• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Ζαγορά: Συνέδριο για το έργο του ιστορικού Γ. Κορδάτου
Share

01/07/2026 17:54

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ζαγορά: Συνέδριο για το έργο του ιστορικού Γ. Κορδάτου

Last updated: 2026/07/01 at 5:54 ΜΜ
Newsroom Published 01/07/2026
Share
4 Min Read
Ζαγορά: Συνέδριο για το έργο του ιστορικού Γ. Κορδάτου
SHARE

Εξήντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιστορικού Γιάνη Κορδάτου, η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας και πανεπιστημιακά τμήματα της Θεσσαλίας συνδιοργανώνουν συνέδριο με θέμα “Ο Γιάνης Κορδάτος στην ιστορία του ελληνικού 20ού αιώνα. Νέες προσεγγίσεις και οπτικές”. Στόχος είναι η επανεξέταση της προσωπικότητας και του έργου του κορυφαίου μαρξιστή ιστορικού, μέσα από το πολιτικό, ιδεολογικό και επιστημονικό πλαίσιο της εποχής του, αναδεικνύοντας τη συμβολή του στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ιστοριογραφίας και της ιστορικής συνείδησης.

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Καραμανωλάκης, χαρακτήρισε τον Κορδάτο ως έναν από τους ιστορικούς που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο γράφεται η ελληνική ιστορία. Όπως ανέφερε, σηματοδότησε τη μετάβαση από μια ιστοριογραφία επικεντρωμένη αποκλειστικά στο έθνος και το κράτος σε μια προσέγγιση που εξετάζει την κοινωνία, την οικονομία, την εργατική τάξη και τις κοινωνικές εξελίξεις.

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο Κορδάτος, ως μαρξιστής ιστορικός, συνέδεσε την ιστορία με την πολιτική και εγκαινίασε μια νέα σχολή κοινωνικής ιστορίας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ήταν ο πρώτος που μελέτησε συστηματικά το εργατικό και το αγροτικό κίνημα, ενώ προσέφερε πολύτιμο έργο για την ιστορία του Βόλου και της Θεσσαλίας.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πολυμέρης Βόγλης επεσήμανε ότι πρόκειται για μια σημαντική επιστημονική διοργάνωση, η οποία αποδίδει την αναγκαία αναγνώριση σε έναν ιστορικό που, όπως είπε, παραμένει σε μεγάλο βαθμό παραγνωρισμένος, παρά το γεγονός ότι άνοιξε νέους δρόμους στη μελέτη της ελληνικής, θεσσαλικής και μαγνησιώτικης ιστορίας.

Από την πλευρά του, ο φιλόλογος Βαγγέλης Νίκου, εκπροσωπώντας την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, ανέφερε ότι η εταιρεία διατηρεί από το 1978 σημαντικό τμήμα της βιβλιοθήκης και του αρχείου του Κορδάτου, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 1.300 βιβλία, χειρόγραφα, σημειώσεις και αλληλογραφία. Όπως σημείωσε, στο συνέδριο θα παρουσιαστούν επιστολές συνεργατών, διανοουμένων και μαθητών του ιστορικού, οι οποίες αναμένεται να φωτίσουν άγνωστες πτυχές του έργου του και να αποτελέσουν αφετηρία νέων ερευνητικών προσεγγίσεων.

Η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής, Ανίτα Πρασά, υπογράμμισε ότι ο Κορδάτος υπήρξε μία από τις κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα, με ιδιαίτερη αγάπη για τις αρχειακές πηγές και τις προφορικές μαρτυρίες. Ανέφερε ότι στην έκθεση θα παρουσιαστεί πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, αλλά και τεκμήρια της μαθητικής ζωής του από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, καθώς και βιβλία από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, αναδεικνύοντας πολύπλευρα τη ζωή και το έργο του μεγάλου ιστορικού.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου, Διογένης Καραγιαννακίδης, εξήγησε ότι η διοργάνωση αποτελούσε διαχρονική επιθυμία των ιδρυτών της εταιρείας, ως μια οφειλόμενη τιμή στον Ζαγοριανό ιστορικό. Τόνισε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η σύνθεση της επιστημονικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν οι Πολυμέρης Βόγλης, Ευάγγελος Καραμανολάκης, Βαγγέλης Νίκου και Ανίτα Πρασά. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης με προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα και βιβλία του Κορδάτου στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, καθώς και προβολή σπάνιου ντοκιμαντέρ της δεκαετίας του 1980, το οποίο ανασύρθηκε από το αρχείο της ΕΡΤ.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Σουηδία: Η Google καλείται να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια στην Klarna για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας Σουηδία: Η Google καλείται να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια στην Klarna για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας
Επόμενο Λειψυδρία: Αναβάθμιση και διεύρυνση δικτύων νερού και αφαλάτωσης σε εννέα ηπειρωτικούς δήμους Λειψυδρία: Αναβάθμιση και διεύρυνση δικτύων νερού και αφαλάτωσης σε εννέα ηπειρωτικούς δήμους

Δημοφιλέστερα

Μιγκέλ Άνχελ Χιμένεθ: «Δεν έκανα μια ταινία για τον Ωνάση, αλλά για κάποιον που θέλει να ελέγχει τα πάντα» – Αποκλειστικό
Μιγκέλ Άνχελ Χιμένεθ: «Δεν έκανα μια ταινία για τον Ωνάση, αλλά για κάποιον που θέλει να ελέγχει τα πάντα» – Αποκλειστικό
01/07/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?