Του ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ,
μέλους της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, Δημοτικού Συμβούλου Βόλου
Η κυβέρνηση με το νέο εκλογικό σύστημα για την τοπική διοίκηση φέρνει νέες προσαρμογές, με βασική επιδίωξη το κράτος και οι τοπικοί θεσμοί του να εξυπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά και ενιαία τις γρήγορες μεταβολές των αναγκών της και προτεραιοτήτων καπιταλιστικής οικονομίας.
Έτσι, η κυβέρνηση με πρόσχημα την έλλειψη δήθεν "κυβερνησιμότητας" στην Τοπική Διοίκηση, επαναφέρει ένα προκλητικά αντιδραστικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη… παντοδύναμη. Ο πρώτος συνδυασμός, με ένα ποσοστό 43%, θα εκλέγει δήμαρχο ή περιφερειάρχη και θα παίρνει τα 3/5 των μελών του συμβουλίου. Επιπλέον, τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκπροσώπησης συνδυασμών, ενώ προβλέπεται μεγάλη μείωση του αριθμού των μελών των συμβουλίων. Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μειώνονται οι έδρες του συμβουλίου από 51 σε 41. Στον Δήμο Βόλου, του δημοτικού συμβουλίου, από 49 μέλη σε 39. Ακόμη αυξάνεται υπερβολικά – διπλασιάζεται έως και πενταπλασιάζεται (!) για τους υποψηφίους δημοτικών κοινοτήτων – το κόστος των ηλεκτρονικών παραβόλων των υποψηφίων.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου, που έχει τίτλο "Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειαρχών Αρχών", είναι κρίκος μιας μακράς αλυσίδας αντιδραστικών νομοθετημάτων, που τα προηγούμενα χρόνια προωθήθηκαν απ' όλες τις κυβερνήσεις, ενταγμένα, στην επιδίωξη της πλήρους ευθυγράμμισης της λειτουργίας και της χρηματοδότησης δήμων και περιφερειών, με στόχο την στήριξη της ανάκαμψης και της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων, σε πλήρη αντίθεση και μακριά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Εφαρμόστηκαν μια σειρά από αντιδραστικές αλλαγές, όλα τα προηγούμενα χρόνια, που ανέδειξαν τους δήμους και τις περιφέρειες σε μοχλούς επέλασης της αντιλαϊκής επίθεσης με αιχμή την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την επέκταση της ανταπόδοσης, την εμπορευματοποίηση και συρρίκνωση βασικών κοινωνικών δομών, τη φοροεπιδρομή, τις ιδιωτικοποιήσεις που επιταχύνονται και με τους νέους «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Ο.Τ.Α. Α.Ε.».
Την ίδια αντιλαϊκή πολιτική στην τοπική διοίκηση ακολούθησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εφάρμοσε ένα κολοβό εκλογικό σύστημα (απλή αναλογική για δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους και 50+1 και δεύτερο γύρο για δήμαρχο, περιφερειάρχη). Ένα σύστημα που δεν είχε καμιά σχέση με την διεύρυνση δήθεν «του δημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας» αυτών των κρατικών οργάνων. Αντίθετα, διατηρώντας αλώβητο τον εκβιασμό του Β' γύρου, είχε ως στόχο ο θεσμός του δημάρχου/περιφερειάρχη να σηματοδοτήσει την προώθηση της "κουλτούρας των συναινέσεων", των παρατάξεων των κομμάτων της ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ.
Με το εκλογικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ οι δήμοι και οι περιφέρειες σε καμιά περίπτωση δεν πήραν διαζύγιο από την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και από το αντιδραστικό αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Συνέχισαν να λειτουργούν στις ράγες των δήθεν «καλών πρακτικών της Ευρώπης». Ο ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας το «Αναλογικό εκλογικό σύστημα στα ευρωπαϊκά πρότυπα», συνέχισε και επέκτεινε την αντιλαϊκή πολιτική στην τοπική διοίκηση.
Άλλωστε, στις χώρες της Ε.Ε., το εκλογικό σύστημα στην ΤΔ έχει ποικιλομορφία, συναντάμε συχνά και την απλή αναλογική για τα Δημοτικά/Περιφερειακά Συμβούλια καθώς και την εκλογή του δημάρχου από τα Δημοτικά Συμβούλια όπως και την ενισχυμένη και το δεύτερο γύρο. Ωστόσο δεν εμπόδισε ούτε τη λειτουργία τους ούτε τους επιδιωκόμενους στόχους μετασχηματισμού της τοπικής διοίκησης.
Για παράδειγμα στην περιοχή μας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στους δήμους Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλμυρού, Ν. Πηλίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, όπου οι εκλεγμένοι δήμαρχοι δεν είχαν την απόλυτη πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια, δεν σταμάτησαν να λειτουργούν τα όργανα αποφάσεων και διοίκησης. Όπως και σε όλη τη χώρα, βέβαια, συνεχίζοντας να εφαρμόζουν τις βαθύτατα αντιδραστικές αλλαγές.
Και επειδή ως γνωστόν "ο χρόνος είναι χρήμα" για το κεφάλαιο και τους εκπρόσωπους του στο πολιτικό επίπεδο και επειδή πιθανές καθυστερήσεις από μια ανεπάντεχη οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση μπορεί να «φρενάρουν» τους επενδυτικούς στόχους, με μια σειρά διατάξεις και νόμους αποψιλώσαν και αποψιλώνουν τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια από κύριες και βασικές αρμοδιότητες, μετατρέποντας τις Οικονομικές Επιτροπές και τα άλλα εκτελεστικά όργανα δήμων και περιφερειών, στα πλέον αποφασιστικά, κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών πλειοψηφιών. Έτσι, τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια, πάρα τις μεγαλοστομίες περί "αυτοδιοίκησης" και "λαϊκής ψήφου", ύστερα και από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στα διορισμένα διοικητικά συμβούλια των Αναπτυξιακών Οργανισμών Ο.Τ.Α. Α.Ε., θα παίζουν το ρόλο καρικατούρας της αστικής «αυτοδιοικητικής δημοκρατίας».
Το ΚΚΕ, χωρίς καμιά αυταπάτη για το ρόλο της ΤΔ, με αρχή του την ισοτιμία της ψήφου, υπερασπίζεται σταθερά και χωρίς μεν αλλά, το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής και στην εκλογή των τοπικών οργάνων. Με αυτή την αφετηρία εναντιωνόμαστε καθαρά και στην επαναφορά του ορίου όσον αφορά την εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων, στον εκβιαστικό β' γύρο που εκτός του στόχου της ενσωμάτωσης, ενισχύει τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα στη λειτουργία αυτών των θεσμών, αναπαράγοντας και με αυτό τον τρόπο φαινόμενα σήψης, παραγοντισμού. Εναντιωνόμαστε, επίσης, στη μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και στην ευθυγράμμιση των ψηφοδελτίων στις κοινότητες με τα κεντρικά ψηφοδέλτια των δήμων.
Είναι, επίσης, φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει όρια και μέτρα για τον αποκλεισμό πολιτικών δυνάμεων, να εξοβελίσει ει δυνατόν και με αυτό τον τρόπο ενοχλητικές ριζοσπαστικές φωνές και δυνάμεις ενάντια στους αστικούς σχεδιασμούς, να συντηρήσει και να διευρύνει το αστικό δίπολο και προς τα κάτω στα όργανα της Τ.Δ.
Με βάση τα παραπάνω καλούμε τους εκλεγμένους στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, στα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους στο νέο αντιδραστικό εκλογικό κατασκεύασμα.