• ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • PLUS
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΕΥ ΖΗΝ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Με τον Μακρόν ή με τον Κόρμπιν;
Share

30/03/2023 10:43

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Twitter Youtube Instagram
Myvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • PLUS
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΕΥ ΖΗΝ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΤΑΔΕ ΕΦΗ

Με τον Μακρόν ή με τον Κόρμπιν;

Last updated: 2017/06/15 at 8:02 ΜΜ
Newsroom Published 15/06/2017
Share
5 Min Read
SHARE
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ

Με τον Μακρόν ή με τον Κόρμπιν;

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Γράφει ο Πάνος Τρ. Σκοτινιώτης*
Νομικός, πρώην Νομάρχης Μαγνησίας
πρώην Δήμαρχος Βόλου

Η αναζήτηση του προγραμματικού περιεχομένου, της πολιτικής κατεύθυνσης και της ιδεολογικής ταυτότητας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, στην Ελλάδα παίρνει πολλές φορές διχαστικά χαρακτηριστικά. Και κατά τις πάγιες παραδόσεις του χώρου της ευρύτερης Αριστεράς, συνοδεύεται από αυθαίρετες γενικεύσεις και δίκες προθέσεων. Έτσι, όσοι προκρίνουν την αριστερή της στροφή, λογίζεται ότι επιζητούν συλλήβδην την αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Και όσοι υποστηρίζουν ότι η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να στραφεί προς το πολιτικό κέντρο, θεωρείται πως κλείνουν, επίσης συλλήβδην, το μάτι στον Μητσοτάκη. Οι αντιπαραθέσεις, κυρίως στον θαυμαστό κόσμο τωνsocialmedia, θυμίζουν σε πολλές περιπτώσεις τις Δευτέρες των σχολικών μας χρόνων. Μόνο που τότε είχαμε να κάνουμε με αθώες, εφηβικές συγκρούσεις για τα αποτελέσματα των κυριακάτικων ματς. Ενώ τώρα, με την τύχη μιας ιστορικής παράταξης, που πληγώνεται καθημερινά.
Προφανώς δεν κομίζω (από τον Βόλο) γλαύκα ες Αθήνας, αν ισχυριστώ ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, η οποία κατέκτησε την πολιτική ηγεμονία σε συνθήκες κυριαρχίας του εθνικού κράτους, αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει με έκδηλη αμηχανία τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ότι δεν μπόρεσε να διατυπώσει ένα ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο για τον ριζικό, οιονεί ομοσπονδιακό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απώτερο στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για παγκόσμια προοδευτική διακυβέρνηση. Έτσι, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παραδέρνει ανάμεσα στην αδυναμία της να διατυπώσει μια πειστική πρόταση για τη χαλιναγώγηση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και στην ουτοπία της εφαρμογής πολιτικών που ήταν συμβατές με το εθνικό κράτος.
Μέχρι να διαμορφώσει την υπερεθνική της ταυτότητα και να κατακτήσει τον υπερεθνικό της ρόλο, η κάθε εθνική εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας μοιραία θα κινείται αποκλειστικά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε εθνικού κράτους και τις πολιτικές προτεραιότητες που αυτά καθορίζουν. Άλλοτε επιτυχημένα, άλλοτε όχι. Διότι μπορεί μεν να υπάρχουν σαφώς κοινά προβλήματα που διαπερνούν όλες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, δεν είναι όμως ίδιο το κυρίαρχο διακύβευμα σε κάθε επιμέρους χώρα, και συνεπώς δεν είναι ίδιο ούτε το πολιτικό πρόταγμα ούτε και το κριτήριο της ψήφου. Σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξουν και διάφορες συγκυρίες, αλλά και ο νόμος των «αθέλητων συνεπειών». Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι, μέσα σε τέσσερις μόλις μέρες, και ο Μακρόν, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, καθίσταται κυρίαρχος στη Γαλλία, αλλά και ο Κόρμπιν ξαναζωντανεύει και θέτει σε τροχιά εξουσίας ένα ιστορικό κόμμα, παρότι πολλοί θεώρησαν πως η ανάδειξή του στη ηγεσία των Εργατικών ισοδυναμούσε με ληξιαρχική πράξη πολιτικού θανάτου του κόμματος. Και το σημαντικότερο ίσως, είναι ότι και οι δύο κερδίζουν την ψήφο των νέων.
