Του Γιώργου Πετρουλάκη
Διεθνολόγος, πρώην Γ.Γ. Επικοινωνίας
Στην πολιτική θα πεις και μια κουβέντα παραπάνω. Κάποια υπερβολή θα ξεστομίσεις ή κάτι θα σου ξεφύγει, στο κυνήγι της ψήφου. Είσαι καταδικασμένος όμως, αργά ή γρήγορα, αν λες τα πάντα, χωρίς κανένα μέτρο.
Σκέφτηκα τα παραπάνω, διαβάζοντας πριν λίγες μέρες μια αποστροφή από συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Κρήτη TV:
«Πάλι χάος θα παραλάβουμε, είναι της μοίρας μας γραπτό. Όπως χάος παρέλαβε και το 2009 ο Παπανδρέου από τον Καραμανλή…»
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει. Έτσι είχε ξεκινήσει, το 2011, αποδεχόμενος με πολύ μεγάλο κόπο, κάπως, την αλήθεια:
«…και είχατε την δικαιολογία πέρσι τέτοιο καιρό ότι η ΝΔ μας οδήγησε στα τάρταρα και ο κ. Καραμανλής σηκώθηκε και έφυγε και σεις βρεθήκατε με την πλάτη στον τοίχο. Αλήθεια λοιπόν, είναι αυτό. Το παραδέχομαι και εγώ.» – Ομιλία στη Βουλή, Ιούνιος 2011
Λίγους μήνες μετά όμως, προς τα τέλη του 2011, άρχισε να υιοθετεί πλήρως την κυρίαρχη εντός της Ν.Δ., τότε και τώρα, καραμανλική αφήγηση της κρίσης, που μπορεί να συνοψιστεί στην φράση: «το κακό ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009, με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές». Ήταν τότε που ο κ. Τσίπρας αναζητούσε συμμάχους οπουδήποτε, χωρίς καμία συστολή, συμμάχους οι οποίοι θα του έδιναν τις απαραίτητες προσβάσεις που θα τον έκαναν πρωθυπουργό. Όπως και έγινε.
Πρώτα, υιοθέτησε πλήρως την άποψη της Ν.Δ. ότι το ΠΑΣΟΚ «φούσκωσε το έλλειμμα»:
«Η ελληνική κυβέρνηση φούσκωσε τα ελλείμματα του 2008 και του 2009 με τα χρέη των νοσοκομείων, καταγράφοντας το σύνολο των μελλοντικών οφειλών και όχι μόνο τις ετήσιες πληρωμές προς τους προμηθευτές. Αποτέλεσμα και αυτής της πράξης, ήταν να εκτιναχθεί το έλλειμμα το 2009 από το 5% στο 12,85%». – Ομιλία στη Βουλή, Δεκέμβριος 2011
Και μετά, όταν παραδόθηκε άνευ όρων στους νέους του συμμάχους, έγινε πολλαπλασιαστής των χειρότερων θεωριών συνομωσίας. Σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο του 2012, κατηγορούσε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ότι δεν αναζήτησε δανεισμό από την Ρωσία του Vladimir Putin, υπογραμμίζοντας:
«Στη ζωή δεν υπάρχουν μονόδρομοι και αυτό μας το αποδεικνύουν όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ευτυχώς υπάρχουν παραδείγματα. Στην Κύπρο υπάρχει μια κυβέρνηση της αριστεράς, σε άλλες συνθήκες, σε μικρογραφία των προβλημάτων που έχουμε εδώ στην Ελλάδα, αλλά ο κ. Χριστόφιας όμως κατάφερε να δανειστεί από τη Ρωσία του Πούτιν 2,5 δις ευρώ και να μην μπει στο ΔΝΤ και να αποφύγουμε να έχουμε και τις δύο χώρες του ελληνισμού στο ΔΝΤ και την επιτήρηση» [σ.σ. υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπήκε τελικά σε πρόγραμμα προσαρμογής και Μνημόνιο, όπως η Ελλάδα, όσες προσπάθειες προσέγγισης κι αν έκανε στη Ρωσία].
«Η Ελλάδα είχε δυνατότητες και διαπραγμάτευσης και αναζήτησης εναλλακτικών πηγών δανεισμού. Δεν το έκανε ποτέ όμως, γιατί ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του υλοποιούσε προειλημμένες αποφάσεις. Έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί. Πρόκειται για ένα προμελετημένο και προσχεδιασμένο έγκλημα, το οποίο αρνήθηκε να υλοποιήσει ο Καραμανλής και γι αυτό και αποχώρησε στην ουσία από την εξουσία, δέχθηκε όμως με θέρμη να το υλοποιήσει όμως ο κ. Παπανδρέου. Είναι όμως ένα σχέδιο εγκληματικό για τον ελληνικό λαό.»
Τώρα το ίδιο πρόσωπο θυμήθηκε να μιλήσει για το «χάος» που παρέλαβε ο Παπανδρέου από τον Καραμανλή.
Μόνο που η αξιοπιστία έχει πάει, οριστικά, περίπατο.