Του Άγγελου Αγραφιώτη
Στο σημερινό άρθρο δεν θα αναφερθούμε καθόλου στο cyber sex, ή σε οποιαδήποτε άλλη διευκόλυνση προσφέρει η ηλεκτρονική επικοινωνία του διαδικτύου, μεταξύ ενηλίκων, αφού ο καθένας επιλέγει τον τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης.
Σκοπός του σημερινού άρθρου, είναι η ενημέρωση των γονέων, για ορισμένους από τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά τους, όταν ανυποψίαστοι τα αφήνουν να σερφάρουν ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο, τη στιγμή που οι ανώμαλοι χρησιμοποιούν κάθε μέσο και τρόπο, για να ψαρέψουν τα ανυποψίαστα θύματά τους.
Θα ασχοληθούμε με τα όσα έχουμε πρόσφατα ακούσει, συζητώντας καθημερινά με νεαρές κοπέλες, αφού όλες έχουν και μια προσωπική ιστορία να εξομολογηθούν.
Ενδιαφέρουσες ιστορίες που «έζησαν», στο πιο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωση, το Face book.
Ιστορίες που δείχνουν ότι πίσω από την ανωνυμία που παρέχει το διαδίκτυο, μπορεί ο καθένας να εκδηλώνει το όποιο πάθος του, όσο προσβλητικό και εάν είναι αυτό για την προσωπικότητά του.
Ιστορίες που προσβάλουν τις νεαρές κοπέλες, αλλά και ιστορίες που κάποιες από αυτές μπορεί να ενδώσουν, είτε γιατί χρειάζονται χρήματα και ενδίδουν, είτε γιατί τις προκαλεί το άγνωστο, είτε γιατί απλά τους αρέσει .
Από κοντά και οι τράπεζες που με κάποιο «συστηματάκι», επιτρέπουν την ανώνυμη αποστολή χρημάτων μέχρι 250€, με τη χρήση απλά και μόνο ενός κωδικού και έτσι διευκολύνουν το έργο των όποιων ανώμαλων.
Οι άντρες!
Είναι αυτοί που από το πρώτο μήνυμα στο Messenger, στέλνουν φωτογραφία με γυμνό περιεχόμενο! Δίχως καν η κοπέλα να έχει εκδηλώσει την όποια επιθυμία, αντί για μία έστω αρχική καλημέρα, βλέπει μια φωτό με γεννητικό όργανο απέναντι.
Είναι προφανές πως καμαρώνουν για τα προσόντα τους(μέχρι εκεί…μην περιμένετε και τιποτ΄ άλλο…) αλλά δεν σκέφτονται πως, σα και το δικό τους μόριο, υπάρχουν εκατομμύρια, που… δεν ξεχωρίζουν όμως για το μυαλό τους!
Και μια γυναίκα για να τους επιλέξει από την πρώτη επικοινωνία, δεν κοιτά το μόριό τους, που στο κάτω-κάτω δεν μπορεί και να επικοινωνήσει…
Αυτό από μόνο του αποδεικνύει, πως η επικοινωνία στο διαδίκτυο έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, και έχει πάψει η ανθρώπινη επικοινωνία του φλερτ…
Οι Sugar Daddies!
Είναι άντρες, συνήθως 50 plus, οι οποίοι «σταμπάρουν» συγκεκριμένες νεαρές κοπέλες (Sugar babies), που πιστεύουν ότι μπορεί να ενδώσουν σεξουαλικά, εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη του χρήματος.
Αυτοί δεν επιλέγουν να στείλουν το μόριό τους, αλλά εφαρμόζουν άλλη μέθοδο. Αυτή της όξυνσης της περιέργειας, και της επιθυμίας νεαρών κοριτσιών για ικανοποίηση της αγοραστικής τους δύναμης, αφού εξαιτίας της ηλικίας τους, αλλά πιθανόν και της οικογενειακής τους κατάστασης, δεν διαθέτουν χρήματα για αγορά αρωμάτων, καλλυντικών, παπουτσιών και ρούχων.