Η πραγματικότητα χρειάζεται πιο σύνθετα εργαλεία για την ερμηνεία της και δεν επιτρέπει απλουστεύσεις και μηχανιστικές μεταφορές. Για παράδειγμα, όσοι καταλογίζουν στην ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι λοξοκοιτάζει προς τα αριστερά, δύσκολα θα μπορούσαν να αποδώσουν την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ξεκίνησε το 2012 και συνεχίστηκε το 2015, σε κάποια αριστερή στροφή της τότε ηγεσίας του. Αυτό, τελικά, που φαίνεται πως δεν περνάει από το μυαλό όσων στη χώρα μας πιάνουν με ευκολία τα χαρακώματα, είναι ότι (και) η Ελλάδα χρειάζεται επιτέλους ένα ανοιχτό, θεσμικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, χωρίς σκληρούς μηχανισμούς και επετηρίδες, όχι ετεροπροσδιοριζόμενο, αλλά με πολιτική αυτονομία και σεβασμό στις διαφορετικές τάσεις που θα καλύπτουν όλο το φάσμα της ευρύτερης Προοδευτικής Παράταξης. Και που, ανάλογα με την εποχή, τις ανάγκες της και κυρίως τη βούληση των μελών του, θα μπορεί στην ηγεσία του να έχει είτε τον «Κόρμπιν» είτε τον «Μακρόν», χωρίς αυτό να σημαίνει διχασμό και διάσπαση. Άλλωστε, σε μια εποχή όπου όλες οι σταθερές κλονίζονται, δεν υπάρχει χώρος για αυτάρεσκες βεβαιότητες.
Βεβαίως σε μια χώρα που το κεντρικό της, ίσως, πρόβλημα είναι οι αδύναμοι θεσμοί, μόνο εύκολη δεν είναι μια τέτοια υπέρβαση. Αλλά, ας μην γελιόμαστε, το πρόβλημα πρωτίστως έχει να κάνει με τη μεγάλη εκλογική συρρίκνωση του χώρου και με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Όχι πως δεν υπάρχουν πολιτικές και προγραμματικές διαφορές, σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις ενδεχομένως και θεμελιακές. Ωστόσο οι διαφορές αυτές δεν είναι απαγορευτικές για τη συνύπαρξη στον ίδιο κομματικό φορέα, όταν μάλιστα πρόκειται για έναν χώρο που προωθεί τη στρατηγική της εθνικής συνεννόησης και της κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Συνήθως η επίκληση αγεφύρωτων πολιτικών και προγραμματικών διαφορών αποτελεί το προκάλυμμα προσωπικών στρατηγικών και αντιτιθέμενων επιδιώξεων.
*Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (15.6.2017)

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share this Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Αντί για 700 ευρώ, μάς έφεραν τη μισή δουλειά με μισό μισθό
Επόμενο «Τελικά κερδίσαμε στο Eurogroup;»

Δημοφιλέστερα

Χρηματιστήριο: Εντονες μεταπτώσεις, θετικό κλείσιμο
30/03/2023
Μεταρρυθμιστική Ασυνέπεια: Από το ΠΑΣΟΚ στο Ποτάμι, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής
02/01/2015
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • EY ZHN
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • Χωρίς κατηγορία

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κλήρωση Joker

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα: info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: sales@myvolos.net
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Twitter Youtube
Myvolos

Μέλος του:

DESIGNED / DEVELOPED WITH LOVE BY DOITFORME TEAM
POWERED BY FRIKTORIA.COM
Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?