Γράφει ο Γιώργος Καλτσογιάννης,
θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας
Πριν λίγες ημέρες υπογράφηκε από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας η προγραμματική σύμβαση για την παραχώρηση της Κίτρινης Αποθήκης, ένα ιστορικό κτίριο με έντονο συμβολισμό.
Το σχέδιο της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού που έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση ύψους 10.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση της Κίτρινης Αποθήκης είναι να εξελιχθεί σε μια κοιτίδα καινοτόμας επιχειρηματικότητας.
Η συνεργασία της Περιφέρεια και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την αξιοποίηση του σημαντικού αυτού κτιρίου θα αποφέρει καρπούς και η «Τεχνόπολις Ιάσων», θα είναι το σύμβολο της υψηλής εξειδίκευσης και επιχειρηματικότητας, όπου θα δραστηριοποιούνται επιστήμονες, καθηγητές, ερευνητές, άνθρωποι του επιχειρείν και της δημιουργίας.
Η περίπτωση της Κίτρινης Αποθήκης δείχνει το μέλλον, καθώς συνδυάζει την αξιοποίηση ενός εγκαταλειμμένου ιστορικού κτιρίου και την μετατροπή του σε ένα ζωντανό κέντρο δημιουργικότητας που θα δώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή.
Άλλωστε η ανάπτυξη της πόλης περνά μέσα από την αστική ανάπλασή της. Πρόσφατα είχα την τύχη να παρευρεθώ σε ένα σημαντικό συνέδριο του Τμήματος Χωροταξίας για την σύνδεση της αστικής ανάπλασης με την ανάπτυξη παρουσία σπουδαίων επιστημόνων, απ’ όπου προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το πού πρέπει να κινηθούμε.
Και ο Βόλος είναι κλασικό παράδειγμα πόλης που μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά. Στην σύγχρονη εποχή αστική ανάπλαση δεν εννοούμε μόνο πεζοδρόμους και πάρκα, αλλά και αξιοποιήσεις παλιών κτιρίων που μετατρέπονται μέσα από τις ανακαινίσεις σε ζώνες πολιτισμού, καινοτομίας, δημιουργικότητας και επισκεψιμότητας.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εναρμονιζόμενη με τις νέες τάσεις προχώρησε στην ανακαίνιση και επαναλειτουργία κτιρίων για διάφορες χρήσεις.
Το μικρό κτίριο καπνού με την στέγαση της Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το κτίριο Ματσάγγου με την στέγαση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών αλλά και το κτίριο Στρεφτάρη με την στέγαση υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, είναι μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις,
Παράλληλα έχει προκηρύξει ένα μεγάλο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπλασης πολλών εκατομμυρίων ευρώ τόσο για μεγάλους Δήμους, όπως ο Βόλος που εξασφάλισε πάνω από εκατομμύρια ευρώ, όσο και μικρότερους, με στόχο την υλοποίηση δράσεων και έργων που θα δώσουν νέα πνοή στον αστικό χώρο.
Μετά από χρόνια κρίσης και την εγκατάλειψη του αστικού χώρου με τα κλειστά καταστήματα και τα αφημένα κτίρια, η Περιφέρεια εμπράκτως ενεργοποιείται ανοίγοντας νέους δρόμους για την αναδιάταξη του πολεοδομικού και χωροταξικού ιστού, την αναζωογόνηση κοινωνικών δράσεων και την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας.