• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Παγκόσμια ημέρα του νερού και των δημόσιων βρυσών
Share

09/05/2025 19:30

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΤΑΔΕ ΕΦΗ

Παγκόσμια ημέρα του νερού και των δημόσιων βρυσών

Last updated: 2021/03/22 at 12:24 ΜΜ
Newsroom Published 22/03/2021
Share
4 Min Read
SHARE

Η καθιέρωση της 22 Μαρτίου ως παγκόσμιας ημέρας για το Νερό από τον ΟΗΕ και η πρόσφατη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διατήρηση των παλαιών και την κατασκευή  νέων δημόσιων βρυσών, μας υπενθυμίζουν ότι το νερό είναι φυσικό αγαθό όπως ο αέρας που αναπνέουμε , απαραίτητο για τη ζωή των φυτικών και των ζωικών οργανισμών και φυσικά του ανθρώπου.

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Το νερό αποτελεί σημαντικό μέρος του εαυτού  μας (70%)  και έχουμε την ανάγκη της καθημερινής ανανέωσής του. Δεν το παράγει κανένας και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και οπωσδήποτε δεν είναι είδος προς οικονομική εκμετάλλευση, όπως πολλοί σε διάφορα μέρη της γης προσπάθησαν να το καταντήσουν και απέτυχαν αφήνοντας όμως προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.

Και ενώ ο ΟΗΕ και η ΕΕ φροντίζουν για τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στο Νερό, και την προστασία της φύσης από τα δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης του εμφιαλωμένου νερού, η ΔΕΥΑΜΒ ακολουθεί την ακριβώς αντίθετη πορεία. Ο σημερινός πρόεδρος, αγνοεί ηθελημένα την ιδρυτική πράξη της δημοτικής επιχείρησης στην οποία αναφέρεται ότι «…οι ΔΕΥΑΜΒ είναι κοινωφελής οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», και σχεδιάζει την δημιουργία εργοστασίου εμφιάλωσης του «περίφημου Νερού του Πηλίου».

Η μέχρι τώρα πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ εστιάστηκε στη χλωρίωση και εγκατάλειψη των δικτύων και των πηγών και στην κατάργηση των δημόσιων βρυσών με τη δικαιολογία της εξοικονόμησης.  Έτσι, στο διάτρητο και από αμιαντοσωλήνες, σε ένα μεγάλο του κομμάτι, δίκτυο της πόλης, χάνεται το 50% του εισερχόμενου πηγαίου Νερού ενώ η αναπόφευκτη ανάμειξή του με το νερό των γεωτρήσεων υποβιβάζει την ποιότητά του,  με αποτέλεσμα  να ΜΗΝ πίνεται από του Βολιώτες.

Η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο συγκεκριμένη πρόταση από το 2011 για την κατασκευή ενός δικτύου δημόσιων βρυσών κατά μήκος των δύο χειμάρων της πόλης. Η τότε δημοτική αρχή το απέρριψε δηλώνοντας ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην εποχή της στάμνας και του γαϊδουριού»!

Ένα τέτοιο δίκτυο, εύκολο ως κατασκευή και μικρού κόστους θα είχε ως αποτέλεσμα:

1. Ικανοποίηση των αναγκών των Βολιωτών σε ποιοτικό πόσιμο νερό αντί του εμφιαλωμένου αμφιβόλου ποιότητας.

2. Αύξηση της κοινωνικότητας .Οι δημόσιες βρύσες είναι σημεία συνάντησης των κατοίκων.

3. Οικονομική ανακούφιση. Είναι γνωστό από μελέτη του Πανεπιστημίου ότι η τοπική κοινωνία αφήνει στην αγορά του εμφιαλωμένου ως και 30 εκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο.

4. Μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος από δεκάδες εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης.

Το τοπικό Κίνημα για το Νερό, έχει κατά καιρούς καταθέσει προτάσεις για τη διαχείριση του Νερού που διασφαλίζουν την προσβασιμότητα και την ποιότητά του σε όλα τα επίπεδα στην τοπική κοινωνία. Επιχείρησε να κάνει το ίδιο στο δημοτικό συμβούλιο και στην ΔΕΥΑΜΒ χωρίς καμιά ανταπόκριση και διάθεση για διάλογο.

Η σημερινή δημοτική αρχή έχοντας προφανώς σχέδια επιχειρηματικής φύσης γύρω από το Νερό αποφεύγει συστηματικά να ακουστούν οι απόψεις των πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο. Χρησιμοποιεί γι αυτό θεμιτά και αθέμιτα μέσα , όπως συκοφάντηση ατόμων, τεχνητή ένταση, σεξιστικά σόου (φαντάροι στο δημοτικό συμβούλιο), παρουσία μπράβων και αστυνομικών δυνάμεων, δικαστικές διώξεις, κ.ά..

Σε μια περίοδο που το νερό εισάγεται στο χρηματιστήριο του Σικάγο  για να διαπραγματεύεται  ως εμπόρευμα, και με την κλιματική αλλαγή να καλπάζει κατατάσσοντας την Ελλάδα 26η στον παγκόσμιο χάρτη του κινδύνου ερημοποιήσεως , δε μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι.  

Σκοπός των κινημάτων του νερού είναι να αλλάξουμε πορεία μία και για πάντα, να διασφαλίσουμε τον υδάτινο πόρο και να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

TAGGED: ΒΟΛΟΣ, ΝΕΡΟ
Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Οικονομικές ενισχύσεις αλιέων
Επόμενο Δωροθέα Κολυνδρίνη: Σε μία ευνομούμενη ανθρωπότητα είναι ντροπιαστικό να διαπραγματευόμαστε την επιβεβλημένη αξία των ίσων ευκαιριών

Δημοφιλέστερα

Παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ηλίας Λεοντάρης – Συγκίνηση και δάκρυα από Δ. Κουρέτα
09/05/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?