Ακριβώς πριν μία εβδομάδα βρέθηκα στα δικαστήρια του Βόλου για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια των πολιτών του Βόλου.
Γιατί; Ο Δήμος Βόλου και ειδικότερα αυτός που έχουμε εκλέξει ως Δήμαρχο με μήνυσε για μία επιστολή της Επιτροπής Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ όταν το πλοίο Φιόνα με το ύποπτο φορτίο έφτασε στον Βόλο τον Αύγουστο του 2019.
Όταν παρέλαβα τα έγγραφα της μήνυσης απλά γέλασα. Η επιστολή δεν είχε γραφτεί από μένα φυσικά, αλλά και δεν είχε κάτι το μεμπτό. Το 2019 επιπλέον ήμουν στη Γαλλία και είχα αποχωρήσει από την Επιτροπή.
Το κυριότερο όμως είναι ότι η Επιτροπή Πολιτών λειτουργούσε με εκλεγμένο συντονιστικό και οι επιστολές έβγαιναν με διαβούλευση από τους πολίτες που συμμετείχαν στις συνελεύσεις και στο συντονιστικό. Αυτό λέγεται δημοκρατία κύριε Δήμαρχε.
Η μήνυση όμως εναντίον μου θεωρώ ότι έγινε γιατί ο Δήμαρχος φοβάται και ήθελε να φοβίσει και να παραδειγματίσει. Μία τακτική που ακολουθούν μεγάλες εταιρείες και τέτοιου είδους εξουσίες είναι να κάνουν μηνύσεις κατά ενεργών πολιτών για να τους αναγκάσουν να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα σε δικηγόρους και δικαστήρια. Και μερικές φορές το πετυχαίνουν.
Επίσης όλοι γνωρίζουν ότι ο Δήμαρχος Βόλου έχει «στολίσει» φίλους και εχθρούς του με τα υπέροχα «γαλλικά» του. Ανάμεσα σε αυτούς κι εγώ, που όμως θεώρησα υποχρέωσή μου να αμυνθώ με τα μέσα που μου δίνει ο νόμος.
Και πράγματι ο Δήμαρχος δέχθηκε μία υπέροχη μήνυση και αγωγή στην οποία δικαιώθηκα και υποχρεώθηκε πρωτόδικα να μου καταβάλλει χρηματικό ποσό. Συγγνώμη δεν άκουσα όμως από τα χείλη του. Η αντίδρασή του ήταν αυτή η αστεία αντιμήνυση.
Αξίζει να αναφέρω ότι ο εισαγγελέας της έδρας κατά τη διάρκεια της δίκης προσπαθούσε να με κάνει να ομολογήσω ότι ο Δήμαρχός μας «δεν είναι μαφιόζος», αν και δεν ήταν το θέμα της ακροαματικής διαδικασίας.
Αυτό επισημάνθηκε και από τον δικηγόρο μου Ν. Μόσχο για τις ερωτήσεις του εισαγγελέα ότι με τον τρόπο που γίνονταν ήταν έκτος δικονομικού πλαισίου και καθ’ υπέρβαση της οποίας διαμεσολαβητικής προσπάθειας για εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς.
Νιώθοντας ιδιαίτερη πίεση αναγκάστηκα να δεχθώ την ανάκληση που πρότεινε ο εισαγγελέας γνωρίζοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα υπήρχαν αρνητικές συνέπειες για μένα. Και σε όλη τη διαδικασία έβλεπα τον κ. Μπέο να παίρνει το μικρόφωνο και αντί της ουσίας να προβαίνει σε δηλώσεις κατά της Επιτροπής Πολιτών. Βέβαια το ακροατήριο αντιδρούσε σε κάθε αυθαίρετη ρήση του Δημάρχου μας μέχρι που ένας συμπολίτης μας διατάχθηκε να κρατηθεί λόγω εύλογης, αλλά υπερβολικής κατά τη δικαστή αντίδρασης.
