Η έξαρση της πανδημίας Covid-19 στις αρχές του 2020 άλλαξε τις οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές για τα επόμενα έτη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, γεγονός που απαιτεί οργανωμένη δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε όλα τα κράτη μέλη, που ποικίλλουν ανά χώρα και περιφέρεια.
Μετά από τη δεκαετή κρίση που βίωσε η χώρα μας, ερχόμαστε πλέον αντιμέτωποι με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού, που συχνά είναι άνισα κατανεμημένες μεταξύ των κρατών μελών της Ευρώπης, όσο ακόμη και μεταξύ των περιφερειών της ίδιας χώρας. Και αυτό είναι εύλογο καθώς ο αντίκτυπος στην υγεία και σε ανθρώπινο επίπεδο είχε σημαντική τοπική διάσταση και παράλληλα η δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης είναι άνισα κατανεμημένη. Ακόμη και τα προληπτικά μέτρα έναντι του κορωνοϊού είχαν διαφοροποιήσεις ως προς τη διάρκεια και την αυστηρότητα ανάλογα με την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην εκάστοτε περιοχή. Δυσανάλογη ήταν και ζημία σε ορισμένους οικονομικούς κλάδους των επιχειρήσεων, όταν παρατηρούμε ότι ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο εξαρτάται από τους κλάδους δραστηριότητας και από το είδος της απασχόλησης ανά περιοχή. Η στρατηγική πολιτική της ανάκαμψης οφείλει να λάβει υπόψη της τις ήδη υπάρχουσες περιφερειακές ανισότητες και να μην κινδυνέψει να τις επιτείνει.
Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι οι επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, συχνά μειώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια κρίσεων, γεγονός που έχει δυσμενή επιβαρυντική επίδραση επί της οικονομικής ανάπτυξης και της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Σε αυτό, λοιπόν, το κρίσιμο σημείο πρέπει να σταθούμε γενναίοι και αποφασιστικοί αντιμετωπίζοντας τις αδυναμίες της οικονομίας, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά της και αποκαθιστώντας οικονομικές ανισότητες. Είναι απαραίτητη η ισορροπημένη και εκτεταμένη ανάπτυξη όλων των ελληνικών περιφερειών και με την πρόσφατη εμπειρία οφείλουμε να εστιάσουμε στην ενίσχυση των υποδομών βασικών υπηρεσιών προς τους πολίτες (πχ. Υγεία, Παιδεία) και να δοθεί ώθηση στη δημιουργία απασχόλησης.
Τα προηγούμενα χρόνια με προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας ενισχύθηκαν αποτελεσματικά οι δομές υγείας τη Μαγνησία και τις Σποράδες με 40 έργα που υλοποιήθηκαν συνολικού ποσού ύψους 25 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη θωράκιση του Νοσοκομείου Βόλου με νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, τη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής χειρουργικής αίθουσας σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ ενισχύθηκαν οι δομές ΤΟ.Μ.Υ., εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ η προμήθεια ασθενοφόρων για το Ε.Κ.Α.Β. και δόθηκαν σε λειτουργία το Κέντρο Υγείας Σκιάθου και τα σύγχρονα Περιφερειακά Ιατρεία Σούρπης και Καναλίων.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανταποκρίθηκε άμεσα και στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε και ήδη από το Μάιο εκπόνησε ένα σχέδιο για τη στοχευμένη ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας. Μέσω χρηματοδότησης ποσού 11,2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-20 δόθηκε η δυνατότητα στις Μονάδες Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ενισχύσουν τις δομές περίθαλψης και να προβούν σε πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης, από το ίδιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα έχουμε εξασφαλίσει ποσό 8 εκατ. ευρώ για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για Covid-19 στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας. Παράλληλα πραγματοποιούνται καθημερινά συνεχείς έλεγχοι σε κοινωνικές δημόσιες δομές της Θεσσαλίας.
Αναφορικά με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση θέσεων εργασίας το τρέχον έτος υλοποιούνται τα τρία προγράμματα «Επενδύω», «Επανεπενδύω» και «Ανάσα» συνολικού ποσού άνω των 150 εκατ. ευρώ.
Για τη συνέχιση και την ενδυνάμωση όλων αυτών των δράσεων και των έργων είναι επιβεβλημένη και αναγκαία η αύξηση των χρηματοδοτικών εργαλείων από την κεντρική εξουσία.
Εμπράκτως, συνεπώς, αποδεικνύουμε ότι είμαστε και θα είμαστε παρόντες, μετά την πρωτόγνωρη κρίση την οποία βιώνουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, με στρατηγικές κινήσεις και αποφασιστικό σχεδιασμό, που θα οδηγήσουν σε μία ασφαλή και ανθεκτική κοινωνία για τους πολίτες της Θεσσαλίας.
Δωροθέα Κολυνδρίνη, Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας