Γράφει ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος
Μέλος Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας
Το RDF όπως συμπεραίνουμε από τα τελευταία γεγονότα στην πόλη μας εκτός από προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα δημιουργεί αυταπόδεικτα και σοβαρές βλάβες στη μνήμη των ανθρώπων. Ας κάνουμε λοιπόν κάποιες ενέσεις μνήμης για να θυμηθούμε τι έχει γίνει πραγματικά.
Το 2013 η ΑΓΕΤ προσπαθώντας να εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη εισηγείται να καίει τα εξής «εναλλακτικά καύσιμα»:
Ξύλο τεμαχισμένο, πριονίδι, κατάλοιπα ξυλείας, μοριοσανίδες, καπλαμάδες, ξέσματα χωρίς επικίνδυνες ουσίες
Γλυκερίνη
Λάσπη απομελάνωσης από την ανακύκλωση χαρτιού
Βιολογική ιλύς (δηλ. λυματολάσπη) υγρή ή αποξηραμένη- απόβλητο επεξεργασίας αστικών λυμάτων
Βιολογική ιλύς υγρή ή αποξηραμένη βιομηχανικών αποβλήτων που δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες
Απόβλητα από συσκευασίες (χαρτί, χαρτόνι, πλαστικό)
Υλικά φίλτρων απορροφητικά υλικά χωρίς επικίνδυνες ουσίες
Ο όρος «εναλλακτικά καύσιμα» όπως βλέπουμε από τη σύσταση των παραπάνω υλικών είναι άκρως παραπλανητικός. Τα σκουπίδια που θα καίει η ΑΓΕΤ έχουν βαπτιστεί RDF, εναλλακτικά καύσιμα, πράσινη ενέργεια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ένας αρρωστημένος επιστημονικός νους. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε αυτήν την ιστορική για την υγεία του κόσμου απόφαση εισηγητής ήταν ο τότε αντιπεριφερειάρχης Γ. Καλτσογιάννης. Θετικά εισηγούνται οι εξής (σημειώνονται έντονα οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαγνησίας):
Αγγέλης Αθ.Καλτσογιάννης Γ.Μεργιαλής Δ.Ρίνης Λ.Αδαμάκη-Τζαβέλλα Ευ.Καπέλος Γ.Μητσιούλης Δ.Σιδερόπουλος Χρ.Αλεξάκος Φ.Κίτσιος Γ.Μπάρδας Κ.Σούρλας Π.Αναστασόπουλος Αντ.Κόκκαλη-Κουβέλη Γ.Μπατζιάκας Π.Σταφύλη Ουρ.
Αργυροπούλου-Καλλιάρα Ελ.Κολυνδρίνη Δ.Μποτός Αργ.Τσαλίκη Ν.Βαγενά Αγγ.Κοπάνας Αργ.Νάνης Ηλ.Τσιάρας Αθ.Γακόπουλος Χρ.Κουρέτας Δ.Νούσιος Κ.Τσίγκας Γ.Γρηγορίου Ζ.Λέμας Ευ.Παιδής Αθ.Χαλέβας Κ.Δεσπόπουλος Κ.Λιακούλη Ευ.Παπατόλιας Απ.Χήρας Φ.Καλιακούδας Ν.Λιάπης Χρ.Παπαχαραλάμπους Γρ.Χρουμπ Γ.Καλομπάτσιος Χρ.Μαμάρα Μ.Ρεντζιάς Ευθ.Ψαχούλας Ορ.
Αρνητικά ψηφίζουν μόνο οι Αδάμου Αντώνιος, Γκατζής Νικόλαος, Μπούτας Ευάγγελος και Πουλάκης Κων/νος-Νικόλαος.
Με αυτήν τη θετική εισήγηση προς το Υπουργείο ανοίγει ουσιαστικά η κερκόπορτα της καύσης πλαστικού και λυματολάσπης από τσιμεντοβιομηχανίες. Ένα μείζον θέμα το οποίο περνά απαρατήρητο για τρία χρόνια και από τρεις κυβερνήσεις και παρά τις τότε αντιδράσεις της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας. Αυτοί που ψήφισαν θετικά είναι υποκριτικό τώρα να λένε ότι πουθενά δεν αναγραφόταν ο όρος RDF. Βέβαια «αναγραφόταν» ο όρος καύση πλαστικού και λυματολάσπης με παραγωγή διοξινών και φουρανίων και βαρέων μετάλλων αντίστοιχα. Αυτό δεν αρκεί; Το μόνο που έχουν να κάνουν σήμερα είναι να ζητήσουν μία ειλικρινή συγγνώμη στους πολίτες του Βόλου και σε περίπτωση που δεν τους το επιτρέπει ο εγωισμός τους, να συνταχθούν ευγενικά με το αυξανόμενο κύμα αντίδρασης κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.
Όλοι μαζί λοιπόν να απαιτήσουμε την ανάκληση της καύσης πλαστικού, σκουπιδιών και λυματολάσπης από την ΑΓΕΤ. Οι πολίτες του Βόλου δεν εμπιστεύονται μία βιομηχανία που πριν από μία δεκαετία ήθελε να καίει ελαστικά για παραγωγή ενέργειας. Και αυτό το ξεχάσαμε; Επίσης δεν εμπιστεύεται τις προθέσεις μίας εταιρίας (LAFARGE), που στο βωμό του κέρδους μπορεί να κάψει οποιοδήποτε υλικό αμφιβόλου ποιότητας, ακόμη και να χρηματοδοτήσει τον ISIS.
Και η σημερινή κυβέρνηση που θέλει να λέγεται της αριστεράς και της οικολογίας, πως επιτρέπει κάτω από τη μύτη της να περνούν δύο τροποποιήσεις της εν λόγω Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων; Τυχαίο; Το πιο απλό που έχει να πράξει είναι να ανακαλέσει άμεσα, και όχι μετά από καιρό, την απόφαση για καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ στο Βόλο και στο Αλιβέρι και να το απαγορέψει σε όλη την Ελλάδα. Αυτού γαρ και Ρόδος και πήδημα. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις.
Μετά από την τελευταία τροποποίηση της Μελέτης της ΑΓΕΤ του 2017, η τσιμεντοβιομηχανία που βρίσκεται σε απόσταση «βρώμικης» αναπνοής από τα σπίτια της Νέας Δημητριάδας και της Αγριάς θα μπορεί να καίει (σημειώνονται τα ιδιαιτέρως επικίνδυνα υλικά):
ΚαύσιμοΤόνοι ανά έτοςΠτητική τέφρα τύρφης και
ακατέργαστου ξύλου10.000Λάσπες και πλάκες φίλτρων
από την επεξεργασία αερίων10.000Σκόνη καυσαερίων10.000Σταθεροποιημένα απόβλητα30.000Φυτικά απόβλητα200.000Πριονίδι, ξέσματα, καπλαμάδες και κατάλοιπα ξυλείας30.000Λάσπες απομελάνωσης από την επεξεργασία του χαρτιού50.000Λυματολάσπη από αστικά κέντρα και βιομηχανίες60.000Υλικά φίλτρων χωρίς επικίνδυνες ουσίες10.000Καύσιμα απόβλητα προερχόμενα από απορρίμματα100.000Καύσιμα απόβλητα προερχόμενα από απορρίμματα, μη περιέχοντα επικίνδυνες ουσίες, προερχόμενα από τη μηχανική επεξεργασία αποβλήτων100.000Χαρτιά και ξύλο από δημοτικά απόβλητα40.000Απόβλητα χαρτοβιομηχανιών60.000
Αυτή η απόφαση θέτει την ταφόπλακα στο οικολογικό κίνημα και στην υγεία των πολιτών του Βόλου. Σκουπίδια (RDF) και λυματολάσπη θα καίγονται κατά τόνους και οι ρύποι τους θα εισπνέονται από τον καθένα μας. Ένα επιπρόσθετο θέμα που προκύπτει και δεν πρέπει να λησμονούμε είναι ότι η ΑΓΕΤ βρήκε και έναν απρόσμενο σύμμαχο σε αυτήν την υπόθεση. Το Δήμο Βόλου, ο οποίος δια στόματος του σε αργία δημάρχου κ. Μπέου δήλωσε ότι ο Δήμος θα κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής RDF και θα το πουλά στην ΑΓΕΤ. Πολύ πιθανό η βούληση του Δήμου να ξεπουλήσει το βιολογικό καθαρισμό, όπου έχουμε παραγωγή λυματολάσπης, επίσης να συνδέεται με αυτήν την υπόθεση κι έτσι να αποκαλύπτεται ένα πάρα πολύ καλά οργανωμένο και μεθοδευμένο σχέδιο, με κύριο στόχο το κέρδος και το χρήμα. Σε κανένα σημείο της προεκλογικής εκστρατείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής δεν δηλώθηκε είτε υπονοήθηκε ότι θα ξεπουληθεί ο βιολογικός ή ότι θα παράγει ο Δήμος σκουπίδια (RDF) για να τα καίει η ΑΓΕΤ. Μήπως πρόκειται για παραπλάνηση ψηφοφόρων;
Τέλος οι πολίτες δεν πρέπει να πιστέψουν τους λεγόμενους «ειδικούς» επί του θέματος που υποστηρίζουν ότι αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι δεν υπάρχει κίνδυνος. Ας μας υποδείξουν μία βιομηχανία στην Ελλάδα που ικανοποιεί και τηρεί όλους τους περιβαλλοντικούς όρους που της έχουν επιβληθεί. Ας μας εξηγήσουν γιατί η Δανία που έχει την πρωτεύουσα θέση στην καύση RDF είναι η πρώτη χώρα σε καρκινογενέσεις. Δεν μπορούν να μας διαβεβαιώσουν επίσης ότι θα υπάρχει On line παρακολούθηση έκλυσης διοξινών. Που και αυτή η παράμετρος δεν αρκεί, αφού στη μελέτη για την ΑΓΕΤ προβλέπεται ότι αυτός που θα πραγματοποιεί τις μετρήσεις θα είναι η ίδια η ΑΓΕΤ!!! Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει.
Οι πολίτες του Βόλου, όλοι οι φορείς, ακόμη και οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ, ας ταχθούμε κατά της καύσης σκουπιδιών και λυματολάσπης από αυτήν την τσιμεντοβιομηχανία. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε άμεσα να το σταματήσουμε. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ας ξυπνήσει και ας ανακαλέσει την απόφαση. Αν υπάρχει θέληση, όλα είναι τόσο απλά…
Το RDF βλάπτει σοβαρά τη μνήμη των ανθρώπων!
Leave a comment
Leave a comment