Σχολιάζοντας σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», που αναφέρεται στη στρατηγική του ΤΑΙΠΕΔ για παραχωρήσεις σε 10 μεγάλα λιμάνια της χώρας και στο επενδυτικό ενδιαφέρον που «καταγράφεται σχετικά με το εμπορικό σκέλος του λιμανιού του Βόλου, όπου υπάρχουν προοπτικές εξαιτίας της αναμενόμενης σιδηροδρομικής σύνδεσής του με τα εμπορευματικά κέντρα της Λάρισας», ο τέως δήμαρχος Βόλου, Π.Σκοτινιώτης, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό στο facebook, επισημαίνει τα εξής:
«Όπως επανειλημμένως έχουμε υπογραμμίσει, το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας είχε προτείνει, ήδη από το 2003, τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου Θεσσαλίας στον άξονα ανάπτυξης Βόλου–Λάρισας. Εξάλλου, επί σειρά ετών, όλες οι συζητήσεις συνέκλιναν πως καταλληλότερη θέση για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου είναι η περιοχή του Βελεστίνου, με το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα ότι βρίσκεται στον άξονα του δυναμικού δίπολου Βόλου–Λάρισας, σε επαφή με το διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο και τη σιδηροδρομική γραμμή της οποίας ήδη προχωράει η ηλεκτροκίνηση, και σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από το λιμάνι του Βόλου και το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.
Ωστόσο, όπως έχουμε επισημάνει ήδη από το 2016, η ΓΑΙΟΣΕ, κόντρα στον σχεδιασμό αυτόν, προωθεί τη δημιουργία χερσαίου Εμπορευματικού Κέντρου στη Λάρισα (Γυρτώνη), του πρώτου που δεν θα έχει άμεση πρόσβαση σε λιμάνι. Τότε χαλάσαμε τη μακαριότητα που επικρατούσε στην πόλη μας.
Κάποια στιγμή, όμως, κάτι φάνηκε να κινείται. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2017 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης ανακοίνωσε την ίδρυση δύο Εμπορευματικών Κέντρων, σε Λάρισα και Βόλο, ενώ τον Μάιο του 2018 η ΓΑΙΑΟΣΕ παρουσίασε μέχρι και μακέτα του Εμπορευματικού Κέντρου στον Βόλο, το οποίο θα έχει, όπως αναφέρθηκε, «υπερτοπικό χαρακτήρα, και θα δημιουργηθεί σε χώρο που θα βρίσκεται σε αντιστοίχιση με το λιμάνι».
Είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για το αν μπορούν να δημιουργηθούν δύο Εμπορευματικά Κέντρα σε απόσταση μόλις 50 χλμ το ένα από το άλλο. Οι διαβεβαιώσεις, ωστόσο, ήταν επίμονες, και η μακαριότητα απλώθηκε και πάλι πάνω από την πόλη.
Τώρα διαβάζουμε πως επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται σε σχέση με το εμπορικό τμήμα του λιμανιού του Βόλου, και αυτό λόγω του Εμπορευματικού Κέντρου Λάρισας και της αναμενόμενης σιδηροδρομικής σύνδεσης με το λιμάνι. Με άλλα λόγια, «αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στο Μωάμεθ»…
Ανεξάρτητα από το δημοσίευμα, αυτό που έχει σημασία είναι να ασχοληθούμε επιτέλους σοβαρά με το θέμα. Γιατί θα το ξαναπούμε: Αν ο Βόλος χάσει τελικά το Εμπορευματικό Κέντρο, θα πρόκειται για ήττα στρατηγικής σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής μας».