Οι άντρες αυτοί προτίθενται να δώσουν χρήματα στις ενδιαφερόμενες, να τις πληρώνουν το κομμωτήριο, τις σπουδές τους, το ενοίκιο του σπιτιού τους, αρκεί να δεχτούν να βρεθούν μαζί τους, σε κάποιο ιδιωτικό χώρο τους ή απλά να τους συνοδεύουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Προκειμένου δε, να τις πείσουν να ενδώσουν, λένε και το σλόγκαν «Μη φοβάσαι! Με το κραγιόν θα μπεις, με το κραγιόν θα βγεις».
Το «ψάρεμα» νεαρών κοριτσιών με δέλεαρ το χρήμα, ανέκαθεν υπήρχε στην κοινωνία μας, απλά τώρα άλλαξε μορφή και έγινε Phishing.
Οι δούλοι!
Είναι αυτοί που, αρχικά, επιδιώκουν επικοινωνία με κοπέλες που πιστεύουν πως θα τους φερθούν αυταρχικά και προσβλητικά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, πριν εκδηλωθούν, να αισθανθούν άνετα και οικεία με την κοπέλα.
Στην κατηγορία αυτή το παλμαρέ, δυστυχώς, είναι ανεξάντλητο, κάνοντας μας να σκεφτούμε αβίαστα το ρητό… « Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου».
Υπάρχουν αυτοί που αποζητούν συνάντηση με την κοπέλα, ζητώντας της τη στιγμή της ερωτικής πράξης να τους βρίζει, να τους χτυπά, να τους δέσει, με οτιδήποτε μπορεί να περιορίσει τις κινήσεις τους.
Μια δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που δεν επιθυμούν συνάντηση, αλλά επιδιώκουν να δεχτούν εντολές και προσβλητικές ύβρεις από την κοπέλα, εντολές όπως… «φόρα το σλιπάκι σου και βγες στο μπαλκόνι να σφουγγαρίσεις» … «Σκούπισε κάθε γωνίτσα στο σπίτι με μπατονέτες και στείλε μου και Video».
Η τρίτη κατηγορία παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού οι άντρες εκλιπαρούν να στείλουν χρήματα στις κοπέλες, μέσω τράπεζας, δεχόμενοι διάφορες εντολές, ακόμη και απαγόρευση εξόδου από το σπίτι τους. Εκλιπαρούν να τους ξεφτιλίζουν, αποκαλώντας τις κοπέλες κυρίες, ζητώντας να τους βρίζουν επιδιώκοντας να αισθανθούν οι ίδιοι σκουπίδια.
Παρακαλούν τις κοπέλες να τοποθετήσουν έξω από την πόρτα τους ένα κουπάκι με νερό, για να περάσουν ως σκυλάκια να πιουν…
Σίγουρα οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί, με σημαντικότερο την οδηγία σε αυτοκτονία νεαρών χρηστών, π.χ «Blue whale Challenge» και δεν μπορεί να αναφερθούν στον περιορισμένο χώρο του άρθρου.
Η ΕΛ.ΑΣ με το ειδικό τμήμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επιλαμβάνεται σε αρκετές περιπτώσεις που της καταγγέλλονται ή πέφτουν στην αντίληψή τους, από τους εξειδικευμένους αξιωματικούς που σερφάρουν στο διαδίκτυο.
Καμιά όμως δημόσια δύναμη δεν είναι ικανή να προστατέψει τα παιδιά μας, εάν εμείς οι ίδιοι πρώτα δεν τα προστατεύουμε και τα αφήνουμε ανεξέλεγκτα να σερφάρουν στο διαδίκτυο, προκειμένου… να μη μας χαλάνε την ησυχία μας, αφού και εμείς οι ίδιοι εκείνη την ώρα επικοινωνούμε με τους φίλους μας στο Messenger!
*O Άγγελος Αγραφιώτης είναι Σύμβουλος Διαχείρισης Κινδύνου – Γενικός Διευθυντής της A&K Risk Management Consulting www.ak-riskmanagment.gr