• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Οι Bookmarkers στην Ξάνθη, με βιβλία, δώρα και γνώση
Share

26/06/2026 05:22

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι Bookmarkers στην Ξάνθη, με βιβλία, δώρα και γνώση

Last updated: 2026/06/26 at 2:02 ΠΜ
Newsroom Published 25/06/2026
Share
5 Min Read
Οι Bookmarkers στην Ξάνθη, με βιβλία, δώρα και γνώση
SHARE

Οι Bookmarkers επισκέφθηκαν σχολεία και πολιτιστικούς φορείς της Ξάνθης, προσφέροντας βιβλία, εξοπλισμό και ενισχύοντας τη φιλαναγνωσία.

Contents
Σχολικές βιβλιοθήκες – Ζωντανοί πυρήνες γνώσηςΑπό τις υποτροφίες έως τα «εστιατόρια ποίησης» Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Σχολικές βιβλιοθήκες – Ζωντανοί πυρήνες γνώσης

Πρώτος σταθμός ήταν το Γυμνάσιο Σμίνθης, έπειτα από σχετικό αίτημα της σχολικής μονάδας. Οι Bookmarkers παρέδωσαν λογοτεχνικά βιβλία για τον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η βιβλιοθήκη για τους μαθητές της περιοχής.

Το σχολείο βρίσκεται στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, στον Δήμο Μύκης, και φιλοξενεί αποκλειστικά μαθητές της μουσουλμανικής μειονότητας, με έντονο το στοιχείο της διγλωσσίας και της καθημερινής χρήσης της πομακικής διαλέκτου. Σε μια περιοχή όπου δεν λειτουργεί Δημόσια Βιβλιοθήκη, η σχολική βιβλιοθήκη αποτελεί τη βασική πύλη πρόσβασης των μαθητών στον κόσμο του βιβλίου.

Παρά τους περιορισμένους πόρους, η σχολική κοινότητα έχει δημιουργήσει μια αξιόλογη βιβλιοθήκη με τίτλους κλασικής και σύγχρονης λογοτεχνίας, ιστορίας, μυθολογίας, τεχνών και ποίησης. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με ενεργή συμμετοχή των μαθητών και προγράμματα φιλαναγνωσίας, ενώ φέτος οι μαθητές προχώρησαν ακόμη και στην έκδοση παραμυθιού σε γραφή Braille.

Το σχολείο αναπτύσσει σημαντική εξωστρέφεια μέσα από μαθητικά συνέδρια, εκδόσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και συνεργασίες με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα διαθέτει λαογραφικό μουσείο με σύστημα ξενάγησης μέσω QR codes και σχεδιάζει τη δημιουργία μουσείου καπνού.

Τη συζήτηση συντόνισαν ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής των Bookmarkers Νίκος Α. Κούκης και η διευθύντρια του σχολείου Ζήνα Ματσούδη, παρουσία εκπαιδευτικών και μαθητών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα νέα βιβλία και να ανταλλάξουν απόψεις για τη χαρά της ανάγνωσης.

Στη συνέχεια, οι Bookmarkers επισκέφθηκαν το 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης «Μέλπω Μερλιέ», όπου προσφέρθηκαν λογοτεχνικά βιβλία, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένας πίνακας για την περαιτέρω αναβάθμιση της σχολικής βιβλιοθήκης.

Η μαθητική δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου, που εγκαινιάστηκε το 2021, αποτελεί αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και αποφοίτων. Ξεκινώντας από δωρεές ήδη από το 1978, διαθέτει σήμερα περίπου 800 τίτλους βιβλίων, ηλεκτρονικά καταγεγραμμένους, που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεματικών πεδίων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε διαδραστική συζήτηση ανάμεσα στον πρόεδρο των Bookmarkers, τον διευθυντή του σχολείου Αλέξανδρο Δημαρά, εκπροσώπους του Συλλόγου Διδασκόντων και μαθητές που συμμετέχουν ενεργά στη λειτουργία της βιβλιοθήκης. Κοινός στόχος είναι η επέκταση του δανεισμού στους μαθητές του Λυκείου και, σε δεύτερο χρόνο, η μετατροπή της σε μια ανοιχτή «βιβλιοθήκη της γειτονιάς».

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι μαρτυρίες των μαθητών, οι οποίοι ανέφεραν ότι η ενασχόλησή τους με τα βιβλία τους βοήθησε να γίνουν πιο υπεύθυνοι, δημιουργικοί και να αναπτύξουν βαθύτερη σχέση με τη γνώση.

