Επίκαιρο θέμα ξανά το «Μακεδονικό» μετά από τόσα χρόνια και προφανώς όχι τυχαία… Εκεί που τα Βαλκάνια έμοιαζαν να έχουν ηρεμήσει επανέρχεται το θέμα των Σκοπίων και η ονομασία. Βέβαια, από τη στιγμή που το εν λόγω κράτος προετοιμάζεται για μελλοντική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να λυθεί οριστικά το θέμα.
Η Ένωση ήδη στους κόλπους της έχει χώρες όπως η Κύπρος όπου αντιστοίχως το γεωπολιτικό-διπλωματικό ζήτημα παραμένει άλυτο, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία όπου η διαφθορά εμμένει αλλά και τις χώρες του Βίζεγκραντ όπου συστηματικά παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες!
Επομένως, μια διεύρυνση προς τα δυτικά Βαλκάνια θα προσθέσει έναν επιπλέον πονοκέφαλο;
Οι γνώμες διίστανται. Υπάρχει η άποψη πως με την ένταξη των Σκοπίων στην Ένωση η Τουρκία θα πάψει να έχει βλέψεις στην περιοχή , θα δημιουργηθούν καλύτερες γειτονικές σχέσεις στις Βαλκανικές χώρες αλλά και έλεγχος της Αμερικής στην περιοχή με κριτήρια οικονομικά και εμπορικά με έξοδο προς το Αιγαίο από την άλλη.
Βέβαια, οι Βουλγαρικές και οι Αλβανικές μειονότητες της περιοχής θα πάψουν να ονειρεύονται την επανένωση και τις αλυτρωτικές βλέψεις.
Πιθανόν, αυτό θα ωφελούσε τη χώρα μας δημιουργώντας καλές σχέσεις γειτνίασης αφού εμπορικά πολλές περιοχές μας έχουν συναλλαγές αλλά και εγκαθίδρυση επιχειρήσεων στα Σκόπια.
Όσον αφορά το οριστικό όνομα που θα δοθεί αυτό ίσως πάλι δημιουργήσει αντιδράσεις εάν εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία.
Όπως ακριβώς και μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991 όπου η FYROM ανεξαρτητοποιήθηκε από την ομοσπονδία. Το θέμα είναι πως ο Τίτο απέβλεπε σε διεκδικήσεις και έξοδο προς το Αιγαίο καλλιεργώντας εθνικισμό και τη νοοτροπία ότι οι πολίτες των Σκοπίων και οι γύρω περιοχές είναι Μακεδόνες απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έτσι ξεκίνησε ένας διπλωματικός μαραθώνιος .
Μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών παραβιάσεις δεν έλειψαν από τα συμφωνηθέντα βέβαια…
Το 2008 μετά την προσφυγή των Σκοπίων στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης με την αιτιολογία ότι η χώρα μας άσκησε βέτο στην ενταξιακή πορεία λόγω του ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν θα πρέπει να υπονοούνται επεκτατικές βλέψεις μας επιβλήθηκε ποινή.
Γενικότερα όμως , η χώρα μας επιθυμεί καλές γειτονικές σχέσεις γιατί μόνο συμφέρον θα έχει αρκεί να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να μην παρασύρονται και οι δύο λαοί από μικροπολιτικές σκοπιμότητες!
Η Μακεδονία είναι ελληνική και ο όρος στην όποια ονομασία δοθεί θα πρέπει να αφορά γεωγραφικό και μόνο προσδιορισμό και όχι υποκλοπή ιστορικής-πολιτιστικής συνείδησης και εθνικών συμβόλων.
Η ιστορία μας έχει διδάξει πως η ειρήνη μεταξύ των χωρών είναι πολύ σημαντική για την ευημερία και την αρμονική συνύπαρξη των λαών!
Επομένως, με σωστούς χειρισμούς απαλλαγμένους από πολιτικές σκοπιμότητες αυτό μπορεί να επιτευχθεί όσο δύσκολο και αν ακούγεται!
Τζιοβάρα Μένια
Πολιτική επιστήμονας νομικής Αθήνας