• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Απ. Τσακανίκας: “Στις λαϊκές αγορές κυριαρχούν οι εισαγωγές – Φορολογούμαστε δύο φορές και εγκαταλείπουμε τα χωράφια”
Share

25/08/2025 15:57

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Απ. Τσακανίκας: “Στις λαϊκές αγορές κυριαρχούν οι εισαγωγές – Φορολογούμαστε δύο φορές και εγκαταλείπουμε τα χωράφια”

Last updated: 2025/08/25 at 9:30 ΠΜ
Newsroom Published 25/08/2025
Share
3 Min Read
SHARE

Η εικόνα που περιγράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, Απόστολος Τσακανίκας, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, αποτυπώνει τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες παραγωγοί: “Κάθε πέρυσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα”.

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Οι λαϊκές αγορές, παραδοσιακό στήριγμα της ελληνικής οικογένειας, βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με την αλματώδη αύξηση εισαγωγών, την απουσία αγροτικής πολιτικής και το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα, ενώ μέχρι το 1987 η χώρα διέθετε 100% επάρκεια σε βασικά προϊόντα και πραγματοποιούσε εξαγωγές, σήμερα η αυτάρκεια περιορίζεται στο 30%, με το υπόλοιπο 70% να καλύπτεται από εισαγωγές.

“Ακόμα και κρεμμύδια και πιπεριές στη χωριάτικη σαλάτα είναι εισαγωγής” σημειώνει, προειδοποιώντας ότι μεγάλο μέρος των προϊόντων έρχεται από τρίτες χώρες, χωρίς επαρκείς ελέγχους για φυτοφάρμακα που στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες.

Το πρόβλημα, όμως, δεν σταματά εκεί. Οι παραγωγοί, όπως τονίζει, επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και 24% σε σπόρους, λιπάσματα, καύσιμα και εφόδια, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να τον εισπράξουν από τον καταναλωτή, όπως συμβαίνει με τους εμπόρους.

“Φορολογούμαστε δύο φορές” λέει χαρακτηριστικά, ζητώντας μηδενισμό του ΦΠΑ για να μπορέσει να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Την ίδια στιγμή, το πετρέλαιο και το ρεύμα παραμένουν πανάκριβα, ενώ οι εφοπλιστές απολαμβάνουν φορολογικά προνόμια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις οδηγίες 2020/285 και 2022/542, έδωσε από την 1η Ιανουαρίου 2025 τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να μειώσουν ή και να καταργήσουν τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει ακόμη αυτές τις προβλέψεις. “Κάνουν την πάπια και θα το παρουσιάσουν αργότερα σαν δικό τους μέτρο” σχολιάζει ο κ. Τσακανίκας, αφήνοντας αιχμές ενόψει ΔΕΘ.

Οι συνέπειες είναι ορατές: μόνο στη Μαγνησία τα τελευταία δύο χρόνια εγκατέλειψαν τη δουλειά τους 52 παραγωγοί και 13 έμποροι. “Τα χωράφια και τα θερμοκήπια μένουν εγκαταλελειμμένα, γιατί δεν συμφέρει να καλλιεργήσεις” τονίζει.

Παράλληλα, η αλλαγή στη νομοθεσία για τα δελτία αποστολής, με τα πρόστιμα να εκτοξεύονται από 500 σε 5.000 ευρώ, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους μικρούς παραγωγούς.

“Δεν υπάρχει αγροτική πολιτική, ούτε κοινωνική πολιτική” καταλήγει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, προειδοποιώντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης, οι λαϊκές αγορές κινδυνεύουν να χάσουν τον χαρακτήρα τους ως χώρος διάθεσης φρέσκων, ελληνικών και ποιοτικών προϊόντων.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Ρύπανση στο λιμάνι Βόλου: Απαντήσεις ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση στη συνεδρίαση λογοδοσίας
Επόμενο Ζιρού: «Είναι μόνο η αρχή»

Δημοφιλέστερα

Νέα μέθοδος διπλασιάζει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας
25/08/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?