17-11-2017 Φονικές οι καταστροφές στη Μάνδρα Αττικής, τραγικό αλλά και η παραφιλολογία για τον εντοπισμό των υπεύθυνων καλά κρατεί.
Επειδή ζήσαμε από κοντά την αγωνία της πόλης μας για την μη επικάλυψη του χειμάρρου Κραυσίδωνα καταθέτουμε μια άποψη για τα τεκταινόμενα στη φύση αλλά και στους πολιτικούς σχηματισμούς που κυβερνούν τον τόπο μας.
Τα φυσικά φαινόμενα ούτε μεγάλα είναι αλλά ούτε και εκδικητικά.
Οι αστραπές και οι βροντές, οι βροχές ή οι καταιγίδες, οι σεισμοί και τόσα όλα, αποτελούσαν και αποτελούν μέσα εκτόνωσης της ενέργειας της φύσης και είναι αναπόσπαστα μέλη του κύκλου της ζωής.
Αυτού του κύκλου που έχει διαμορφωθεί και διαμορφώνεται βάζοντας και ο άνθρωπος το καταστροφικό του λιθαράκι. Δεν είναι ούτε τα πρώτα, αλλά ούτε και τα τελευταία που συμβαίνουν στη φύση.
Η ζωή όπως την ξέρουμε δεν θα υπήρχε αν έλλειπαν τα συγκεκριμένα φαινόμενα. Διαρκής ανακύκλωση των υλικών, εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, χάραξη διαδρομών εκτόνωσης των φαινομένων, μετακίνηση ύλης και εμπλουτισμός νέων εδαφών με φερτά υλικά, εμπλουτισμός των εδαφών με οξυγόνο και άλλα πολλά. Τα συγκεκριμένα λοιπόν φαινόμενα θα λέγαμε καλώς υπάρχουν!
Και πού βρίσκεται το λάθος; Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντισταθεί απέναντι στους νόμους της φύσης. Θα πρέπει να σέβεται τη φύση, να επιτρέπει την εκτόνωσή της και να παρεμβαίνει όπου πραγματικά απαιτείται, έχοντας πάντα υπόψη του το πώς λειτουργούν οι φυσικές διεργασίες και να γνωρίζει που φτάνει και που πρέπει να σταματήσει.
Σαν τώρα θα ήταν όταν διαβάζαμε την υδραυλική μελέτη απορροής των νερών του χειμάρρου Κραυσίδωνα με σκοπό την επικάλυψή του. Ανακαλύψαμε τότε την αναμενόμενη για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ειλικρίνεια των μελετητών που ανέφεραν ότι η επικάλυψη έγινε με συγκεκριμένο μοντέλο της υδραυλικής μηχανικής και ότι σε βάθος κάποιων χρόνων 20-50 ή και 100, μπορούσε το έργο να προκαλέσει πλημύρες με σημαντικές συνέπειες στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Αυτό δηλαδή θα μπορούσε να συμβεί και σήμερα ή αύριο, ο νόμος των πιθανοτήτων δεν έχει χρονικά όρια και περιορισμούς. Ανακαλύψαμε όμως και την ¨ασχετοσύνη¨ ή και την λεγόμενη πολιτική σκοπιμότητα για την κατασκευή ενός έργου.
Κρυμμένοι πίσω από την πολιτική τους απόφαση και στο όνομα της ¨επίλυσης του λεγόμενου κυκλοφοριακού¨ υπέγραφαν και μια μελλοντική καταστροφή. Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα μπορούν να είναι ήσυχοι γιατί οι πολίτες με τον αγώνα τους και την αντίδρασή τους, αφαίρεσαν το δικαίωμα της καταστροφής, η επικάλυψη του χειμάρρου Κραυσίδωνα δεν έγινε. Σε σύντομο χρονικό διάστημα δήμαρχος της πόλης μας κατά την διάρκεια μεγάλης νεροποντής αναφώνησε. «Ευτυχώς που δεν έγινε η επικάλυψη του χειμάρρου!»
Είναι γνωστό ότι κοινωνική αντίδραση υπήρχε και θα υπάρχει, παρόλη την πολλές φορές φίμωση, περιθωριοποίηση, εκφοβισμό ή δικαστική δίωξη. Είναι λυπηρό να ζητάς από ραδιοφωνικό σταθμό να εκφράσεις την γνώμη σου και να αρνούνται οι υπεύθυνοι του σταθμού φοβούμενοι ότι σε λίγο δεν θα μπορούν να εκπέμπουν, γιατί το ¨αόρατο χέρι του θεού¨ θα γκρεμίσει τις κεραίες τους. Ξεπεσμός της ανθρώπινης ύπαρξης. Ξευτίλα !!!
Και κάτι για τους πριν – νυν – και μελλοντικούς άρχοντες της πόλης. Σταματήστε να είστε υπερφίαλοι. Να αφουγκράζεστε όλες τις γνώμες. Δεν έχετε το αλάθητο. Οι ευαίσθητοι συμπολίτες δεν κινούνται μόνο από συναισθηματισμό αλλά με την «ταύτιση» (προσέγγιση, γνώση, επεξεργασία πληροφορίας) άρα κάτι έχουν να πουν. Οι ανεξάρτητοι και συμμετέχοντες στα κοινωνικά κινήματα επιστήμονες κάτι έχουν να πουν. Μαζικά κινήματα πολιτών κάτι έχουν να πουν.
Εσείς έχετε την ευθύνη να αφουγκραστείτε και όταν έρθει ο λογαριασμός των εκλογών, να είστε βέβαιοι ότι θα σας την αποδώσει ο λαός.
Γιώργος Ινεπολόγλου, Μέλος της Επιτροπής Δημοτών Κραυσίδωνα
(φωτό αρχείου)