Υπογράφηκε σήμερα μεταξύ Δήμου Βόλου, Περιφέρειας και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η σύμβαση για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Βόλου. Τη μελέτη κόστους 800.000 ευρώ θα υλοποιήσει κατά βάση η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου και θα ολοκληρωθεί συντομότερα των οκτώ μηνών που προβλέπει η σύμβαση, διότι ήδη το Πανεπιστήμιο έχει κάνει μία προεργασία και χρησιμοποιεί και στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος επισήμανε πως προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη μελέτη. “Αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πόροι, υπάρχει η θέληση να βρεθούν,” ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα παρέχει την τεχνογνωσία της και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα ρέματα, καθώς και ότι αναλαμβάνει το έργο της περιφερειακής τάφρου. “Η Περιφέρεια είναι στο πλευρό του Δήμου για το καλό των πολιτών,” δήλωσε. Τέλος, ο πρύτανης ευχαρίστησε επανειλημμένα τον κ. Μπέο για την εμπιστοσύνη που του δείχνει.
Αναζήτηση χρηματοδότησης για την ενεργειακή κοινότητα
Χρηματοδότηση για την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας θα αναζητήσει ο δήμος Βόλου από τη στιγμή που εγκρίθηκε η δημιουργία της, με το δήμαρχο να δηλώνει πως, αν δεν υπάρξει κρατική στήριξη, το έργο θα προχωρήσει με ιδιωτική χρηματοδότηση. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί σε περιοχή της Νέας Αγχιάλου, κοντά στο αεροδρόμιο, η οποία έχει αξιολογηθεί ως κατάλληλη. Το κόστος εκτιμάται, βάσει παλαιότερης μελέτης, στα 45 εκατομμύρια ευρώ, αν και ενδέχεται να μειωθεί σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Μπέος ανακοίνωσε σήμερα πως εγκρίθηκαν από τον ΔΕΔΔΗΕ οι όροι σύνδεσης του έργου, κάτι που μέχρι τώρα, όπως ανέφερε, είχε καθυστερήσει λόγω κυβερνητικών εντολών. Πλέον, το ζήτημα της χρηματοδότησης παραμένει ανοικτό και μπορεί να καλυφθεί είτε μέσω κρατικής χρηματοδότησης είτε από ιδιωτικά κεφάλαια. “Θα αξιοποιήσω κάθε δυνατότητα και ελπίζω σε μια απάντηση μετά το Πάσχα του 2025,” δήλωσε, προσθέτοντας πως, αν στραφεί τελικά σε ιδιωτική χρηματοδότηση, το έργο θα ολοκληρωθεί σε περίπου 1,5 χρόνο. Αν επιλεχθεί δημόσια χρηματοδότηση, η υλοποίηση θα χρειαστεί διπλάσιο χρόνο, “λόγω της φύσης του συστήματος”.
Τέλος ο δήμαρχος Βόλου αναμένει θετική απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης για την πρώτη φάση των έργων της ΔΕΥΑΜΒ για εξασφάλιση πηγαίου νερού, κάτι που αναμένεται να γίνει με την έλευση του πρωθυπουργού στο Βόλο το πρώτο τετράμηνο του 2025, όπως ανέφερε ο κ. Μπέος.