του Ηλία Ξηρακιά π. Αντιδημάρχου Βόλου
Η πρόσφατη δήλωση του Ιάσωνα Αποστολάκη ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος, θα έχει αξία αν αποτελέσει βήμα για αναστοχασμό, ανασύνταξη κι ένα νέο ξεκίνημα στα δημοτικά πράγματα του Βόλου για όσους πιστεύουν ότι εδώ και οκτώ(8) χρόνια έχουμε μια Δημοτική Αρχή(ΔΑ) που κρατά το Δήμο “καθηλωμένο”, που δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της πόλης (ποιότητα ζωής, κυκλοφοριακό, διαχείριση απορριμμάτων κλπ) κι αποτελεί το “άγος” της πόλης στο πανελλήνιο.
Το “ποτέ δεν είναι αργά” έχει νόημα αν, άμεσα, αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, γιατί αυτή η ΔΑ την προηγούμενη 8ετία όχι μόνο “κατάφερε” να εκλεγεί, μέσα στις ιδιόμορφες συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί το 2014, αλλά να κάνει και έναν πλήρη κύκλο, από την απόλυτη πολιτική απομόνωση, την “έκπτωση Δημάρχου” και τη δια βίου αποβολή από τον αθλητισμό και τα γήπεδα, της πρώτης 5ετίας, μέχρι να ενσωματωθεί, σήμερα, στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Παράλληλα, βέβαια, φρόντισε να οργανώσει ένα μεγάλο πελατειακό δίκτυο σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης.
Η πρόσφατη εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης του Μουσείου της Αργούς, για 2η φορά (η 1η έγινε το 2014) και η εμφάνιση του αντιπροέδρου της ΝΔ με τις «παντελονάτες» φιλοφρονήσεις του ενός προς τον άλλον, ήταν η ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου κύκλου κυβίσθησης. Είναι φανερό πλέον και στον πιο καλόπιστο ψηφοφόρο της μεγάλης αυτής παράταξης ότι το “ξέπλυμα” του παράγοντα της νύχτας και της κακής πλευράς του ποδοσφαίρου “ολοκληρώθηκε”.
Είχαν προηγηθεί, βέβαια, οι σταδιακές υπόγειες διαδρομές της πρώτης 5ετίας, που ολοκληρώθηκαν με το βαποπαιδινό ηγούμενο, που κατέφθασε στην πόλη με την “κολυμπήθρα” του, για να ακολουθήσει κι ο γνωστός βιομήχανος, μέλος του ιδρύματος Κ. Μητσοτάκη και συγγραφέας “πονήματος” για τη χούντα που εντάχθηκε στο δημοτικό ψηφοδέλτιο δίνοντας και τη χαριστική βολή στην επίσημη υποψήφια της παράταξης.
Δυστυχώς, κι ενώ όλα αυτά ήταν και είναι γνωστά, οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στο Δήμο, που έρχονται από το ιστορικό παρελθόν της πόλης και δημιούργησαν το σύγχρονο Βόλο, δεν κατάφεραν να βρουν κοινό βηματισμό και να ανταποκριθούν στις ιστορικές επιταγές και να βάλλουν τέλος σ’ αυτή την κατάσταση.
Το έλλειμμα της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης που είδαμε στις τελευταίες εκλογές, το βλέπουμε να συνεχίζεται και μετά απ’ αυτές, λες κι ο καθένας να “μην πήρε το μάθημά του”.
Είναι, όμως, καιρός εν όψη των νέων εξελίξεων όλοι να επανεξετάσουν τη στάση τους και να αναληφθούν πρωτοβουλίες αφήνοντας πίσω το παρελθόν μαζί με τις ευθύνες του καθενός για να τις επιμερίσει ο ερευνητής του μέλλοντος, γιατί η σημερινή ΔΑ θα συνεχίζει να πορεύεται με αλαζονεία, «μαγκιά» και τον άκρατο λαϊκισμό που τη χαρακτηρίζει και με την επίσημη πλέον κομματική στήριξη και τις πελατειακές σχέσεις που δημιούργησε και δημιουργεί με την τοπική κοινωνία, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες και ποιότητα ζωής των πολιτών.