Γράφει ο Γιώργος Καλτσογιάννης
θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας
Το νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου περιορίζει τον παιδαγωγικό και μορφωτικό ρόλο που πρέπει να έχει το Λύκειο και το μετατρέπει σε ένα μεγάλο προθάλαμο εξετάσεων για την πρόσβαση των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της κυβέρνησης οι πανελλαδικές εξετάσεις διατηρούνται με τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ οι τελειόφοιτοι θα πρέπει να δίνουν λίγο πριν τις πανελλαδικές, ενδοσχολικές εξετάσεις επίσης σε τέσσερα μαθήματα οι οποίες θα έχουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της τελικής επίδοσης των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Το αδιάβλητο των πανελλαδικών εξετάσεων που τόσα χρόνια δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν, κινδυνεύει με αλλοίωση, αφού τα θέματα για τις ενδοσχολικές εξετάσεις θα τα επιλέγουν οι καθηγητές των σχολείων στους οποίους η πίεση για καλές βαθμολογίες δεν αποκλείεται αυξηθεί.
Παράλληλα οι έφηβοι καλούνται να επιλέγουν σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο από την Β’ λυκείου χωρίς ενδεχομένως να έχουν ωριμάσει μέσα τους κάποιες επιλογές και δίχως να γνωρίζουν τις επιδόσεις τους στις πανελλαδικές, σε αντίθεση δηλαδή με ό,τι ισχύει μέχρι και φέτος.
Το υπουργείο που θα έκανε ελεύθερη την πρόσβαση των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δημιουργεί ένα δαιδαλώδες σύστημα εξετάσεων, συγκέντρωσης των μορίων και επιλογής των σχολών αιφνιδιάζοντας τους πάντες, καθώς οι αλλαγές πρέπει να εφαρμοστούν από φέτος.
Πώς θα ανταποκριθούν οι μαθητές και οι οικογένειές τους σε αυτές τις αλλαγές; Είναι έτοιμες οικονομικά και ψυχικά για ένα μαραθώνιο εξετάσεων αλλά και για μια ψυχοφθόρα προετοιμασία που αν μέχρι φέτος, γινόταν κυρίως στην Γ’ Τάξη Λυκείου, τώρα θα ξεκινάει από την Β’ Τάξη Λυκείου, ίσως και από την Α’ Τάξη Λυκείου;
Αντί να δημιουργήσουμε ένα Λύκειο της γνώσης, της παιδείας, της δημιουργίας και της έμπνευσης, η κυβέρνηση σερβίρει στις χιλιάδες οικογένειες το Λύκειο των απανωτών εξετάσεων και της ψυχοσωματικής εξουθένωσης των παιδιών μας.