Η πανδημία του κορονοϊού μας φέρνει αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας αλλά και εργασιακή. Έτσι μετά το lock down στη χώρα μας σε κατάσταση που χρήζει άμεσης περίθαλψης περιήλθε και η οικονομία. Εργαζόμενοι,επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι βρέθηκαν υπο τη δαμόκλειο σπάθη της οικονομικής στενότητας καθώς είτε απολύθηκαν είτε είδαν τους τζίρους τους να μηδενίζονται, είτε έχασαν κάθε προοπτική πρόσληψης. Η Κυβέρνηση κλήθηκε να πάρει μέτρα προστασίας και ενισχύσει τους πληττόμενους κλάδους. Ας κάνουμε όμως μια ανασκόπηση για το πως μοίρασε την πίτα :
- 85.000.000 ευρώ πήραν τα ΚΕΚ καθώς και οι φορείς πιστοποίησης του πλέον διαβόητου- για την βιασύνη και την απροσεξία στη δημιουργία του- voucher “κατάρτισης” των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων. Οι διαφάνειες που μοιράστηκαν στους καταρτιζόμενους έγιναν σημείο αναφοράς για τις ανακρίβειες και ακαταλαβίστικα γραφόμενα τους, όπως σκόιλ ελικίκου, μέντζη του νουευκτή και άλλα τραγελαφικά που θυμίζουν κάποια νέα …διάλεκτο.
Πέρα βέβαια απο την πλήρως αντιεπαγγελματική και αντιεπιστημονική προσέγγιση που προσβάλλει όσους συμμετέχουν η κατάρτιση παρωδία κόστισε . Για την υλοποίηση του προγράμματος οι επιστήμονες θα λάβουν ποσό της τάξης των …600 ευρώ . Σε αυτό το σημείο κάποιος θα σπεύσει να πει μα είναι λεφτά του ΕΣΠΑ κάπως θα πρέπει να αξιοποιηθούν!Έλα όμως που το ΕΣΠΑ είχε ως επιλέξιμη δαπάνη και το απευθειας επίδομα στους επιστήμονες ισόποσο με αυτό που δίνεται στους υπόλοιπους πληττόμενους ΚΑΔ ήτοι 800 ευρώ
- 155.000 μακροχρόνια άνεργοι έναντι συνόλου 510,646 με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Φεβρουάριο θα πάρουν το επίδομα των ….400 ευρώ ως έκτακτο βοήθημα. Δεν είναι δα και Ιδιωτικά ΚΕΚ οι άνεργοι να φτιάχνουν διαφάνειες απο “μεθυσμένο” Google translate. Βέβαια υπάρχει και η εκδοχή του Αδώνιδος όπου οι περισσότεροι άνεργοι εργαζονται κρυφά ή μαύρα….Οπότε μάλλον τώρα ανακάλυψε την εκτίναξη της ανασφάλιστης εργασίας…Ελπίζουμε η Κυβέρνηση να πράξει και εκεί τα δέοντα…
- 50% δύναται να είναι η μείωση του μισθού-και ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων από μία επιχείρηση σε άλλη- στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έπληξε η πανδημία και δη για διάστημα 6 μηνών το οποίο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Υπουργός Εργασίας Γ, Βρούτσης να παρατείνει .
Αυτή η παράταση είναι και το μοναδικό μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης γιατί κατα τα λοιπά ακολουθεί το δόγμα του “βλέποντας και κάνοντας”.
Επιδοτεί την ανεργία έναντι της εργασίας στηρίζοντας με ψίχουλα όσους απολύονται και τις επιχειρήσεις που κλείνουν αντί όπως πρότεινε η Αξιωματική Αντιπολίτευση να υιοθετήσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ώστε να πληχθούν το δυνατόν λιγότεροι επαγγελματίες και διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Τα όσα ψήφισε η Κυβέρνηση άνοιξαν την όρεξη και στο ΣΕΒ να ζητήσει ακόμα περισσότερα στην κατεύθυνση της γενίκευσης του δανεισμού των εργαζομένων, η τελευταία ΠΝΠ προβλέπει την μεταφορά εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ίδιου ομίλου, ο οποίος αν εφαρμοστει θα αφήσει τους εργαζομένους έξω από πολλά ψηφισμένα δικαιώματά τους και φυσικά χωρίς καμία ασφάλεια για το ωράριο, τον τόπο και το πόστο εργασίας τους.