Στο τέλος νιώθοντας σαν να παρευρίσκομαι στην ιερά εξέταση δήλωσα το αυτονόητο: «Δεν γνωρίζω αν ο κύριος Μπέος είναι μέλος της μαφίας, μιας και δεν έχει αποδειχθεί από κάποιο δικαστήριο κάτι τέτοιο. Και επειδή δεν το ξέρω αυτό, δεν θα το δήλωνα ποτέ δημοσίως. Είναι άλλο το τι έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου».
Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη, που είναι τόσο αμερόληπτη, τυφλή και αδέκαστη, τον αθώωσε από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και αφού ακυρώθηκαν οι απομαγνητοφωνήσεις από την καλά οργανωμένη και εστιασμένη στο έργο της Ε.Υ.Π.
Το θέμα όμως είναι άλλο. Εσείς αγαπητοί συμπολίτες πως νιώθετε να ξοδεύονται χρήματα από τον Δήμο για να κυνηγιούνται μάγισσες; Για να βάζουμε στο κάδρο ενεργούς πολίτες και γενικά όποιον/α βλέπει ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός. Και όταν όλοι οι αυλικοί (ΜΜΕ και αυλοκόλακες) έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι τα πάντα βαίνουν καλώς στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Είναι αλήθεια ότι όλα βαίνουν καλώς ή κάτι σάπιο υπάρχει;
Η ΑΓΕΤ συνεχίζει να καίει σκουπίδια προερχόμενα από την Ευρώπη και πλέον και με ντόπιο πράμα! Η κυβέρνηση πρόσφατα νομοθέτησε ότι η καύση απορριμμάτων εδραιώνεται ως τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων.
Ως εκπαιδευτικός ντρέπομαι για αυτά που έμαθα στα παιδιά μας περί ανακύκλωσης και αδυνατώ πλέον να τα διδάξω, όταν γνωρίζω ότι όλα είναι μια μεγάλη απάτη.
Η Δημοτική Αρχή που την ψήφισε το 56%, αν και γνωρίζει ότι ο κόσμος του Βόλου κατά 98,51% τάχθηκε εναντίον της καύσης, σκοπεύει να δημοπρατήσει μονάδα παραγωγής SRF, δηλαδή μονάδα πακεταρίσματος σκουπιδιών και σερβιρίσματός τους στην τσιμεντοβιομηχανία. Θα το επιτρέψουμε;
Από την άλλη μεριά το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας μας χαρίζει πρωινά ανείπωτης ομορφιάς και μυρωδιάς φρέσκου άνθους. Όσοι παραπονούνται είναι απλά γραφικοί και αν κάνουν πιο δυνατή τη φωνή τους, θα τους περιμένει η γνωστή αντίδραση των μεγάλων εταιρειών και των εξουσιών.
Το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) με τους τόσους κινδύνους που εγκυμονεί έρχεται να προστεθεί στην ατζέντα των περιβαλλοντικών κινδύνων του Παγασητικού χωρίς να ερωτηθούν δημοκρατικά οι Βολιώτες και οι Βολιώτισσες. Ο Δήμος φυσικά υπέρ της λεγόμενης επένδυσης.
Μια άλλη νόστιμη και ευρέως μασημένη καραμέλα είναι τα «έργα» που γίνονται στην πόλη. Ποια έργα θα ρωτούσα; Ναι, γίνονται έργα, αλλά με ποιο προγραμματισμό και ποιο σκοπό. Ο δρόμος δίπλα στο σπίτι μου έχει ασφαλτοστρωθείς δύο φορές τα τελευταία τρία χρόνια.
Όποιος γνωρίζει, βλέπει ότι μέχρι σήμερα υλοποιείται το επιχειρησιακό σχέδιο δημαρχίας Σκοτινιώτη που τόσο έχει μεμφθεί ο κ. Μπέος. Δηλαδή έργα που έπρεπε να γίνουν μέχρι το 2020, γίνονται με καθυστέρηση και δεν γνωρίζω για την ποιότητά τους. Η πόλη έχει μπει σε έναν αυτόματο πιλότο έργων υποδομής που σχεδιάστηκαν το 2013, που συνοδεύεται με εύκολα και όμορφα έργα βιτρίνας.
