Του Χατζηχαραλάμπους Αλέξανδρου,
Πρώην εργαζομένου Εργοστασίου ΑΓΕΤ
και μέλους της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών
Προφανώς η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, θορυβημένη από τη συνεχή κλιμάκωση της δράσης της Επιτροπής, έπεσε στην παγίδα να πληροφορήσει τους πολίτες του Βόλου με ένα λιβελογράφημα που δείχνει αβίαστα την αμηχανία και ταυτόχρονα την εμφανή προσπάθεια να προκαλέσει σύγχυση και αμφιβολία στην κοινωνία του Βόλου. Το πόνημα ξεκινά με την κατάπτυστη διαβεβαίωση ότι ΔΕΝ καίει σκουπίδια. Αν είναι έτσι, τότε τι μετέφερε η νταλίκα που «συνέλαβαν» τα μέλη της Επιτροπής την 1η Απριλίου του 2018; Τι φέρνουν τα καράβια από την Ιταλία ή από όπου αλλού με ευθύνη της Μαφίας;
Και ακόμη, τι είναι τα υπολείμματα από γνωστή Βιομηχανία Πλαστικών Σωλήνων που καίγονται στην ΑΓΕΤ αν δεν είναι σκουπίδια; Τι είναι τα υπολείμματα εμποτισμένων ξύλων από βιομηχανίες επίπλων; Τι είναι τα υπολείμματα από το ΚΔΑΥ Βόλου; Τι είναι οι 40 κωδικοί υλικών που αναφέρονται στην ΑΕΠΟ (ξύλα, πλαστικό, ύφασμα κ.λπ) για καύση;
Η αμηχανία τους οδηγεί σε παραδοχές που επιβεβαιώνουν ότι ΚΑΙΝΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ όταν παραδέχονται ότι αυτό που καίνε είναι τα υπολείμματα ανακύκλωσης!!! Δεν βρέθηκε κάποιος να τους ενημερώσει ότι η ανακύκλωση στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτη μόλις 17% και 7% στο Βόλο και αφορά μόνο το γυαλί και το μέταλλο; Άρα το 90% κυρίως πλαστικό τι άλλο μπορεί να είναι εκτός από… σκουπίδια;
Βέβαια το βαφτίζουν με το τον πλέον αδόκιμο όρο «εναλλακτικά» χάριν επικοινωνιακού εντυπωσιασμού όταν η επιστημονική κοινότητα παγκόσμια (όταν δεν αποτελεί φερέφωνο των επιχειρηματιών) αρνείται αυτό τον όρο και συνεχίζει να τα αποκαλεί ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!!!
Φυσικά, το δρόμο της υποκρισίας τον χάραξε ο ίδιος ο Φάμελλος ως αναπληρωτής υπουργός, αφού πριν τεθεί σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που προβλέπει τη μείωση των απορριμμάτων ως και 60%, δίνει άδεια σε Τσιμεντοβιομηχανίες να καίνε σκουπίδια στο όνομα της Κυκλικής οικονομίας. Όρο που παπαγαλίζουν οι ιθύνοντες της ΑΓΕΤ. Και πάλι δεν βρέθηκε κάποιος να τους ενημερώσει ότι κυκλική οικονομία είναι η επανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών, δηλαδή ΜΟΝΟ το ZERO WASTE.
Και βέβαια μέσα στη σύγχυσή τους ισχυρίζονται ότι τα εργοστάσια τσιμέντου ΔΕΝ μπορούν να κάψουν σκουπίδια. Βεβαίως και δεν αποτελεί εξαρχής η καύση σκουπιδιών δομικό στοιχείο της παραγωγής. Εφόσον όμως αποδεδειγμένα καίνε σκουπίδια τότε αποτελεί μια παραγωγική ενέργεια που έχει τον διττό στόχο του μηδενισμού του κόστους ενέργειας και την κάρπωση της επιδότησης. Άρα τη μεγιστοποίηση του κέρδους ανεξάρτητα και μη έχοντας καμία σχέση με το παραγόμενο προϊόν.
Ταυτόχρονα όμως καρπώνεται τα εύσημα από την επίδειξη μια κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας συμβάλλοντας δήθεν στην μείωση των σκουπιδιών όταν η κρατική ανεπάρκεια για την διαχείριση των σκουπιδιών δίνει το άλλοθι για να χαρακτηρισθούν τα σκουπίδια «εναλλακτικά καύσιμα»!
