Γράφει ο Κώστας Ματσιόλης
Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας
Η τεχνολογία τρέχει με γοργούς ρυθμούς και τίποτα δεν μπορεί να αναστρέψει την δυναμική του ηλεκτρονικού εμπορίου και στα φαρμακεία.
Στην Ελλάδα τα e-shop φαρμακεία, δεν πωλούν φάρμακα συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα, όπως γίνεται, σε άλλες χώρες. Σε ότι αφορά την πιστοποίησή τους, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί εξ’ όσων γνωρίζω, το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους, όμως θα πρέπει να τονισθεί ότι αρκετά μειονεκτήματα υπάρχουν σε ότι αφορά την προμήθεια φαρμάκων και άλλων προϊόντων. Ποιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι στις ακόλουθες περιπτώσεις και όχι μόνο όπως:
1} Πώληση φαρμάκων από τρίτες χώρες των οποίων οι νόμοι σε θέματα υγείας είναι μή αποδεκτοί ή υπό αίρεση από τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες
2} Κίνδυνος φαρμακευτικών σφαλμάτων γιατί υπάρχουν προϊόντα που έχουν την ίδια εμπορική ονομασία σε διαφορετικές χώρες και τα ίδια προϊόντα έχουν διαφορετική ονομασία σε άλλες χώρες
3} Κίνδυνοι από την {αυτοθεραπεία} ασθενών με σοβαρές παθήσεις λόγω έλλειψης της επιστημονικής κατεύθυνσης του ιατρού και του φαρμακοποιού
4} Προσφορές μεγάλων συσκευασιών με φθηνότερη τιμή και με ανεξέλεγκτη χρήση, με κίνδυνο κατάχρησης με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ανθρώπων
5} Κίνδυνος διακίνησης <πλαστών φαρμάκων >, δηλαδή φαρμάκων όπου απουσιάζει η δραστική ουσία λόγο έλλειψης ελέγχων
6}Μεγάλες πιθανότητες κακής μεταφοράς και αποθήκευσης κατά την μεταφορά τους μέχρι την παράδοση, κυρίως σε ευπαθή είδη που θέλουν προστασία από ψηλές θερμοκρασίες και υγρασία.
7}Πιθανότητα παράδοσης σε πρόσωπα που δεν είναι εξουσιοδοτημένα π.χ. παιδιά και όχι μόνο.
8} Η μη φυσική παρουσία του επιστήμονα φαρμακοποιού, του ειδικού επιστήμονα που αναγνωρίζει η πολιτεία, για να προσφέρει την συμβουλή του στις περιπτώσεις παρερμηνειών οι οποίες θα οδηγήσουν τελικά σε παρενέργειες, με κινδύνους μεγάλους για την υγεία.
Ας μην το ξεχνάμε ότι η ύπαρξη περισσοτέρων της μιας ασθενειών και η ανάλογη λήψη πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων για την θεραπεία των, μπορεί να οδηγήσει σε συνέργεια ή αχρήστευση αυτών των φαρμάκων, όταν συνδυάζονται με κάποια άλλα. Για αυτούς και για άλλους ακόμη λόγους υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα, κυρίως σε ότι αφορά την αγορά σε φάρμακα και άλλα σκευάσματα σχετικά με θεραπείες ασθενειών, από τους ασθενείς οι οποίοι συνεχίζουν να στηρίζουν τα φαρμακεία της γειτονιάς, ανοικτά όλες τις ώρες σε όλα τα σημεία της χώρας μας, ακόμη και στα ποιο απομονωμένα, με την παρουσία πάντα του αδειούχου επιστήμονα φαρμακοποιοί, ο οποίος, παρά το γεγονός των συνεχών υποβαθμίσεων του σημαντικού ρόλου του από την πολιτεία, συνεχίζει την παρουσία του στην κοινωνία.
Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία τρέχει και τίποτα δεν σταματά την δυναμική του ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για ευαίσθητα προϊόντα όπως αυτά που υπάρχουν στα φαρμακεία μας, όπως γίνεται σε άλλες προηγμένες χώρες, καθώς επίσης, άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις για την αποτροπή ενδεχόμενων κινδύνων και μεγαλύτερη ασφάλεια στην λειτουργία τους, με σκοπό την θωράκιση ακόμη περισσότερο της υγείας των πολιτών.
Και ας μην το ξεχνάμε, πάγια θέση του κλάδου μας είναι ότι η συνεχή παρουσία του φαρμακείου και του φαρμακοποιού, στην διαχείριση και διάθεση του πολύτιμου αγαθού που λέγεται φάρμακο, καθώς και για τις συμβουλές του, όλο το 24ωρο δωρεάν και αυτό αποτελεί το στήριγμα για τον πάσχοντα ασθενή συμπολίτη και για την πολιτεία.