* Του Γιάννη Γκουντέλια
Σταγιάτες: Ένα όμορφο πηλιορείτικο χωριό, γραφικότατο, πνιγμένο κυριολεκτικά στο πράσινο. Ένα από τα τέσσερα χωριά της δημοτικής ενότητας Πορταριάς, το μικρότερο του Δήμου Βόλου με μόλις 121 κατοίκους (απογραφή 2011), εκ των οποίων οι μισοί, ίσως και λιγότεροι, κατοικούν εκεί. Κι όμως έγινε «μήλον της έριδος» μεταξύ κατοίκων και δημοτικής αρχής. Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν την ευαισθησία και το δέσιμο των κατοίκων με το νερό της πηγής «Κρύα Βρύση». Μια πηγή με πεντακάθαρο, εξαιρετικής ποιότητας, νερό, που υδρεύει τον οικισμό εκατοντάδες χρόνια. Η απόδοση της πηγής είναι 20 έως 25 κυβικά την ώρα. Μια ποσότητα που υπερεπαρκεί για τις ανάγκες του χωριού. Ορισμένα νοικοκυριά υδρεύονται απευθείας από την πηγή και τα υπόλοιπα, περίπου τα 2/3, από δεξαμενή που βρίσκεται πάνω από τον οικισμό, στην οποία φτάνει το νερό με μοτέρ.
Ο πρώην Δήμος Πορταριάς κατασκεύασε δίκτυο μεταφοράς νερού της πηγής «Μάνα» Πορταριάς, νερό αρίστης ποιότητας, στις Σταγιάτες με σκοπό να υδροδοτήσει το χωριό, χωρίς να χρειάζεται άντληση, το οποίο μέχρι σήμερα παρέμενε ανενεργό. Μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους κατοίκους και το τοπικό συμβούλιο, αποφασίστηκε το νερό της Πορταριάς να χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση βλάβης της αντλίας.
Ουδέποτε διανοήθηκε η τότε δημοτική αρχή Κοντορίζου, επί δώδεκα χρόνια, να χλωριώσει το νερό. Οι σπάνιες περιπτώσεις που βρισκόταν στις αναλύσεις μικροβιακό φορτίο αντιμετωπίζονταν με καθαρισμό της πηγής, απολύμανση του δικτύου και των δεξαμενών, πάντα με τη συνεργασία του τοπικού συμβουλίου και τη βοήθεια των κατοίκων.
Από το καλοκαίρι του 2011, όταν η ευθύνη της ύδρευσης των δημοτικών ενοτήτων πέρασε στη ΔΕΥΑΜΒ και το νερό χλωριώθηκε, άρχισαν οι αντιπαραθέσεις με τους κατοίκους, οι οποίες κατέληξαν, όταν ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή Μπέου, σε συγκρούσεις, δικαστήρια και, πρόσφατα, καταδρομικές επιχειρήσεις στο χωριό από τον ίδιο τον δήμαρχο, συνοδευόμενο από την αστυνομία. Μια επιχείρηση εντυπωσιασμού, επίδειξης αδιαλλαξίας, κατασυκοφάντησης των κατοίκων που αντιδρούν, με συκοφαντίες για «φούντες», «τζαμπατζήδες», «πίνουν νερό εις υγείαν των κορόιδων» κλπ.
Ακολουθεί μια κατάπτυστη ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ, ένα γκεμπελικό κατασκεύασμα, που προσπαθεί να πείσει τους πολλούς κατοίκους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου ότι οι Σταγιατιώτες και οι υπόλοιποι κάτοικοι των χωριών του Πηλίου πίνουν νερό τζάμπα εις βάρος τους, αλλά και το κατασπαταλούν σε κήπους και περβόλια, αφού δεν έχουν όλοι υδρόμετρα. Λες και οι ίδιοι δεν έχουν καμιά ευθύνη. ενώ διοικούν έξι ολόκληρα χρόνια, για την εγκατάλειψη της υπαίθρου, των χωριών και των συνοικιών της πόλης, την απουσία διαλόγου και περιφρονούν κάθε τοπική ιδιαιτερότητα.
Η τυχοδιωκτική πολιτική που ακολουθούν στη ΔΕΥΑΜΒ, με αποκορύφωμα τους άστοχους χειρισμούς στη δικαστική διαμάχη με την ΕΡΓΗΛ, οδήγησαν την εταιρία σε τραγική οικονομική κατάσταση.
Επανερχόμενοι στο θέμα του νερού των Σταγιατών πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:
Από τη στιγμή που διακόπηκε η υδροδότηση του χωριού απ’ την πηγή «Κρύα Βρύση», χωρίς διάλογο και ενημέρωση του εκλεγμένου τοπικού εκπροσώπου, το νερό της πηγής ουσιαστικά χάνεται στα ρέματα. Παράλληλα ένα μέρος του πηγαίου νερού της Πορταριάς, που υδρεύει αυτή τη στιγμή τις Σταγιάτες, στερείται από τους κατοίκους του Βόλου και την Νέας Ιωνίας, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να πίνουν νερό από τις γεωτρήσεις του κάμπου.
Η συμπαράσταση των ανθρώπων του πολιτισμού και πολλών άλλων προσωπικοτήτων στον αγώνα των κατοίκων θορύβησε τη δημοτική αρχή, η οποία κατέφυγε σε ύβρεις και μηνύσεις. Παράλληλα, όμως, προσπαθώντας να βρει συμμάχους, δια του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, καλείται ο ιατρικός σύλλογος Βόλου να πάρει θέση στο θέμα της χλωρίωσης, ενώ η δημοτική αρχή έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια τη θέση του ιατρικού συλλόγου για την καύση των σκουπιδιών και τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής RDF-SRF.
Πριν λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα από τη ΔΕΥΑΜΒ ανάλυση του νερού της πηγής «Κρύα Βρύση» – που αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να υδρεύει μέρος των Σταγιατών – σύμφωνα με την οποία το νερό είναι μολυσμένο. Δεν υπάρχει άραγε ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, που ορισμένοι Σταγιατιώτες, αλλά και επισκέπτες, πίνουν νερό «μολυσμένο», αφού και η βρύση της πλατείας παίρνει νερό κατευθείαν από την πηγή,
Οι αποφάσεις του ποδαριού, η απουσία διαλόγου, η αδιαλλαξία και η έλλειψη ενδιαφέροντος για τα προβλήματα των κατοίκων των δημοτικών ενοτήτων (υπάρχει ένας τοπικός αντιδήμαρχος, ενώ η προηγούμενη δημοτική αρχή Σκοτινιώτη όριζε τέσσερις), είχαν ως αποτέλεσμα να μη γνωρίζει η δημοτική αρχή, επί έξι ολόκληρα χρόνια, ότι στις Σταγιάτες υπήρχαν δύο δημοτικά κτήρια που έκαναν χρήση, εδώ και πολλά χρόνια, ο πολιτιστικός σύλλογος, «Άγιος Σεραφείμ», η «Α.Π.Ο. ΔΡΑΣΗ» και το τοπικό συμβούλιο και οδηγούν σε καταδικαστέες δολιοφθορές στα αντλιοστάσια, σε λεκτική βία και για πολλοστή φορά πανελλήνιο διασυρμό.
* Ο Γιάννης Γκουντέλιας είναι πρώην Αντιδήμαρχος δημοτικών ενοτήτων Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρινίτσας