Η Βρετανία δεν θα χαλαρώσει τα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας με στόχο τη διασφάλιση χαμηλότερων δασμών για τις βρετανικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε την Κυριακή ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας Τζόναθαν Ρέινολντς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 10% στις περισσότερες εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο και υψηλότερο δασμό 25% σε αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο.
Αν και οι δασμοί που επιβλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο του φάσματος των δασμών των ΗΠΑ, αντανακλώντας μια σχετικά ισορροπημένη εμπορική ροή μεταξύ των δύο χωρών, ο Reynolds είπε ότι τα νέα εμπορικά εμπόδια είναι «απογοητευτικά».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των δασμών, ο Ρέινολντς είπε στο BBC ότι «δεν ήταν ανακριβές» να πει κανείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία συμφώνησαν στα γενικά πλαίσια μιας πιθανής συμφωνίας, αν και ο Τραμπ δεν το είχε δει ακόμη. Αλλά από τότε, δεν υπήρξαν σαφείς ενδείξεις προόδου και την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συναντηθεί «σύντομα» με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ.
Οι προσπάθειες σύναψης διμερούς εμπορικής συμφωνίας κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ (2017–2021) εμποδίστηκαν από την αντίθεση της τότε βρετανικής Συντηρητικής κυβέρνησης σε μέτρα που στοχεύουν στη χαλάρωση των προτύπων προστασίας των ζώων και του περιβάλλοντος.
Ο Ρέινολντς τόνισε την Κυριακή ότι, ακόμη και υπό την τρέχουσα κυβέρνηση των Εργατικών, μια τέτοια χαλάρωση παραμένει εκτός θέματος, καθώς θα παραβίαζε υποσχέσεις από την προεκλογική εκστρατεία του 2024.
«Δεν θα αλλάξουμε ποτέ τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μας πρότυπα (SPS) για τα τρόφιμα. Το έχουμε καταστήσει πολύ σαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε σε συνέντευξή του στο Sky News.
Οι κοινές πρακτικές στη βιομηχανία τροφίμων των ΗΠΑ και του Καναδά, όπως το πλύσιμο ωμού κοτόπουλου σε χλωριωμένο νερό ή η χορήγηση αυξητικών ορμονών σε βοοειδή, απαγορεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, ο Reynolds σημείωσε ότι ορισμένοι τομείς της αμερικανικής βιομηχανίας τροφίμων συμμορφώνονται ήδη με τα βρετανικά πρότυπα, υποδηλώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έναν τομέα διαπραγμάτευσης για τους δασμούς.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας απέκλεισε τυχόν αλλαγές στον νέο νόμο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ο οποίος επιτρέπει στις βρετανικές αρχές να επιβάλλουν πρόστιμα σε μεγάλες, κυρίως αμερικανικές, εταιρείες τεχνολογίας έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου τους, εάν δεν ρυθμίσουν το περιεχόμενο όπως απαιτείται από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: news.ro
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
