Του Άγγελου Αγραφιώτη*
Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις φρόντισαν να καρατομήσουν ικανούς αξιωματικούς στην Αντιτρομοκρατική αλλά και στην Ε.Υ.Π., δίχως να αντιλαμβάνονται το κακό που θα προκαλούσαν.
Το ίδιο έκανε και η σημερινή κυβέρνηση μόλις ανέλαβε. Άλλαξε μέχρι και το νόμο, προκειμένου να τοποθετήσει στη θέση του διοικητή της Ε.Υ.Π, άτομο που εκείνη επιθυμούσε, δίχως να ενδιαφέρεται καν, εάν πληροί έστω και στοιχειώδεις γνώσεις σε θέματα ασφαλείας και πληροφοριών, γνώσεις που θα διασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια της πατρίδας μας…
Όπως φαίνεται επί σειρά ετών, οι πολιτικοί αδυνατούν να αντιληφθούν τη σημαντικότητα του έργου των δύο αυτών υπηρεσιών και αρκούνται να τοποθετούν σε θέσεις κλειδιά, άτομα μη ικανά να φέρουν εις πέρας σημαντικές υποθέσεις, αφού τους λείπει η συνέχεια και σε άλλες περιπτώσεις η ικανότητα και γνώσεις.
Η απώλεια οπλισμού και πυρομαχικών από τη βάση του ναυτικού στη Λέρο, δεν είναι μια απλή υπόθεση, όπως την παρουσιάζουν…
Η κυβέρνηση, και λογικά, προσπαθεί να υποβαθμίσει το συμβάν και θέλει να κλείσει η υπόθεση, η οποία όμως δεν θα κλείσει εάν δεν βρεθούν τα όπλα και πυρομαχικά.
Στην προσπάθειά της αυτή, οι αξιωματούχοι που η ίδια η κυβέρνηση επέλεξε, παραπληροφορούν τον υπουργό και τροφοδοτούν με «διαρροές» δημοσιογράφους, οι οποίοι παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, δίχως να προβληματίζονται εάν θα εκτεθούν.
Όταν οι δημοσιογράφοι αντιλήφθηκαν ότι τα σενάρια που τους δίνουν να δημοσιεύσουν δεν είναι τίποτα άλλο από σενάρια φαντασίας, τα απέδωσαν στη διαμάχη μεταξύ ΕΛ.ΑΣ και ΓΕΝ και έτσι πίστεψαν πως καλύφθηκαν…
Εάν διαχειρίζεσαι θέματα ασφαλείας με ψέματα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτεθείς και να διασυρθείς στο αμέσως επόμενο 24ωρο, αφού η εξέλιξη των γεγονότων θα το κάνει αυτόματα…
Και η αλήθεια είναι πως η υπόθεση αυτή απαιτεί σοβαρότητα, που επέδειξε μόνο ο πρώην Υ.ΕΘ.Α κ Αποστολάκης, με τη δήλωσή του ότι «δεν αλλάζει τίποτα, αν έγινε επί υπουργίας μου, το θέμα είναι τι και πώς έγινε» και συνέχισε «Το πολεμικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ή πολεμικές ενέργειες».
Η υπόθεση της Λέρου έχει πολλά κοινά με την υπόθεση αφαίρεσης οπλισμού στο Συκούριο το 1989.
Και εκεί οι κλειδαριές ήταν άθικτες και η είσοδος είχε γίνει από την οροφή.
Και εκεί αφαιρέθηκαν ρουκέτες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν, επί σειρά 7 και πλέον ετών, από τρομοκρατικές οργανώσεις.
Και αναφέρομαι σε τρομοκρατικές οργανώσεις και όχι 17 Νοέμβρη, επειδή η επίθεση με ρουκέτα στο Ξενοδοχείο ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ στις 31 Μαρτίου 1991 δεν αναλήφθηκε ποτέ από τη 17 Νοέμβρη https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/ta-xtypimata-tis-17-noembri-no-59-63/ και όμως έγινε με πυρομαχικά που είχαν κλαπεί από το Συκούριο.
Αυτό το τελευταίο πρέπει να προβληματίσει την παρούσα κυβέρνηση (έχουν ήδη προβληματιστεί όσοι γνωρίζουν) και όσους επιλέγουν και επιμένουν να τοποθετούν σε θέσεις κλειδιά, όπως του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής και του διοικητή της Ε.Υ.Π. άτομα, με μοναδικό κριτήριο την κομματική ταυτότητα.
Και λέω πως πρέπει να προβληματιστεί η κυβέρνηση, γιατί τα όπλα και πυρομαχικά που κλάπηκαν, ίσως έχουν πρώτο στόχο κυβερνητικά στελέχη.
Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτεί γνώσεις, σοβαρότητα, μεθοδικότητα και εμπειρία.
Η πατρίδα μας, απλοί πολίτες όπως η οικογένεια Αξαρλιάν, δικαστικοί, αλλά και πολιτικές οικογένειες, έχουν πληρώσει με αίμα την επιπολαιότητα της επιλογής λάθος ανθρώπων, σε λάθος θέσεις.
Η παραπληροφόρηση μπορεί να καθησυχάζει το λαό, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να καθησυχάζει όσους έχουν λόγο να ανησυχούν.
Και αυτοί γνωρίζουν…
***Certified Antiterrorism Officer – International Association of Counterterrorism and Security Professionals (I.A.C.S.P.)
***Certified Intelligence Officer (INT.O) – Target Actionable Monitoring Center Solutions (T.A.M.C)