Τη χθεσινή ομιλία του 47ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώνταςστο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Ο Τραμπ σηματοδοτεί μια νέα εποχή στο διεθνές σύστημα όπου ο αναθεωρητισμός τουλάχιστον ρητορικά, δεν είναι πλέον καταδικαστέος από την Αμερική
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Δημήτρης Καιρίδης «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Τραμπ χθες σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής στο διεθνές σύστημα, όπου ο αναθεωρητισμός, τουλάχιστον ρητορικά, δεν είναι πλέον καταδικαστέος από την Αμερική, όπως παραδοσιακά ήταν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Και όλες αυτές οι επικλήσεις ανώτερων αξιών, διεθνούς δικαίου, αρχών και θεσμών με τις οποίες διάνθιζαν οι Αμερικανοί πρόεδροι τις προεδρικές τους ομιλίες και αναφέρονταν στο παγκόσμιο καλό στην Αμερική ως δύναμη καλού και όλα αυτά, νομίζω λοιπόν, ότι χθες υπήρξε μια ρήξη με αυτή την παράδοση. Μια παράδοση που ακολούθησαν και οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί αυτά τα χρόνια, τις δεκαετίες μετά τον πόλεμο που η Αμερική πρωταγωνιστεί και διαμόρφωσε εν πολλοίς το διεθνές σύστημα».
Η Αμερική «κλείνει το μάτι» με βάση την ισχύ και όχι το δίκαιο
Και στη συνέχεια συμπλήρωσε «Το γεγονός ότι η Αμερική, που είναι ο βασικός πυλώνας του διεθνούς συστήματος-δεν είναι μία τυχαία χώρα, δεν είναι μία ακόμα χώρα αλλά είναι η χώρα που διαμόρφωσε το διεθνές περιβάλλον μετά τον πόλεμο, με βάση την τραγωδία του πολέμου και αυτά που υποφέραμε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και γι’ αυτό όλοι οι διεθνείς θεσμοί έχουν έδρα τους λίγο πολύ στην Αμερική, είτε λέγεται ο ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, είτε λέγεται ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσινγκτον και ούτω καθεξής-έρχεται σήμερα και αποσύρει την Αμερική από διεθνούς θεσμούς, όπως είναι η Συμφωνία για το Κλίμα ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Να πούμε ότι η Αμερική είναι ο βασικός αιμοδότης όλων αυτών. Πληρώνει το 1/4, το 1/3 το μισό του προϋπολογισμού τους. Χωρίς την αμερικανική βοήθεια δεν μπορεί να λειτουργήσουν αυτοί οι διεθνείς θεσμοί), όταν έρχεται λοιπόν ένα αυτό και δύο νομιμοποιεί ή εν πάση περιπτώσει κλείνει το μάτι σε ένα δούναι και λαβείν και σε ένα παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων με βάση την ισχύ και όχι το δίκαιο, καταλαβαίνετε ότι έχουμε μπει σε έναν νέο κόσμο στον οποίο θα πρέπει πάραυτα το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η ελληνική κοινωνία συνολικά, όλοι μαζί να αντιληφθούμε και να προσαρμοστούμε για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Και αυτή είναι η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Τουσκ και Μητσοτάκης μπορούν να έχουν έναν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη
Τέλος, ο κ. Δημήτρης Καιρίδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το εξής «Ο Τουσκ είναι μια μεγάλη προσωπικότητα. Πρώτον, διότι κυβέρνησε δέκα χρόνια την Πολωνία και την άλλαξε και στη συνέχεια και ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλλά επέστρεψε στην Πολωνία και κέρδισε την ακροδεξιά και απέδειξε ότι με τη σωστή ηγεσία, όπως του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κεντροδεξιά, αυτό είναι και το βασικό ανάχωμα σε οποιονδήποτε εθνολαϊκισμό να πούμε, που κινδυνεύει να χωρίσει και να διασπάσει την Ευρώπη. Διότι, αν στην Πολωνία δεν είχε κερδίσει ο κεντροδεξιός Τουσκ θα μιλούσαμε για μία τελείως διαφορετική Πολωνία και μία τελείως διαφορετική Ανατολική Ευρώπη. Διότι, η Πολωνία είναι ο μεγάλος παίκτης στην πρώην Ανατολική Ευρώπη. Σήμερα λοιπόν, έχουμε αυτή την ευκαιρία με τον Τουσκ, δηλαδή, Μητσοτάκης και Τουσκ να προχωρήσουν το ζήτημα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας».
www.ertnews.gr