Εδώ και 4-5 χρόνια η Black Friday ήρθε και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων, και πλέον έχει πάψει να είναι μια μέρα μόνο άλλα έχει μετατραπεί το λιγότερο σε "μαύρο" τριήμερο και φτάνει ως και "μαύρο" 10ήμερο.
Ο "θεσμός" της Black Friday είναι ένας "θεσμός" που στην πραγματικότητα δεν έχει να προσφέρει τίποτα ούτε στην τοπική αγορά ούτε στο καταναλωτικό κοινό. Κι όμως γίνεται προσπάθεια να εδραιωθεί και να πειστεί ο τοπικός εμπορικός κόσμος να ακολουθήσει τη μόδα αυτή.
Βέβαια κάθε χρόνο επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο η "φούσκα" της Black Friday αφού όλο και λιγότερος κόσμος τρέχει να δημιουργήσει ουρές έξω από τα πολυκαταστήματα.
Ότι η φούσκα αυτή θα ξεφουσκώσει ήταν αναμενόμενο αλλά δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια η Διοίκηση του ΕΣΒ την στηρίζει παρά τις συνεχείς προτροπές για το αντίθετο. Το ίδιο βέβαια κάνει και με τις "Λευκές Νύχτες" που είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τις "Μαύρες Παρασκευές
Στηρίζει δηλαδή ένα θεσμό, την Black Friday, που κατά βάθος το αποτέλεσμά της είναι σαφώς αρνητικό.
- Το καταναλωτικό κοινό περιμένει μεγάλες εκπτώσεις 50% έως 80% την περίοδο της Black Friday, κάτι που τα τοπικά καταστήματα δεν μπορούν να κάνουν. Κι αυτό γιατί την κανονική περίοδο έχουν ούτως ή άλλως πολύ χαμηλή κερδοφορία. Black Friday με τεράστιες εκπτώσεις σημαίνει ότι κάποιος την υπόλοιπη περίοδο κερδίζει πολύ μεγάλα ποσοστά. Τότε προφανώς μπορεί να δείχνει ότι κάνει υπερπροσφορές την Black Friday. Διαφορετικά κανείς δεν πουλάει κάτω από το κόστος, αν θέλει η επιχείρησή του να υπάρχει και την επόμενη μέρα. Τα τοπικά καταστήματα λοιπόν αδυνατούν να κάνουν τέτοιες εκπτώσεις στην Black Friday αφού, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν όλο το χρόνο χαμηλό κέρδος και ποιοτικά προϊόντα προκειμένου να ικανοποιούν τους πελάτες τους.
- Η Black Friday λειτουργεί σε βάρος της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων για την τοπική αγορά, αφού μεγάλο κομμάτι του καταναλωτικού κοινού σπεύδει να κάνει τις αγορές του τότε (τέλη Νοέμβρη), ακόμα και για Χριστουγεννιάτικα δώρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην εορταστική περίοδο να παρατηρείται μειωμένη κίνηση, ειδικά τα τελευταία χρόνια που τα οικονομικά όλων είναι πολύ πιο μειωμένα.
- Το μεγαλύτερο κομμάτι "της πίτας" των πωλήσεων κατά τη Black Friday, κάθε χρόνο, το καρπώνονται τα πολυκαταστήματα. Η ήδη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τοπικός εμπορικός κόσμος θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη αφού μεγάλο κομμάτι των χρημάτων θα πάει στις πολυεθνικές, μέσα από τη φρενίτιδα της Black Friday που καλλιεργείται. Έτσι αυτά τα χρήματα θα χαθούν από την τοπική αγορά και κατ' επέκταση από την τοπική κοινωνία. Κάτι τέτοιο ειδικά την περίοδο που διανύουμε αυτό θα επηρεάσει ακόμα και την επιβίωση αρκετών τοπικών επιχειρήσεων αλλά και θέσεων εργασίας.
- Τέλος καλό θα ήταν να γνωρίζουν όλοι ότι η καταναλωτική φρενίτιδα (Βlack Friday, άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, λευκές νύκτες κλπ) που δημιουργούν μεγάλοι παράγοντες του εμπορίου έχει ως αποτέλεσμα την υποσυνείδητη άσκηση ψυχολογικής πίεσης στον καταναλωτή, ο οποίος αισθάνεται ότι «πρέπει» να εκμεταλλευτεί τις προσφορές, σπεύδοντας στα μαγαζιά και κυρίως στα πολυκαταστήματα ή στα πολυδιαφημισμένα πλέον μεγάλα e-shop.
Με βάση τα παραπάνω ο εμπορικός κόσμος, οι εμπορικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα αλλά και το καταναλωτικό κοινό, οφείλουν να κάνουν βήματα ώστε να πάψει πλέον αυτός ο μαύρος "θεσμός".
Ακόμα κι αν τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και η διοίκηση του ΕΣΒ ενίσχυσε τη φρενίτιδα της Black Friday, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, της επιδημίας του Covid-19 και των μεγάλων ανατιμήσεων που ισοπεδώνουν την αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού, είναι πασιφανές ότι αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί.
Αν θέλει ο εμπορικός κόσμος και το τοπικό εμπόριο σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην πόλη μας να δει ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ πρέπει η ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ να πάψει. Διαφορετικά θα μοιάζουμε σαν ιθαγενείς που μας χαιρόμαστε με τα καθρεφτάκια που μας δίνουν τα πολυκαταστήματα, ενώ στην πραγματικότητα θα μας αποσπούν, μπροστά στα μάτια μας, ότι έχει πραγματική αξία.
Κανελλής Δημήτρης
μέλος του ΕΣΒ