Κυκλοφοριακά μέτρα τα οποία δεν απαιτούν έργα αλλά προσωπικό, σχεδιασμό και διαρκή υποστήριξη, υλοποιεί στον κεντρικό τομέα του Βόλου εδώ κι ένα περίπου μήνα η Τροχαία Βόλου.
Ήδη, οι λεωφορειόδρομοι στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος, λειτουργούν εμφανώς καλύτερα από το παρελθόν καθώς τα λεωφορεία και τα ταξί κινούνται ταχύτερα και ανεμπόδιστα σχεδόν σε όλο το μήκος της διαδρομής, η οποία στο παρελθόν ήταν μαρτυρική για τους επαγγελματίες οδηγούς και τους επιβάτες των ΜΜΜ και ταξί.
Διασφαλίζοντας με τακτική αστυνόμευση τους λεωφορειόδρομους, η Τροχαία Βόλου επέκτεινε τις παρεμβάσεις της στις αριστερές λωρίδες των κεντρικών οδικών αξόνων.
Στην αρχή με βεβαιώσεις παραβάσεων και αφαίρεση πινακίδων και στη συνέχεια με τη χρήση γερανού για την απομάκρυνση παράνομα σταθμευμένων οχημάτων.
Με την σχετική συμμόρφωση οδηγών και την τακτική αστυνόμευση και απογευματινές – βραδυνές ώρες, τα συνεργεία της Τροχαίας άρχισαν να χρησιμοποιούν και φορητούς κώνους με ευέλικτους σχεδιασμούς ανάπτυξης και δυνατότητα άμεσης μεταβολής ή και ανάκλησης.
Για παράδειγμα σε Ιάσονος και Δημητριάδος, στην αριστερή λωρίδα, μετά την διέλευση των συνεργείων για κλήσεις, αφαιρέσεις πινακίδων, την χρήση ηχητικών σημάτων, τοποθέτηση ερυθρόλευκων ταινιών κ.λπ. και εφόσον απομακρύνονται τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα, τοποθετούνται από συνεργεία της Τροχαίας πορτοκαλί κώνοι σήμανσης κοντά στα πεζοδρόμια (περίπου στο μισό μέτρο) για να τονίζεται η απαγόρευση στάσης και στάθμευσης.
Όταν η αριστερή λωρίδα απελευθερωθεί πλήρως με την επίβλεψη των τροχονόμων, τότε οι κώνοι μεταφέρονται δεξιότερα στο οδόστρωμα, οριοθετώντας ρεύμα κυκλοφορίας στην αριστερή λωρίδα.
Με αυτή την παρέμβαση, τροχονόμοι σχηματίζουν δύο λειτουργικές λωρίδες κυκλοφορίας σε Ιάσονος, Δημητριάδος, Κ. Καρτάλη και Ελ. Βενιζέλου (Ιωλκού) ενώ διατηρείται ελεύθερος από παράνομα σταθμευμένα οχήματα και ο λεωφορειόδρομος.
Για να αντιλαμβάνονται οι οδηγοί την δυνατότητα χρήσης και των δυο λωρίδων κυκλοφορίας, τροχονόμοι με γιλέκα και υπηρεσιακά οχήματα με φάρους (μοτοσικλέτες ή έγχρωμα περιπολικά), βρίσκονται στο πεδίο καθοδηγώντας οδηγούς και στις δύο λωρίδες, επιτυγχάνοντας συνεχή ροή και αποτροπή σταθμεύσεων στην αριστερή λωρίδα.
Στην ουσία πρόκειται για αυτοματισμό που δημιουργούσαν παλαιότερα οι μόνιμες κορύνες.
Η στάση στους κεντρικούς άξονες ήταν αδύνατη καθώς ο παραβάτης οδηγός βρισκόταν άμεσα αντιμέτωπος με όσους τον ακολουθούσαν και δεχόταν πιέσεις από την κατάσταση που διαμόρφωνε με την παράνομη στάση και το κλείσιμο, έστω προσωρινά του ρεύματος, προκαλώντας μποτιλιάρισμα, κορναρίσματα και διαμαρτυρίες.
Αυτό το πλεονέκτημα του αυτοματισμού, εφαρμόζει πλέον η Τροχαία Βόλου με τους φορητούς κώνους, οι οποίοι πλεονεκτούν των σταθερών κορυνών καθώς είναι ανακαλούμενοι και δεν παραμένουν στη μέση του οδοστρώματος νυχτερινές ώρες μειώνοντας τους κινδύνους ατυχήματος από δικυκλιστές, δεν καταστρέφονται, ούτε λερώνονται διατηρώντας τους έντονους χρωματισμούς τους, τις ανακλαστικές λωρίδες κ.α.
Παράλληλα, τροχονόμοι βρίσκονται σε διαβάσεις πεζών και σε μη σηματοδούμενες (Δημητριάδος, Ελ . Βενιζέλου, Ερμού κ.α.) για την διευκόλυνση της κινητικότητας πεζών.
Επισημαίνεται, τέλος, πως όλα τα έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα, υλοποιούνται σε δύο βάρδιες από το προσωπικό της Τροχαίας Βόλου καθώς η Δημοτική Αστυνομία Βόλου με σημαντικό αριθμό ατόμων, απουσιάζει εμφατικά από τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.