Από το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας κ. Στ. Λημνιό, ανακοινώθηκαν τα εξής:
Συζητήθηκε (8/9/22) στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλιου η τεκμηριωμένη καταγγελία της ΠΠΜ και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ που αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη μας.
Τα βασικά σημεία της ειναι:
1.Απουσια δικτύου μετρητών της ποιότητας του ατμ. αερα.
2. Ανύπαρκτες μετρήσεις για CO2, NOx, SO2, O3, βενζόλιο και μολυβδο στον ατμ. αέρα , που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. ( ΕΕ 50/2008 και ΦΕΚ488Β/30-3-11 αρθ. 7 παρ. 1 )
Ο μοναδικός σταθμός μέτρησης δεν είναι εφοδιασμένος με τους απαραίτητους αισθητηρες και μέτρα μόνο μικροσωματιδια pm10 και pm2,5.
3. Απουσία νομοθετικής πρόβλεψης για αθροισή των εκπεμπομενων ρύπων από τις καπνοδοχους βιομηχανιών, όταν σ'αυτες λειτουργούν παράλληλα περισσότερες από μία γραμμές παραγωγής.
Έτσι, ακόμη κι αν οι εκπεμπομενοι ρύποι από κάθε μονάδα λειτουργίας, βρίσκονται κάτω από τα θεσπισμενα όρια, το άθροισμα τους έχει ως αποτέλεσμα την άκρως επικίνδυνη προσβολή του άνθρωπογενους περιβάλλοντος απο υψηλές συγκεντρωσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια.
4. Εδικά για τσιμεντοβιομηχανιες και κεραμοποιιες, από τοτε που θα αρχίσουν να καινε σκουπίδια, έχει αφαιρεθεί από την ελληνική νομοθεσία (ΚΥΑ 36060-2012) η υποχρέωση τους να υπολογίσουν το ύψος των καπνοδοχων εκ νέου, ώστε η διασπορα των ρύπων που εκπέμπουν να γίνεται με τρόπο ασφαλή για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Αυτό ομως το προβλέπει ρητά η Ευρωπαϊκή Οδηγία 75/2010 στο άρθρο 46,παρ.1
5, Η θέσπιση ανωτάτων ορίων για τους εκπεμπομενους ρύπους, έγινε (με εύλογη προϋπόθεση) για εργοστάσια που λειτουργούν μέσα σε θεσμοθετημενες βιομηχανικές ζώνες.
Στην περίπτωση της ΑΓΕΤ όμως αυτό δεν συμβαίνει.
Το εργοστάσιο λειτουργεί μέσα στον αστικό ιστό, στην καρδιά του Δήμου Βόλου κσι η διάχυση των ρύπων του γίνεται σε ακτίνα έως 2.500 μ (σύμφωνα με την Μελέτη Διασπορας Ρυπων από την ΜΠΕ της ΑΓΕΤ). Δηλαδή οι ρυποι διαχεονται στο σύνολο τους μέσα στην πόλη και είναι στο σύνολο τους εκατοντάδες κιλά βαρέων μετάλλων, μολύβδου και υδραργυρου ετησίως, μετά τα φίλτρα που διαθέτει.
Αν μάλιστα υπολογίσουμε και τις κσρκινογοννες διοξίνες και φουρανια, τότε η κατάσταση δεν επιτρέπει κάνενα εφησυχασμο.
Οι παραπάνω επισημάνσεις σε συνδυασμό : α) με τις μετρήσεις του δικτύου μετρητών του ΠΘ που αποδεικνύουν επικίνδυνη ρύπανση από μικροσωμματιδια τις περισσότερες ημέρες του ετους β) με τα ολέθρια συμπεράσματα της Μελέτης Θνησιμοτητας που ανακοίνωσε η Ιατρικη Σχολή του ΠΘ το 2018
γ) τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις ρύπανσης από διοξίνες και βαρέα μέταλλα στο εδάφος της Λωζανης από την καύση σκουπιδιων
δ) την άρνηση των αρμοδίων αρχών ( Περιφ. Θεσσαλίας) να δρομολογηθουν τακτικές μετρήσεις για τους ρύπους αυτούς στο έδαφος των κοινοχρήστων χώρων της πόλης, πέριξ του εργοστασιου
ε) την αποδεδειγμένη σύνδεση νόσησεων ( με εισαγωγή στο νοσοκομείο) και ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Αναδείχθηκαν τεκμηριωμένα κατά την συζήτηση που έγινε και αποφασίστηκε από την Επιτροπή Αναφορών να διαβιβασει την καταγγελία στην Επιτροπή Περιβαλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η εξέλιξη αυτή μας δίνει ελπίδες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλλίτερο. Θα είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε και εκεί την αναφορά μας. Ο αγώνας της πόλης μας για καθαρό περιβάλλον συνεχίζεται.