Και η συνταγή ολοκληρώνεται με τα κύρια ΜΜΕ να «χαϊδεύουν» τον άρχοντα από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς να υπάρχουν αρκετοί/ες να κάνουν σκληρή και καλόβουλη κριτική. Μήπως αν το κάνει κάποιος/α θα χάσει ένα ποσοστό διαφημίσεων;
Τι χρειάζεται ο Βόλος; Αλλαγή.
Θεωρώ ότι οι Ενεργοί Πολίτες πρέπει να πάρουν την κατάσταση και την εξουσία στα χέρια τους πριν βουλιάξει ο Βόλος. Αυτούς φοβούνται οι ηγεμονίσκοι.
Εδώ και τώρα πρέπει να ξεκινήσει μία Δημοτική Κίνηση Ενεργών Πολιτών που θα δημιουργήσει ένα όραμα για τον Βόλο του αύριο και τον Οκτώβριο του 2023 θα εκδιώξει το μαύρο από αυτήν την πόλη.
Τι θα πρέπει να κάνει αυτή η Δημοτική Αρχή από τη βάση των πολιτών όταν εκλεγεί:
- Να σταματήσει την καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge.
- Να σταματήσει το εργοστάσιο κατασκευής SRF από τον Δήμο Βόλου και να δημιουργήσει μία μονάδα ορθής διαχείριση των απορριμμάτων με βάση την πρόληψη, την επανάχρηση και την ανακύκλωση.
- Να ελέγξει επαρκώς οι βιομηχανίες μέσα στην πόλη μας (Χαλυβουργία, ΑΓΕΤ-LAFARGE κ.ά.).
- Να βελτιώσει την ποιότητα του νερού στον Δήμο Βόλου.
- Να γίνει ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων της λεκάνης του Βόλου.
- Να ληφθεί μέριμνα για να σταματήσει η αερορύπανση σε επιβαρυμένες περιοχές όπως στο Παλαιό Λιμεναρχείο, αλλά και γενικότερα στον Βόλο
- Να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι πρασίνου-αθλοπαιδιών-ελεύθερων χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας και φυσικά δίκτυο σωστών ποδηλατοδρόμων.
- Να μη γίνει μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην πόλη μας και γενικά στον Παγασητικό.
- Να ενισχυθούν όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες και να υπάρξει μέριμνα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
- Να απαιτηθεί αύξηση της χρηματοδότησης στον Δήμο από την Κεντρική Κυβέρνηση για τη λειτουργία και τον μελλοντικό σχεδιασμό.
- Να υπάρχει άμεση δημοκρατία στη λήψη σοβαρών αποφάσεων στον Δήμο μέσω τοπικών δημοψηφισμάτων.
Θεωρώ ότι αν δεν υπάρξει αυτή η αλλαγή ο Βόλος θα βουλιάξει στην παρακμή.
Αυτή θα συνίσταται σε οικονομική παρακμή (εκτός συγκεκριμένων κέντρων εξουσίας που θα έχουν υπερσυγκεντρώσει χρήμα και αυλικούς-trolls), περιβαλλοντική υποβάθμιση, καταρράκωση ποιότητας ζωής και κυρίως ηθική κατάπτωση.
Οι επόμενες εκλογές θα πρέπει να μετεξελιχθούν σε δημοψήφισμα του λαού του Βόλου. Καύση σκουπιδιών ή υγεία. Ζωή ή θάνατος.
Πραγματική δημοκρατία ή μονοκρατορία.
Είναι στο χέρι μας. Η νίκη δεν είναι μακρινή αν υπάρξει συσπείρωση του λαού.
Μάρκος Βαξεβανόπουλος
Δρ. Γεωλογίας και πολίτης του Βόλου