Μαξιλάρι… αγνοείται
Επειδή μάλλον ο περιορισμός των δραστηριοτήτων εν καιρώ πανδημίας ευνοεί την δημιουργικότητα λίγες μέρες πριν ανακαλύψουμε την λεξοπλαστική των ΚΕΚ πήραμε μια γεύση από την Κυβερνητική δημιουργική ασάφεια. Ο λόγος για το μαξιλάρι των 37 δις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα ήρθε ο κορονόϊος, ύστερα τα μέτρα της Κυβέρνησης, τα οποία όπως υποστήριζε δεν χρηματοδοτήθηκαν από το μαξιλάρι, ύστερα και οι προτάσεις το ΣΥΡΙΖΑ, σε διακαναλική που τελικά παίχτηκε δέκα λεπτα και μονο απο την ΕΡΤ οι όποιες πρότειναν αξιοποίηση του μαξιλαριού σε εμπροσθοβαρές πρόγραμμα για την οικονομία και ύστερα μια μαύρη τρύπα. Κάπου απο αυτη τη μαύρη τρύπα ξεπηδησαν “πηγές” του Υπουργείου οικονομικών οι οποίες υποστήριξαν ότι ήδη χρησιμοποιήθηκε μέρος από το μαξιλάρι, μετα είπαν, δια στόματος Άδωνι Γεωργιάδη, ότι δεν το χρησιμοποιούν και μετα ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Πέτσας είπε ότι δεν υπάρχει μαξιλάρι αλλά ταμείο του κράτους που χρησιμοποιείται με σύνεση. Έδώ μαξιλάρι , εκεί μαξιλάρι , που είναι το μαξιλάρι ;
Το κουβάρι θα λυθεί στη Βουλή αφού ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να φέρει το θέμα και μάλιστα άμεσα.
Συνοψίζοντας η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται να αντιμετωπίζεται με την κοινωνική αποστασιοποίηση και γρήγορα, όπως αισιοδοξεί η επιστημονική κοινότητα με κάποιο φάρμακο και αργότερα εμβόλιο, για την προάσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων όμως η συνταγή είναι διαφορετική. Σε μια χώρα όπου οι προβλέψεις του ΔΝΤ δίνουν ύφεση ως και 10% και του ΟΟΣΑ πτώση του ΑΕΠ 35% η Κυβερνηση δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την “ανάπτυξη για όλους” και την “μεσαία τάξη’’,ούτε προεκλογικά είχε ως σημαία της, ούτε φυσικά για τους πλέον αδύναμους. Αντίθετα φροντίζει επιχειρήσεις όπως η ACS, του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φύσσα, η οποία αν και είδε το τζίρο της να ανεβαίνει κατακόρυφα εντάχθηκε στις πληττόμενες ΚΑΔ και μπορεί να κάνει χρήση όσων ευεργετικών διατάξεων απορρέουν από αυτή την ένταξη .Για τους υπόλοιπους ασκεί αυτό που πάντα στηλίτευε..επιδοματική πολιτική. Με αυτά τα δεδομένα η κοινωνική συνοχή και η στοχευμένη δυναμική αντιπολίτευση είναι “εκ των ων ουκ άνευ” για την προστασία των εργαζομένων. Πολλά από τα μέτρα που ήρθαν με ΠΝΠ, μέρα μεσημέρι, λόγω των “έκτακτων αναγκών” ήρθαν για να μείνουν. Το ίδιο ισχύει και οι ομιχλώδεις απαντήσεις , που θυμίζουν καιρούς μνημονίων, αναφορικά με το “που πήγαν τα λεφτά”. Έχουμε δικαίωμα και χρέος προς τη γενιά μας και τις επόμενες να μην αφήσουμε να έρθει άλλη μια πέτρινη δεκαετία. Μένουμε μέσα για να είμαστε ασφαλείς αλλά παλεύουμε για να μείνουμε όρθιοι και το μέλλον μας φωτεινο.
Αθηνά Μαρία Λαοπόδη