Γράφει ο Γιώργος Καλτσογιάννης,
θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας
Η αξιοποίηση ενός μεγάλου κτιρίου της πόλης, όπως η πρώην Βαμβακουργία, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να αναπτυχθούν εκεί Εστίες και άλλες ερευνητικές δραστηριότητες προς όφελος των φοιτητών και των άλλων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας αποτελεί μια θετική εξέλιξη.
Και έρχεται να προστεθεί σε άλλες περιπτώσεις ιστορικών και σημαντικών από αρχιτεκτονικής άποψης κτιρίων που μέχρι πρότινος δεν παρέμειναν κλειστά.
Για παράδειγμα το περασμένο Σάββατο εγκαινιάστηκε το νέο ανακαινισμένο κτίριο, κληροδοτήματος Στρέφταρη που στεγάζει υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ, ενώ παράλληλα έχουν ωριμάσει οι διαδικασίες και για την επανάχρηση του εμβληματικού κτιρίου της Κίτρινης Αποθήκης από το Πανεπιστήμιο για ερευνητικούς σκοπούς.
Επίσης μην λησμονούμε πως εδώ και περίπου ένα χρόνο λειτουργεί ένα μεγάλο τμήμα του Ματσάγγου για την στέγαση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.
Σε μια εποχή που νέες ευκαιρίες και προοπτικές ανοίγονται για την περιοχή μας, ο Βόλος μπορεί να αλλάξει προφίλ και λειτουργία μέσα από την αξιοποίηση κτιρίων που ως επί το πλείστον ανήκουν στο Δημόσιο, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και να προσδώσουν προστιθέμενη αξία.
Αυτά τα κτίρια, σύμβολα άλλων εποχών και όχι μόνο, μπορούν να φιλοξενήσουν παραγωγικές δραστηριότητες, κοινωνικές δομές, ακαδημαϊκές και ερευνητικές δράσεις, να γίνουν κέντρα δημιουργίας και προόδου που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας.
Μέσα από την συνεργασία των αρμόδιων φορέων, την κατάθεση προτάσεων και την διεκδίκηση η πόλη μπορεί να αναζωογονήσει ένα ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας της, όπως είναι τα κτίρια, να ανανεώσει το αστικό της πρόσωπο, να ζωντανέψει γειτονιές και παράλληλα να φιλοξενήσει την νέα παραγωγική δυναμική που σιγά-σιγά αναπτύσσεται μέσα από τον ιδιωτικό τομέα, το Πανεπιστήμιο, τις κοινωνικές συνέργειες.
Μετά από οκτώ σκληρά μνημονιακά χρόνια η πόλη και οι άνθρωποί της αναζητούν νέες πυξίδες και χώρους για να δώσουν πνοή στα σχέδια και τα οράματά τους, να καλύψουν ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς, να επιταχύνουν την επιστημονική και ερευνητική γνώση.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πολύ γρήγορα έγινε οδηγός αυτής της νέας ανάγκης. Με πόρους που η ίδια εξασφάλισε έδωσε πνοή στο Ματσάγγου, στο κτίριο του κληροδοτήματος Στρεφτάρη και είναι ανοικτή σε διάλογο και συζητήσεις για την μελέτη άλλων περιπτώσεων, όπως για την εξασφάλιση πόρων για την Κίτρινη Αποθήκη, πάντα σε συνεργασία με άλλους φορείς.
Ζωντανεύοντας ξανά κτίρια για δημιουργικές δράσεις, ανοίγουμε ένα παράθυρο στο μέλλον για την πόλη που θέλουμε.