόκους. «Οι 100.000 ευρώ που δανειστήκαμε έγιναν 180.000, μετά 200.000 και τώρα 250.000 ευρώ, λόγω επιμήκυνσης των δανείων. Πού θα πάει αυτό το βιολί;», διερωτήθηκε.
Αναφερόμενος στην αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου που αφορούσε συλλογική σύμβαση έναντι συγκεκριμένης τράπεζας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός: «Κερδίσαμε στο Πρωτοδικείο, χάσαμε στο Εφετείο και ο Άρειος Πάγος μάς καταδίκασε, παίρνοντας, ή μάλλον μη λαμβάνοντας υπόψη, τα πραγματικά δεδομένα της κρίσης».
Ο ίδιος τόνισε πως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε, είτε μέσω κυβερνητικών παρεμβάσεων είτε μέσω αποφάσεων των ανώτατων δικαστηρίων. «Στη Γαλλία, μάλιστα, επιβλήθηκαν και πρόστιμα στις τράπεζες», ανέφερε.
Σε ερώτηση για το αν έχουν ενταχθεί σε κάποιο καθεστώς ρύθμισης, απάντησε αρνητικά: «Όχι, δεν έχουμε μπει. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι πρακτικά απρόσιτος για την πλειονότητα των δανειοληπτών. Για να ενταχθείς πρέπει να έχεις φτάσει στο απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο».
Όπως ανέφερε ο κ. Φασουλάς ότι η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών έχει ήδη καταθέσει δύο προτάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ έχουν γίνει και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στο παρελθόν. «Η δική μας πρόταση είναι να υπολογιστούν τα δάνειά μας σαν να είχαν εκδοθεί εξ αρχής σε ευρώ, όπως έγινε με όλους τους υπόλοιπους. Να γίνει “κούρεμα” στο πρόσθετο κόστος. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από μια βιώσιμη ρύθμιση», κατέληξε.
Ο ίδιος επισήμανε ότι οι δανειολήπτες και οι εγγυητές του ελβετικού φράγκου, που είναι περισσότεροι από 200.000, βρίσκονται 15 χρόνια μετά στο ίδιο δυσμενές σημείο.
Σχετική είδηση:
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
