Γράφει ο Αργύρης Κοπάνας,
πρώην αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας
περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας
Δικηγόρος
Ένα όραμα της Νέας Ιωνίας γίνεται πραγματικότητα!
Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας!
Η συνεργασία με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «’Ιωνες» αποφέρει καρπούς!
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση του Κέντρου σε οικόπεδο των «Ιώνων», επί της οδού Χρ. Λούλη 70.
Με το έργο αυτό εκπληρώνεται ένα χρέος! Ένα χρέος απέναντι στην Ιστορία μας, απέναντι στη Νέα Ιωνία, που έγινε η νέα πατρίδα των προσφύγων, απέναντι στην Πολιτιστική Εστία των «Ιώνων», που μαζί με τους υπόλοιπους λαμπρούς συλλόγους της Νέας Ιωνίας φυλάσσουν «Θερμοπύλες» και αποτελούν μια σύγχρονη «Κιβωτό», μέσα στην οποία διασώζεται ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει ο τόπος: υψηλές αξίες, αρχές, ιστορία, παραδόσεις, πολιτισμό, δημιουργικές δυνάμεις!
Το Κέντρο αυτό θα στεγάσει για πάντα τις μνήμες και τη νοσταλγία για τις αλησμόνητες πατρίδες.
Θα είναι σύμβολο της προσφυγομάνας Νέας Ιωνίας!
Θα προσδώσει ένα επιπλέον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της περιοχής, αναδύοντας «αρώματα» από την αναδρομή στη ζωή της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης!
Θα είναι ένας τόπος μοναδικής συλλογής και συγκέντρωσης του ιστορικού και λαογραφικού υλικού, έτσι όπως αποτυπώνεται σε σπουδαία κειμήλια, ενθυμήματα, φωτογραφίες, εκδόσεις, παλαιά βιβλία, έγγραφα, ντοκουμέντα, προφορικές μαρτυρίες, ενδύματα, παραδοσιακές φορεσιές, αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τη Μικρά Ασία!
Θα είναι ένα σημείο συνάντησης ακαδημαϊκών, ερευνητών και συγγραφέων με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μας κληρονομιάς!
Θα είναι μια «κατάκτηση» όχι μόνο του σήμερα, αλλά κυρίως των επόμενων γενεών!
Θα μάς γυρίζει πίσω στον προσφυγικό συνοικισμό της περιοχής «Ξηρόκαμπος», που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 1923, παρουσία του τότε Δημάρχου Παγασών Κουκιάδη και αναγνωρίστηκε ως Δήμος Νέας Ιωνίας το Μάιο του 1947 με πρώτο Δήμαρχο τον Ευάγγελο Καραμπατζάκη!
Από τότε μέχρι σήμερα οι μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων παραμένουν ζωντανές στις διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, στον αθλητικό σύλλογο της Νίκης, στα προσφυγικά οικήματα (τα τετράγωνα, τα τσιμεντένια, τα τζημαλιώτικα, τα γερμανικά, τα πέτρινα), στους περιπάτους στο «Φαρδύ», στη Φιλαδελφείας, στη Μαιάνδρου, στην Εθνικών Αγώνων, στην Ίωνος, στη Βολίδη…
Η ανέγερση του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού της Εστίας των «Ιώνων» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μια ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και τιμής προς τη Νέα Ιωνία και ό,τι αυτή πρεσβεύει!