Του Ιάσονα Αποστολάκη
Όσο και να προσπαθεί η Δήμος να χρυσώσει το χάπι κα να παρουσιάσει μια άλλη δική του και όπως τον βολεύει πραγματικότητα, η αλήθεια είναι μια.
Αυτό το "εδώ παπάς εκεί παπάς" λαμβάνει επιτέλους ένα τέλος και βλέπουμε ότι ο εύρωστος οικονομικά Δήμος δεν είναι και τόσο large όσο μας λέγανε, αφού δηλώνει αδυναμία να καταβάλλει αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις απαραίτητες για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, υποστηρίζοντας πως τα διαθέσιμα είναι μόλις 50.000 ευρώ.
Αυτά θα φανούν στην πορεία, όπως θα φανεί πολύ σύντομα και κάτι άλλο.
Λίγο πριν την εκπνοή του έτους είχα αρθρογραφήσει για την πολύ μεγάλη αύξηση του τέλους ταφής των απορριμμάτων γεγονός που θα έχει επιπτώσεις και στην τσέπη μας. Κάτι η πανδημία κάτι η εορταστική ατμόσφαιρα κάτω από τον «μπλε» φωτισμένο ουρανό της πόλης πέρασε στα ψιλά, κάτω από το ραντάρ της επικαιρότητας
Αυτό σε συνδυασμό με τις επιβαρύνσεις, που νομοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση ΝΔ και η ακρίβεια σε ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα δημιουργούν ένα δύσκολο τοπίο εκτέλεσης του μόλις πριν λίγες εβδομάδες ψηφισθέντος προϋπολογισμού του Δήμου που προβλέπω να αναμορφώνεται πολύ σύντομα.
Ένα δύσκολο τοπίο όχι μόνο στον Δήμο Βόλου αλλά σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Παρά όμως τις επισημάνσεις αρκετών δημάρχων προς την κυβέρνηση (τον δικό μας δεν τον άκουσα να κάνει κάτι πάντως, ίσως για να αποφύγει ενδοοικογενειακό καβγά) για το μεγάλο κόστος που θα πλήξει τα ήδη επιβαρυμένα οικονομικά των Δήμων, και βεβαίως και των δημοτών, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απέρριψε σχετικές προτάσεις για αναβολή των επιβαρύνσεων ή άλλα μέτρα οικονομικής στήριξης.
Αρχικά, από 1/1/22 θεσπίστηκε το τέλος ταφής.
Σύμφωνα με το νόμο 4819/2021 (άρθρο 38) η ταφή κάθε τόνου αστικών απορριμμάτων (ή υπολειμμάτων από Κέντρα Ανακύκλωσης και Μονάδες Επεξεργασίας) σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής από 1/1/2022 θα κοστίζει επιπλέον 20 ευρώ. Το τέλος ταφής θα αυξάνεται σταδιακά ανά έτος μέχρι την 1/1/2027 οπότε θα φτάσει τα 55 ευρώ/τόνο.
Αυτό για τον Δήμο Βόλου σημαίνει μια επιπλέον επιβάρυνση για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ευρώ για το έτος 2022, που δεν έχει υπολογιστεί στον προϋπολογισμό ανταποδοτικού τέλους του έτους 2022.
Ο Δήμος Βόλου το 2021 έστειλε προς ταφή στον ΧΥΤΑ κάποιες χιλιάδες τόνους σύμμεικτα απορρίμματα ή υπολείμματα διαλογής.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή επένδυση στην διαχείριση των απορριμμάτων, που να ανατρέψει την κατάσταση και να μειώσει την ποσότητα απορριμμάτων, που στέλνει ο Δήμος προς ταφή. Επομένως και το 2022 θα στείλουμε για ταφή περίπου τους ίδιους χιλιάδες τόνους απορρίμματα, εκτός αν καταφέρουμε ως Δήμος να ανατρέψουμε ριζικά την κατάσταση.
(Τα ακριβή νούμερα μου διαφεύγουν, αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Εδώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών στην οικονομική επιτροπή δήλωσε πλήρη άγνοια καθότι δεν έχει έρθει ακόμα η επίσημα αλληλογραφία στον Δήμο !!!)
Γίνεται να ανατραπεί και μάλιστα άμεσα η κατάσταση; Μάλλον δύσκολο, καθότι αυτό σημαίνει σοβαρές επενδύσεις για Διαλογή στην Πηγή, που με προϋπολογισμό στα όρια του, τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης ουσιαστικά απενεργοποιημένα και με τους σχεδιασμούς του ΣΥΔΙΣΑ, και του Δήμου Βόλου δεν φαίνεται εύκολο.
Στο Δήμο Βόλου το 2022 πως θα καλυφθεί το επιπλέον κόστος ; Διότι ο πρωθυπουργός έκλεισε κάθε συζήτηση αναβολής για το τέλος ταφής παρά τις εισηγήσεις της ΚΕΔΕ.
Ενεργειακό «χαράτσι»
Απροσδιόριστες, αλλά σαφώς μεγαλύτερες, θα είναι οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΚΕΔΕ, σήμερα το ενεργειακό κόστος για τους δήμους είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ και λόγω των αυξήσεων υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 120 εκατ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό, η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος έχει υπερτριπλασιαστεί στη χώρα μας το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021 και η πορεία είναι ανοδική.
Τι μέρος των αυξήσεων από τον οδοφωτισμό θα καταλήξει στους δημότες;
Η Διοίκηση του Δήμου καταγράφει – ελπίζω να καταγράφει – τα σενάρια των αυξήσεων και να εξετάσει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουν αποθεματικά (πόσα είναι τελικά;) για την απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, ευελπιστώντας σε σταθεροποίηση των τιμών. Πάντως, οι περισσότεροι Δήμοι εκτιμούν ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτές τις διαφορές, οι οποίες θα επιβαρύνουν τα… γνωστά υποζύγια, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Όλα αυτά, ενώ το 2021 οι δήμοι, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, παρουσίασαν «άνοιγμα» περίπου 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία τους καθώς λόγω της πανδημίας μειώθηκαν τα έσοδα τους και παράλληλα αυξήθηκαν τα έξοδα, δεδομένου ότι χρειάστηκε να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες που προέκυψαν. Έως το τέλος του 2021 οι δήμοι έλαβαν έκτακτη επιχορήγηση ύψους 230 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αυτού του ελλείμματος. Υπολείπονται ωστόσο 170 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα μοιάζει γρίφος δύσκολος. Να μην “πέσει” έξω οικονομικά ο Δήμος από την μια και να κάνει κοινωνική πολιτική από την άλλη. Γιατί στο κάτω – κάτω ο σκοπός του Δήμου είναι το η προστασία των κατοίκων του.
Θα ασχοληθεί με αυτά ο Πρόεδρος του ΝΠΣ, έστω μόλις τελειώσει η μεταγραφική περίοδος;