Γίνεται αρκετή συζήτηση τελευταία για το χιονοδρομικό. Λέγονται και γράφονται πολλά, χωρίς να προτείνονται κάποιες πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του.
Ο Νομός μας έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Το πιο σημιτικό – σε σύνδεση με το Πήλιο – μπορεί να γίνει το χιονοδρομικό. Ο ρόλος του στην τουριστική ανάπτυξη μπορεί να είναι σημαντικός αρκεί να γίνει υπόθεση της Μαγνησίας. Τα ο χιονοδρομικό από τον ΕΟΣ πέρασε στην Ν.Α. τότε, στην Περιφέρεια μετά και στην ¨Κενταύρων όρος α.ε.¨ τώρα. Ο Δήμος Βόλου και τότε και τώρα είχε μικρή συμμετοχή από ότι φαίνεται. Τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν θετικά λίγες μόνον φορές. Την ίδια ώρα χρειάζονταν συντήρηση και επενδύσεις που δημιουργούν πρόσθετο κόστος. Τα πραγματικά όμως θετικά αποτελέσματα είναι αυτά που διαχέονται στην τοπική κοινωνία, κάτι που πρέπει να κατανοηθεί από όλες τις πλευρές.
Ταυτόχρονα το Χιονοδρομικό έχει μια σειρά από ανταγωνιστικά μειονεκτήματα:
Μικρό ύψος πίστεων με αποτέλεσμα την σχετικά μικρή χιονοκάλυψή του.
Ανήκει σε τοπικούς φορείς δεν είναι κρατικό – εθνικό με πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις από διάφορες πλευρές.
Έχει εγκαταστάσεις και γενικά εξοπλισμό πεπαλαιωμένο με υψηλό κόστος συντήρησης.
Ανταγωνισμό όχι μόνο εθνικό αλλά και διεθνή.
Η συμμετοχή Δήμων είναι από μικρή μέχρι ανύπαρκτη, το ίδιο και αυτή της τοπικής κοινωνίας.
Το χιονοδρομικό πρέπει να αγκαλιαστή από την Μαγνησία, να στηριχθεί και να διεκδικηθούν πόροι ακόμη και στις σημερινές δύσκολες για την χώρα μας εποχές.
Δεν μπορεί σε μια ευνομούμενη κοινωνία να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση εθνικών και μη χιονοδρομικών κέντρων. Πρέπει να υπάρξει διάλογος μέσα από τον οποίο να βγουν ιδέες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του. Πέρα από την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων , πρέπει να τονισθούν οι προτεραιότητες της Περιφέρειας για την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική αξιοποίησή του και να υπάρξουν σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Πρώτα και κύρια πρέπει να συμβάλλει η τοπική κοινωνία. Από αυτό ωφελούνται ο Δήμος Βόλου –βασικά- και ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, καθώς και όλοι όσοι εμπλέκονται με τον τουρισμό (Ένωση Ξενοδόχων, ιδιοκτήτες δωματίων, εστιατορίων κ.α.). Πρέπει να βρεθεί τρόπος συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας, ουσιαστικά και όχι τυπικά με σχεδόν μηδενικά ποσοστά.
Αν η τοπική κοινωνία αντιληφτεί πόσο μπορεί να βοηθήσει το χιονοδρομικό στην ανάπτυξη της περιοχής και δεν πάψη να παρακολουθεί από μακριά, μπορεί να υπάρξει αντιστροφή της πορείας του χιονοδρομικού.
Πρώτα και κύρια ο πολίτης πρέπει να το αντιμετωπίσει ως μέσο ανάπτυξης . Κάθε επένδυση σε χώρους αθλητικούς που αφορούν την νεολαία είναι επένδυση ουσιαστική και δημιουργεί προοπτική.
Τέλος η κριτική πρέπει να είναι καλόπιστη, πειστική, ειλικρινής και να βοηθάει στην βελτίωση της λειτουργίας του. Προϋποθέτει όμως την ουσιαστική συμμετοχή όλων όσων εμπλέκονται με το χιονοδρομικό για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία. Έτσι το χιονοδρομικό μπορεί να είναι μοχλός ανάπτυξης για την Μαγνησία. Ας το επιχειρήσουν αυτοί που έχουν την κύρια ευθύνη. Οι υπόλοιποι θα βοηθήσουμε ουσιαστικά.
Από το συντονιστικό της Μαγνησίας του Δικτύου Ανανεωτικής Αριστεράς.
Χιονοδρομικό: Βαρίδι ή μοχλός ανάπτυξης;
Leave a comment
Leave a comment