Του Παύλου Γ. Μαρκάκη
τ. Βουλευτή Μαγνησίας
Έχει περάσει ένας μήνας από τις Εθνικές εκλογές και εννοείται ότι ανανεώθηκε το πολιτικό προσωπικό του Νομού αν και η δυνατότητα για τους ψηφοφόρους, ήταν περιορισμένη λόγο της λίστας
Έχει περάσει, επίσης, ένας μήνας από την “ραστώνη” και “ευδαιμονία” της καλοκαιρινής περιόδου και οι προοπτικές για τον τόπο μας είναι δυσοίωνες, μιας και περιμένουμε την εφαρμογή του τρίτου και ας ελπίσουμε τελευταίου μνημονίου
Μπορεί, όμως, η κεντρική πολιτική σκηνή και τα γεγονότα που την ακολουθούν να κινούνται με αργούς εφιαλτικούς ρυθμούς, αλλά δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και σε τοπικό επίπεδο.
Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο καθόσον η Μαγνησία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί και να κινείται ήδη σε άλλους ρυθμούς από τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα.
Δυστυχώς έχει πέσει στην αφωνία, την πολιτική ανικανότητα και κομματική σκοπιμότητα των πολιτικών εκπροσώπων της.
Πριν λίγες μέρες – ακόμη και σήμερα – υπήρχε εσωτερική γκρίνια για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η έλευσης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου. Το θέμα επικεντρώθηκε αν η αγορά έπρεπε να είναι ανοικτή ή κλειστή.
Κανένας δεν ασχολείται με την ουσία.
Για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων υποδοχής, για την έλευση αφίξεων σε χρόνους τουριστικής και οικονομικής αιχμής, για τις συνεργασίες με τους τουριστικούς παράγοντες, ώστε να είναι προγραμματισμένες οι δυνατότητες των εξερχομένων επισκεπτών και για τα προγράμματα υποδοχής στο εσωτερικό της περιοχής μας.
Επίσης δημοσιοποιήθηκε και είναι γεγονός: η απώλεια κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από την ανικανότητα απορρόφησης και έγκαιρης υλοποίησης έργων και δράσεων. Δυστυχώς ο εφησυχασμός της μετάθεσης των εκκρεμοτήτων στο επόμενο ΕΣΠΑ είναι ακόμη χειρότερος. Δείχνει άρνηση αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων διαχείρισης που θα παρουσιάσουν και την επόμενη διαχειριστική περίοδο.
Εκτός των άλλων, στην ουσία έχουμε απραξία έργων και απώλεια χρηματοδότησης αφού τα παλιά εμποδίζουν και δεσμεύουν τον προγραμματισμό νέων.
Τέλος, το τελευταίο φαινόμενο των ζημιών της Σκοπέλου και η εκ των υστέρων αντιμετώπιση των προβλημάτων δείχνει την ανικανότητα για την πρόληψη. Η Πολιτεία και επομένως το κοινωνικό σύνολο επιβαρύνεται με μεγαλύτερα ποσά από αυτά που θα χρειαζόταν για την αντιμετώπιση των αιτιών.
Ρώτησε κανένας τι γίνεται για παράδειγμα με τα αντίστοιχα ρέματα της Σκιάθου;… ‘Η θα τρέχουν να αποζημιώνουν ιδιοκτησίες και επιχειρήσεις όταν τα καιρικά φαινόμενα ξεσπάσουν στο νησί του Παπαδιαμάντη; Ξέρει η Περιφέρεια και οι άλλοι “αρμόδιοι” φορείς που βρίσκονται οι μελέτες, οι εγκρίσεις, οι χρηματοδοτήσεις και αν ξεκινήσουν ποτέ και πότε τα έργα οριοθέτησης;;
Καθημερινά οι υπηρεσίες Υγείας υποβαθμίζονται. Από τα Περιφερικά Κέντρα Υγείας μέχρι το Νοσοκομείο της Πόλης. Οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, η απουσία κρίσιμων θεραπευτικών φαρμάκων και η ανεπαρκής παρουσία ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού είναι αναμφισβήτητα.
Η πρόσληψη ενός ιατρού είναι πρωτοσέλιδη είδηση και θα πρέπει να νοιώσουμε ικανοποίηση άμα τοποθετηθεί κάποτε Διοίκηση στο Νοσοκομείο !!
Θα μπορούσα να αναφέρω και πολλά άλλα μεγάλα θέματα που έπρεπε είδη να έχουν δρομολογηθεί, αλλά φοβάμαι να μην ανησυχήσω το υπνωτισμένο και εφησυχασμένο πολιτικό προσωπικού του Νομού μας.
Μέχρι τις άλλες Εθνικές και Αυτοδιοικητικές εκλογές η Μαγνησία θα μείνει “μουγκή” !!;;