Τον προγραμματισμό συνάντησης με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χαράλαμπο Μπιλλίνη ζήτησε εδώ και δύο εβδομάδες ο Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιού Λιμεναρχείου – Παλαιών Βόλου, με έγγραφο που απέστειλε με θέμα την αξιοποίηση χώρων στη συνοικία, έπειτα από την κατεδάφιση επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτισμάτων σε οικόπεδο που ανήκει στο ακαδημαϊκό ίδρυμα.
Η κατεδάφισή τους ήταν πάγιο αίτημα πολλών δεκαετιών και η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του Συλλόγου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Βόλου και Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας), αποτέλεσε μία μεγάλη κατάκτηση για τους κατοίκους του Παλαιού Λιμεναρχείου.
Στο αίτημα που υποβλήθηκε στην πρυτανική αρχή στις 3 Ιουνίου 2024 – δίχως ωστόσο να υπάρχει απάντηση μέχρι και σήμερα -, ζητήθηκε η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που αφορούν τη συνοικία, η οποία μετρά ακόμη «πληγές» μετά από το καταστροφικό πέρασμα των κακοκαιριών «Daniel» και «Elias».
Πιο συγκεκριμένα, πέρα από τα κτίσματα που κατεδαφίστηκαν στο τέρμα της οδού Λαχανά, υπάρχει μία ακόμη περίπτωση εγκαταλειμμένου και ετοιμόρροπου κτίσματος στην οδό Κιλκίς σε οικόπεδο φερόμενης ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου, όπου μάλιστα διαμένει υπό τραγικές συνθήκες απροσδιόριστος αριθμός αστέγων.
Η έκταση που απελευθερώθηκε στο τέρμα της οδού Λαχανά, όπως και το ετοιμόρροπο κτίσμα επί της Κιλκίς, γειτνιάζουν με τις υπό ανέγερση κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι η αξιοποίηση αυτών των χώρων ως κοινόχρηστων θα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των αναγκών της συνοικίας, πέρα από τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας του περιβάλλοντος.
Ο Σύλλογος παραμένει σε εγρήγορση και δηλώνει έτοιμος να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, αλλά και στην αξιοποίηση των χώρων που απελευθερώθηκαν, προς όφελος τόσο των κατοίκων, όσο και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Γι’ αυτό και στο έγγραφο που εστάλη και κοινοποιήθηκε επίσης στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προτείνεται η δημιουργία πάρκου αναψυχής και χώρων πρασίνου, που θα βελτιώσουν την υγεία φοιτητών και κατοίκων, θα αναβαθμίσουν αισθητικά την περιοχή και θα προσφέρουν χώρους για δημόσιες συναθροίσεις και κοινωνικές δραστηριότητες. Ζητήθηκε επίσης η σύνταξη μελέτης για την ανάπλαση της απελευθερωθείσας έκτασης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της συνοικίας.
Ο Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιού Λιμεναρχείου – Παλαιών Βόλου επιμένει στην πραγματοποίηση της συνάντησης το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να συζητηθούν με τον Πρύτανη λεπτομερέστερα οι προτάσεις και οι πιθανές λύσεις. Και στην παρούσα χρονική συγκυρία, η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι απαραίτητη για την υλοποίηση δράσεων, που θα διασφαλίσουν βιώσιμες λύσεις για την περιοχή.