Μέχρι και το 1998, κρατικός μηχανισμός, πολιτικοί, πολίτες κ.α. παρακαλούσαν οι φωτιές στα δάση να μην εκδηλώνονται Σαββατοκύριακα, ούτε μετά τη λήξη του ωραρίου δημοσίων υπηρεσιών της Παρασκευής.
Απλά η Δασική Υπηρεσία, εξουθενωμένη όπως και πολλές ακόμη δημόσιες υπηρεσίες, την Παρασκευή το μεσημέρι έβαζε μια άνω τελεία στο παραγωγικό της έργο και συνέχιζε δυναμικά την Δευτέρα.
Για 2,5 ημέρες, από την Παρασκευή μεσημέρι μέχρι και την Κυριακή, υπήρχαν διαφορετικοί ρυθμοί και αυτοί αφορούσαν και την δασοπυρόσβεση !!!
Τελικά η Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε να λύσει τον… Γόρδιο δεσμό, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων το 1998 με την ανάθεση της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Εκατοντάδες άρθρων, διαμαρτυρίες δασολόγων, δασαρχων για την απόφαση της κυβέρνησης και μια άτυπη βεντέτα με τους Πυροσβέστες.
Πως τα έφερε η ζωή όμως και να που το Ελληνικό κράτος, έπεσε στην ανάγκη των δασικών υπηρεσιών για το Κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες κ.α.
Μακελειό Νο2.
Πολίτες στα κάγκελα, περιουσίες στον αέρα, υπηρεσίες σε απόγνωση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ψάχνει να βρει λύσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις, πίσω από το τείχος των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τις διοικήσεις των οποίων σε πολλές περιπτώσεις ασκούν Δασάρχες κ.α.
Και φτάνουμε στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της κυβερνητικής αγανάκτησης.
Μια, δυο, τρεις, τέλος. Κάθετος ο Πρωθυπουργός. Οι δασικές υπηρεσίες φεύγουν από την "θερμοκοιτίδα" των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και μεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας τους.
Η υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών στο Υπ. Περιβάλλοντος, είναι ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού, μια κόκκινη γραμμή με δόγματα και συντεχνίες του παρελθόντος.
Ομοίως θα πρέπει να επανεξεταστεί σε ουδέτερο χρόνο ο νέος σχεδιασμός της Πυροσβεστικής, τα οργανογράμματα, τα πρωτόκολλα, η στελέχωση, οι εκπαιδεύσεις, οι ασκήσεις, οι νέες τεχνολογίες κ.α.
Όσο για τις Αποκεντρωμένες, ήχησε ηχηρό καμπανάκι …
Αντ. Φωκίδης