«Ανοιξε πέτρα να διαβώ» που τραγουδούσε η Μαρινέλλα κάποτε και τραγουδάνε τώρα και τα παπαγαλάκια- «δημοσιογράφοι», αναφερόμενοι στο πρόγραμμα «γέφυρα» για την δήθεν διάσωση της πρώτης κατοικίας.
Και λέω «δήθεν» διότι όποιος πραγματικά θα ήθελε να το παίξει «διασώστης» το ελάχιστο που θα έκανε, θα ήταν να διατηρήσει τον Νόμο Κατσέλη, όπως ακριβώς είχε ψηφιστεί το 2010.
Το περισσότερο, αν ήταν ειλικρινής, θα έκανε μια μορφής σεισάχθεια, ώστε να κουρευτούν τα χρέη των νοικοκυριών και να μην χάνονται τα σπίτια εν μέσω οικονομικής κρίσης αλλά και νέας κρίσης λόγω κορωνοϊού. 500.000 πλειστηριαμοί !!! έπονται !! μέχρι τέλους το έτους. ΕΛΕΟΣ!!
Δεν με ενοχλεί τόσο το ότι δεν το έκαναν. Με ενοχλεί το ότι για μια ακόμη φορά χρησιμοποιούν την προπαγάνδα ώστε να μην καταλάβει ο κάθε αδαής ότι πίσω από το τυράκι υπάρχει η φάκα. Διότι δεν μπορείς να μιλάς για «σώσιμο της πρώτης κατοικίας» όταν στην πραγματικότητα πρόκειται για τον Λύκο που τον βάζεις να φυλάει τα πρόβατα. Γιατί με τον τρόπο αυτό, πάνε χαμένα και το μαντρί και τα πρόβατα.
Τι εννοώ.
Αφού κάνετε την ηλεκτρονική αίτηση και αφού παραχωρήσετε όλα σας τα προσωπικά δεδομένα τόσο τα δικά σας, όσο και κάθε μέλους της οικογένειάς σας, δανειολήπτες και εγγυητές, αφού αποδεχθείτε οποιαδήποτε μέχρι τότε παράνομη χρέωση, από πανωτόκια, από παράνομους και καταχρηστικούς όρους και κεφαλαιοποιήσετε το χρέος σας, το οποίο θα εκκινήσει έναν νέο εκτοκισμό από την αρχή, δηλαδή το χρέος να έχει φθάσει στον Θεό, και θα έχετε με την αίτησή σας παραιτηθεί από κάθε πιθανότητα να κερδίσετε δικαστικά το δίκιο σας, το Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει την δόση του δανείου σας.
Αλλά αυτό αποτελεί στην ουσία κίνητρο υπέρ των Τραπεζών και όχι υπέρ των δανειολητπών. Γιατί:
Η επιδότηση του Δημοσίου για την πληρωμή των δόσεων, των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων θα διαρκέσει μόνο για τους εννέα (9) πρώτους μήνες.
Μετά?
Μετά αν ο δανειολήπτης δεν μπορέσει να πληρώσει, η Τράπεζα θα καταγγείλει το δάνειο και θα πάει σε πλειστηριασμό. Όπως δηλαδή και σήμερα. Με μια μεγάλη διαφορά. Ότι στην περίπτωση αυτή, θα έρθει και το Δημόσιο και θα ζητήσει από τον δανειολήπτη πίσω τα χρήματα που θα έχει δώσει. Κι ενώ τώρα ο δανειολήπτης, χάνει μόνο την πρώτη κατοικία, τότε θα έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει και την Ποινική δικαιοσύνη, ως οφειλέτης του Δημοσίου. Που σημαίνει ΚΑΙ ποινή φυλάκισης, απειλή που τώρα δεν υπάρχει. Στο μεταξύ η Τράπεζα ή το fund, θα έχει εισπράξει ανεπιστρεπτί την οικονομική ενίσχυση του Δημοσίου, το έλλειμμα της οποίας θα κληθούν να καταβάλουν οι λοιποί φορολογούμενοι εκ νέου με νέα μνημόνια. Δηλαδή και η πρώτη κατοικία θα χαθεί και όλοι θα βρεθούμε να χρωστάμε εκ νέου, αλλά οι Τραπεζίτες θα τα έχουν τσεπώσει και πάλι. Και ρωτάω, ως άσχετος περί των οικονομικών.
Ποιος δανειολήπτης θα μπορέσει σε περίοδο οικονομικής ύφεσης λόγω κορωνοιού να ανταποκριθεί στις δόσεις μέχρι τέλους;
Ζητείται Νόηση!!!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