Από τις υποτροφίες έως τα «εστιατόρια ποίησης»

Οι διευθύνσεις και οι εκπαιδευτικές κοινότητες των δύο σχολείων εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τους Bookmarkers για τη στήριξη των σχολικών βιβλιοθηκών, καθώς και προς τον εμπνευστή της πρωτοβουλίας, ιδρυτικό μέλος και νόμιμο εκπρόσωπο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, πρώην Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, η συμβολή του οποίου κατέστησε δυνατή την υλοποίηση της δωρεάς.

Όπως επισημάνθηκε κατά τις επισκέψεις, η έμπρακτη στήριξη δράσεων που ενισχύουν την πρόσβαση των νέων στο βιβλίο και τη γνώση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ειδικά σε σχολικές κοινότητες που, παρά τις δυσκολίες, αναπτύσσουν αξιόλογες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες.

Η επίσκεψη στην Ξάνθη συνεχίστηκε στο Ευπατρίδιον Ίδρυμα Εμμανουήλ και Ευαγγελίας Δημητράκη, έναν οργανισμό που επενδύει στην εκπαίδευση, την κοινωνική συνοχή και τον πολιτισμό, στηρίζοντας την έρευνα, τις υποτροφίες και καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις.

Το Ίδρυμα φιλοξενεί βιωματικά προγράμματα για παιδιά, δράσεις φιλαναγνωσίας, αφήγησης και θεάτρου, ενώ διαθέτει εκθεσιακές ενότητες όπως η αναπαράσταση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από LEGO, το Μουσείο Διοραμάτων Playmobil, η «Πολιτεία του Καραγκιόζη» και εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών, αξιοποιώντας παράλληλα σύγχρονες τεχνολογίες NFC και QR codes. Παράλληλα, προχωρά στην υλοποίηση νέων προγραμμάτων υποτροφιών για μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές.

Τελευταίος σταθμός ήταν το πολυβραβευμένο Βιβλιοπωλείο 2 των Θανάση Αθανασιάδη και Μαυρουδή Κουτσουρά, το οποίο έχει αναδειχθεί ως ένα από τα σημαντικότερα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία της χώρας, καθώς και ο χώρος της Βασιλικής Στρώλη, η οποία έχει δημιουργήσει στην Ξάνθη ένα πρωτότυπο εργαστήρι φιλαναγνωσίας και δημιουργικής έκφρασης.

Μέσα από καινοτόμες δράσεις που αντιμετωπίζουν το βιβλίο ως εργαλείο καλλιέργειας ενεργών πολιτών, αλλά και μέσω των ιδιαίτερων «εστιατορίων ποίησης», όπου οι επισκέπτες «παραγγέλνουν» συγγραφείς και «πληρώνουν» με κείμενα, αναδεικνύεται μια διαφορετική προσέγγιση της ανάγνωσης και της συμμετοχής στον πολιτισμό.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων συζητήθηκαν προοπτικές μελλοντικών συνεργασιών, επιβεβαιώνοντας ότι η φιλαναγνωσία αποτελεί συλλογική υπόθεση και ότι οι κοινότητες που επενδύουν στο βιβλίο επενδύουν ταυτόχρονα στη γνώση, τη δημιουργικότητα και το μέλλον.

πηγη

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

TAGGED: ΒΙΒΛΙΟ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ_ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Αναστάτωση στο λιμάνι του Βόλου για εργαζόμενους στα ρυμουλκά – Επανέρχεται σχέδιο το οποίο είχε καταγγελθεί ως φωτογραφικό δημιουργίας νέας μονοπωλιακής κατάστασης Αναστάτωση στο λιμάνι του Βόλου για εργαζόμενους στα ρυμουλκά – Επανέρχεται σχέδιο το οποίο είχε καταγγελθεί ως φωτογραφικό δημιουργίας νέας μονοπωλιακής κατάστασης
Επόμενο Live η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου (25/6/26) Live η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου (25/6/26)

Δημοφιλέστερα

AAΔΕ: Εντοπίστηκε κατασκευαστική εταιρεία και μεσιτικό γραφείο που έκρυβαν έσοδα 3,1 εκατ. ευρώ – Πώς έφτασαν οι ελεγκτές στα ίχνη τους
AAΔΕ: Εντοπίστηκε κατασκευαστική εταιρεία και μεσιτικό γραφείο που έκρυβαν έσοδα 3,1 εκατ. ευρώ – Πώς έφτασαν οι ελεγκτές στα ίχνη τους
26/06/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?