Παρόμοιους μηχανισμούς άμεσης μεγιστοποίησης του πλουτισμού συναντάμε και στο περίφημο χρηματιστήριο των ρύπων.
Όσο για το διαβόητο σύστημα μέτρησης των διοξινών δεν είναι παρά η διαδικασία συλλογής δείγματος απαερίων μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μέτρηση του δείγματος από τον Δημόκριτο. Μέτρηση που αφορά το μέσο όρο μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα των διοξινών και φουρανίων. Τη μέτρηση διεξάγει ο Δημόκριτος σε ένα δείγμα που υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφωθεί έτσι ώστε να προκύψουν επιτρεπτά αποτελέσματα με όρια που ουσιαστικά δεν έχουν τεθεί ποτέ! Όμως δεν μπορούν να καταγραφούν οι όποιες αυξομειώσεις κατά την διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας που μπορούν να αποβάλουν μεγάλες ποσότητες διοξινών για μικρά ή μεγάλα διαστήματα. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν φυσικά τα διαχειρίζεται η εταιρία κατά το δοκούν. Η δεδομένη αξιοπιστία του Δημόκριτου δεν αποτελεί εν προκειμένω επιχείρημα ή άλλοθι διότι στην παρούσα στιγμή ο Δημόκριτος δεν ποινικοποιεί, δεν επιβάλει νόμους, δεν απαιτεί άρση της καύσης γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος του.
Όσο βέβαια για τις υψηλές θερμοκρασίες ως επιχείρημα, αυτό καταρρέει διότι η καύση δεν πραγματοποιείται στον κυρίως καυστήρα αλλά σε άλλο σημείο της παραγωγικής διαδικασίας (στον Ανακομιστή) όπου μόνο οι περιβόητες υψηλές θερμοκρασίες δεν υπάρχουν.
Για την αναφορά σε προηγμένες χώρες για την καύση των σκουπιδιών να αναφέρουμε πως δεν μας διαφεύγει της αντίληψης ότι ο Καπιταλισμός της καταστροφής και της με κάθε τρόπο μεγιστοποίησης του κέρδους με συνέπειες που ποτέ δεν τον ενδιέφεραν (περιβάλλον, δημόσια υγεία, φυσικοί πόροι) είναι μια παγκόσμια εφαρμοζόμενη οικονομική κοσμοθεωρία. Όμως το ότι σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκονται μαζικά κοινωνικά κινήματα σε συνεχείς κλιμακούμενους αγώνες για να ανατρέψουν τα παραπάνω – που δυστυχώς για σας κερδίζουν την μία μάχη πίσω από την άλλη – κάτι δείχνει. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα να αναφέρουμε τα δύο εργοστάσια (της Portlant) στην Ισπανία τα οποία σταμάτησαν την καύση σκουπιδιών όταν πολίτες, εργαζόμενοι, τοπικοί φορείς είπαν ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ. Πράγμα που θα συμβεί και στην πόλη μας.
Δεν υπάρχουν επικίνδυνα και μη επικίνδυνα απόβλητα και μάλιστα όταν προορίζονται για καύση. Όσο για την προσπάθεια με αγνωστικιστικές προσεγγίσεις (έλλειψη πληροφοριών) για τα παραπάνω θεωρούμε ότι δεν σας ενδιαφέρει το τι περιέχουν αρκεί να ικανοποιούν τις συνθήκες του κέρδους.
Αν όσα γράφετε αποτελούν αδιάσειστα επιχειρήματα, τότε γιατί τα στελέχη σας ως ριψάσπιδες απαξιούν να υπερασπισθούν ακόμα και την πλέον απλή διαδικασία (θεωρητικά) της εκφόρτωσης των σκουπιδιών; Έτσι γίνεται για ακόμα μία φορά φανερό ότι ο ρόλος και οι θέσεις ευθύνης τους εξαντλούνται στην απόλυτη και αγόγγυστη συναίνεση προς τις αποφάσεις των μετόχων τις Lafarge-Holcim στη Βέρνη, στη χειραγώγηση των εργαζομένων και των πολιτών του Βόλου, αντάμα με τα στελέχη του Σωματείου.
Η ΑΓΕΤ, λοιπόν, κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν αποτελεί κομμάτι της πόλης. Αυτό θα συμβεί όταν σεβαστεί πραγματικά την υγεία των Βολιωτών. Έως τότε η πόλη θα στέκει απέναντι.