Γράφει ο Πασχάλης Μανώλης,
Δημοτικός Σύμβουλος Σκιάθου
Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης προχωρά στην ψηφιακή αναβάθμιση ώστε για να γίνει μια έξυπνη πόλη-πρότυπο καινοτομίας. Στόχος είναι η ψηφιακή ανάπτυξη των πόλεων να είναι δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και αγκυλώσεις.
Πόσο έξυπνη μπορεί να γίνει μια πόλη; Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, πολύ.
Αρκετοί δήμοι στη χώρα μας έχουν κάνει βήματα προς μια τέτοια κατεύθυνση, προσφέροντας από έξυπνες θέσεις στάθμευσης μέχρι έξυπνα παγκάκια για τη φόρτιση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών μέσω χρήσης ηλιακής ενέργειας. Οι καινοτομίες αυτές στηρίζονται στην σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και ειδικά στην τεχνολογία Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT) που επιτρέπει στις συσκευές -με τη βοήθεια αισθητήρων- να συνδέονται απευθείας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας με τις αντίστοιχες έξυπνες εφαρμογές, χωρίς την ανάγκη δημιουργίας νέων ασύρματων ή ενσύρματων δικτύων.
Το 2018, η ψηφιακή αναβάθμιση των πόλεων καθίσταται πλέον κεντρική πολιτική επιλογή για ολόκληρη τη χώρα, γιατί επιτυγχάνει αφενός εξοικονόμηση πόρων και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των υπηρεσιών της και στη διαχείριση των προβλημάτων της, αφετέρου ταχύτητα και διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων.
Για το λόγο αυτό, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σχεδιάζει ένα έργο που στο επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε επιλεγμένους Δήμους και η πλήρης εφαρμογή του θα γίνει σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, αξιοποιώντας την τεχνολογία Internet of things. Η χρηματοδότησή του θα καλυφθεί τόσο από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όσο και από κοινοτικούς. Ο Δήμος μας θα μπορούσε να αλλάξει την μορφή του και την εξελικτική του πορεία αν ζητούσε να ενταχτεί στο παραπάνω πρόγραμμα.
Γενικότερα, οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες είναι απεριόριστες. Για παράδειγμα, τα έξυπνα συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης, βελτιώνουν άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη, γιατί μειώνουν τον χρόνο εύρεσης θέσης στάθμευσης. Αυτό καθίσταται εφικτό, μέσω χρήσης GPS, οι χρήστες της έξυπνης εφαρμογής λαμβάνουν στο κινητό τους οδηγίες για το πώς θα φτάσουν στις ελεύθερες θέσεις.
Άμεσα όμως, βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιτών και με εφαρμογές έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτές λειτουργούν με έναν ασύρματο αισθητήρα υπερήχων που μετράει το ποσοστό πληρότητας του κάδου, στέλνει τα δεδομένα σε μια πλατφόρμα που τα αναλύει και εν συνεχεία αποστέλλει την πληροφορία μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου στον οδηγό του απορριμματοφόρου. Έτσι, το απορριμματοφόρο συλλέγει μόνο τους γεμάτους κάδους, αποφεύγοντας τα άσκοπα δρομολόγια σε δρόμους όπου οι κάδοι δεν έχουν γεμίσει. Οδηγούμαστε επομένως σε άμεση εξοικονόμηση κόστους από δαπάνες για καύσιμα έως και 50%, ενώ αναλόγως μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα(CO2). Και φυσικά αποτρέπεται η υπερπλήρωση των κάδων και οι πολίτες απολαμβάνουν ένα πιο καθαρό και όμορφο περιβάλλον.
Ας δούμε παραδείγματα εφαρμογών έξυπνων πόλεων που τα αποτελέσματά τους γίνονται έμμεσα αντιληπτά από τους πολίτες, μέσω εξοικονόμησης δαπανών των Δήμων. Είναι γνωστό ότι η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέας τεχνολογίας LED εξασφαλίζει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τουλάχιστον κατά 50%.
Ανάλογη εξοικονόμηση κόστους επιτυγχάνεται με την έξυπνη διαχείριση υδάτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος μη χρέωσης έως και 60% του νερού που καταναλώνεται, από διαρροές και παράνομες συνδέσεις. Με την έξυπνη διαχείριση υδάτων εγκαθίστανται αισθητήρες, μετρητές και ελεγκτές πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της πίεσης και την ανίχνευση διαρροών και παράνομων συνδέσεων.
Παραπέρα, η εξοικονόμηση των δαπανών είναι εφικτή στα κτίρια με την εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος παρακολούθησης της ενεργειακής τους κατανάλωσης. Η λύση αυτή βασίζεται στην εγκατάσταση ενός συνδυασμού έξυπνων μετρητών, διακοπτών και αισθητήρων που, από κοινού με το κατάλληλο λογισμικό, παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε από που προέρχεται η σπατάλη ή η διαρροή στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και να περιορίζεται χωρίς καθυστέρηση.
Οι έξυπνες πόλεις δεν είναι πολυτέλεια. Είναι επιλογή και ανάγκη. Δίνουν λύσεις. Οι πόλεις μας γίνονται περισσότερο βιώσιμες και φιλικές στον πολίτη. Με την παρέμβαση του Υπουργείου, οι σχεδιαζόμενες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν, θα αποτελέσουν πρότυπο και για άλλες πόλεις και περιοχές, ώστε να μπει συνολικά η χώρα στον κύκλο των ευρωπαϊκών κρατών που επενδύουν συστηματικά στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας και των εφαρμογών Internet of Things (ioT).
Το άρθρο στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε βασικές θέσεις του Κ. Στέλιο Ράλλη, Γενικού γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής.
Η μεγάλη ευκαιρία μας να αλλάξει ο τόπος μας
Leave a comment
Leave a comment