Την διατήρηση της Μαγνησίας εκτός του προνομιακού πεδίου εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας, ανακοίνωσε από τον Βόλο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζος.
Έναν νομό που πλήττεται από χαλαζοπτώσεις, όπως και η γειτονική Λάρισα. Με τη διαφορά ότι σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Φθιώτιδα, δηλαδή γύρω από τη Μαγνησία σε σύνολο 2.456.000 στρεμμάτων, ο ΕΛΓΑ εφαρμόζει εδώ και 20 περίπου χρόνια εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, χωρίς να επιβαρύνονται οι αγρότες.
Δωρεάν προστασία, όση και όπως την προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για το οποίο δεν έχει καταγραφεί καμία προσπάθεια αναθεώρησης, βελτίωσης, ούτε συμπλήρωσης με άλλα τεχνολογικά μέσα σε μια εποχή με ραγδαίες μεταβολές στα καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Γιατί δεν καλύπτονται και στη Μαγνησία οι παραγωγοί από το πρόγραμμα;
Διότι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΕΛΓΑ, ο Οργανισμός δεν έχει λάβει κανένα σχετικό αίτημα από αγρότες, συνεταιρισμούς, δημάρχους, φορείς της Μαγνησίας. βουλευτές κ.α. Τίποτα.
Δηλαδή όλοι οι αρμόδιοι φορείς στη Μαγνησία, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, οι συνεταιρισμοί, οι γεωπόνοι, οι Δήμοι κ.α. γνωρίζουν ότι το μοναδικό σύστημα που εφαρμόζει ο ΕΛΓΑ έχει αποτελέσματα, ότι περιορίζει τις ζημιές σε καλλιέργειες, οτι διατηρεί το αγροτικό εισόδημα και κανείς ποτέ δεν ζήτησε την εφαρμογή του στη Μαγνησία, προτιμώντας να βλέπουν μετά τη χαλαζόπτωση στο χώμα τους καρπούς της προσπάθειάς τους.
Ποτέ κανείς δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, οπότε δικαιολογημένα ο Οργανισμός αγνοεί το πρόβλημα στη Μαγνησία και δεν την έχει συμπεριελάβει στο πρόγραμμα.
'Αντε να δεχτεί κάποιος αυτή την εκδοχή, να μην έχει δει κανείς αιτήματα, να μην έχει ακούσει πως το πρόγραμμα χρήζει αναθεώρησης ή επέκτασης ή αναβάθμισης.
Άντε να πιστέψει κανείς πως η επέκταση του προγράμματος γίνεται μόνο από κάποια παρακίνηση, από αιτήματα ενδιαφερομένων και όχι από το ειδικό προσωπικό του ΕΛΓΑ που παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος, κάνει απολογισμούς και το ανανεώνει εδώ και δεκαετίες.
Τα αιτήματα αποζημιώσεων χαλαζόπληκτων παραγωγών από το Πήλιο, τον Αλμυρό κ.α. προς τον ΕΛΓΑ, οι φωτογραφίες, οι βιντεοσκοπήσεις από τις καταστροφές καλλιεργειών που συνοδεύουν τις αναφορές, το εκτιμητικό έργο, το ιστορικό των ζημιών κ.α., δεν δημιουργούν υποχρέωση στον ΕΛΓΑ να σταθεί ισότιμα, δίκαια και στους αγρότες της Μαγνησίας και να τους εντάξει στο πρόγραμμα, χωρίς έστω επίσημο αίτημα;
Άλλωστε, όπως προκύπτει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα πρακτικά της Βουλής, η ένταξη νέων περιοχών στο πρόγραμμα γίνεται κατόπιν εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας και εφαρμογής από τον ΕΛΓΑ.
Ο ΕΛΓΑ έχει όλα τα δεδομένα, γνωρίζει την κατάσταση στη Μαγνησία και αν αδυνατεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, δίκαια και ισότιμα σε κάθε αγρότη που χρειάζεται και δικαιούται τη συνδρομή του, ας απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης για να βρεί εκείνος λύσεις που δεν θα διαχωρίζουν τους Έλληνες καλλιεργητές σε προνομιούχους και μη και δεν θα προκαλούν ανισότητες και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγροτική οικονομία.