Συμπληρώνονται φέτος, 110 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης Μαρτίου ως Ημέρας αφιερωμένης στη Γυναίκα. Όλα αυτά τα χρόνια η γυναίκα έδωσε διαχρονικούς αγώνες για να επιβάλλει την παρουσία της, να αποδείξει πως οι συνθήκες κλουβιού που τα κοινωνικά στεγανά δημιούργησαν γι ΄αυτήν δεν της άξιζαν και πως δεν επεζήτησε ποτέ βασιλικό θρόνο, εξόν αν τον κατακτούσε με το σπαθί της. Η γυναίκα ξέρει τι ζητάει και με κάποιον περίεργο τρόπο πάντα το βρίσκει. Μοιάζει με λουλούδι. Κανένα λουλούδι δε στερεί από τον εαυτό του τη ζεστασιά και το φως του ήλιου. Θα στραφεί προς την κατεύθυνση που την κάνει να ανθίζει και να αισθάνεται όμορφη και δημιουργική. Τον 21ο αιώνα οι γυναίκες μεγαλουργούν στην επιστήμη, στην εργασία, στην πολιτική στις τέχνες, στα γράμματα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν περιθώρια για την βελτίωση της θέσης τους σε όλους τους τομείς της ζωής. Το ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση απ’ ότι στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι είναι ιδανική . Δεν πρέπει να σταματήσει να διεκδικεί καλύτερες και ισότιμες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, που θα εξασφαλίζουν την ευνοϊκότερη μεταχείριση της εργαζόμενης μητέρας, την ασφάλιση και την προστασία της.
Συνεπώς, υπήρξαν -και επιβάλλεται να συνεχίσουν να υπάρχουν- μεγάλες και σταδιακές αλλαγές, ικανοποιήθηκαν πολλά αιτήματα και μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό η γυναίκα έχει κατορθώσει να έχει τη θέση που της αρμόζει στη σύγχρονη κοινωνία, κάτι που δεν ισχύει, δυστυχώς, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τη συγκεκριμένη ημέρα αποτίνουμε φόρο τιμής για τους πολυετείς αγώνες απλών γυναικών που έγραψαν ιστορία στον αγώνα για ίση συμμετοχή στην κοινωνία. Παράλληλα αποτελεί μία ημέρα περισυλλογής για όσα έχουν επιτευχθεί έως σήμερα αλλά και τις στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για να ενισχυθεί η θέση της. Αναμφισβήτητα τα αιτήματα στο πέρασμα των χρόνων αλλάζουν και εξελίσσονται. Έχουμε όμως να κάνουμε πολλά ακόμη για μια κοινωνία στην οποία το φύλο δεν θα καθορίζει το μέλλον κάποιου, αλλά οι ικανότητες του και η ανθρώπινη και μόνο ιδιότητα του.
Η ημέρα αυτή αποτελεί επίσης μία ημέρα μνήμης για τις ευθύνες που έχουμε ως κοινωνία για να προστατεύσουμε τις γυναίκες, όταν ειδικά το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες σοκαριστικών και αποτρόπαιων αποκαλύψεων που δεν τιμούν την ανθρώπινη κοινωνία μας, ούτε καν ως υποθετικά σενάρια. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους εμπράκτως, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών εξακολουθεί να επηρεάζεται από τη βία. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι μαζική και αμείλικτη. Διατρανώνουμε την αντίθεση μας σε κάθε πράξη βίας και κακοποίησης και δη όταν αφορά σε γυναίκες.
Ως κοινωνία, έχουμε επιτύχει πολλά για την ισοτιμία των φύλων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας παλιά κατάλοιπα , που έχουν εν τοις πράγμασι ξεπεραστεί.
Και προς Θεού, στην προσπάθεια της να αποδείξει ότι μπορεί , ποτέ μη μετουσιωθεί σε άντρα. Όλα εναπόκεινται στις ικανότητες των ατόμων ανεξαρτήτως φύλου. Η νόηση, οι ικανότητες και δυνατότητες συνυφαίνονται με τους ανθρώπους και όχι με τα φύλα. Η ειδοποιός διαφορά της από τον άνδρα είναι η θηλυκότητα, η θυγατρότητα, η μητρότητα η αισθησιακή της μορφή. Η καλλιέργεια του μυαλού και η ανέλιξη της σε κάθε έκφανση της ζωής είναι θέμα αξιοκρατίας και δυνατοτήτων που επιβάλλεται να της δίνονται με την ιδιότητα της ως ανθρώπινη αυταξία σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Διότι θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν άνθρωποι και δη γυναίκες α και β διαλογής ανάλογα με το καθεστώς και τη χώρα που γεννιούνται. Λες και οι άνθρωποι ανά χώρα έχουν άλλη αξία και άλλα δικαιώματα. Συνεπώς ας αποφεύγονται οι υπερβολές του ακραίου φεμινισμού, η επιβολή της ποσόστωσης λες και οι γυναίκες είναι ειδική κατηγορία, η επιβολή της οποίας σηματοδοτεί και μικρά ποσοστά εκλεγμένων γυναικών γιατί συχνά συμμετέχουν για να καλύψουν το νομικό κομμάτι της ποσόστωσης και όχι γιατί θέλουν και τέλος ο ανταγωνισμός με το ανδρικό φύλο και τούμπαλιν. Συνοδοιπόροι και όχι ανταγωνιστές στη ζωή. Είσαι γυναίκα, και έχεις την υποχρέωση να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς προαπαιτούμενα!
Τέλος αυτή την ημέρα οφείλουμε να τονίζουμε στους εαυτούς μας ότι δεν πρέπει να ¨κρυβόμαστε¨ πάντα πίσω από την έννοια του φύλου. Πράγματι οι πολυετείς αγώνες έχουν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Βαδίζοντας όμως πλέον προς την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα είμαστε υποχρεωμένες να βρούμε τη δύναμη να χαράξουμε το δρόμο μας, με αποφασιστικότητα και πειθώ, αφήνοντας πίσω αναχρονιστικούς διαχωρισμούς. Γιατί μόνο μια ανθρωπιστική κοινωνία με σεβασμό στην διαφορετικότητα και στην αξία του ανθρώπου μπορεί να ευδοκιμήσει!
Δωροθέα Κολυνδρίνη, Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας