Ακόμα και αν σε εκνευρίζει το ύφος της, τη λυπάσαι ή ψάχνεις να βρεις δόλο πίσω από το project, η Γκρέτα, έχει πετύχει ήδη κάτι πολύτιμο: έβαλε τη δική της ατζέντα πάνω στο τραπέζι μας. Και συζητούν για την κλιματική αλλαγή άνθρωποι που ήταν πλήρως αδιάφοροι για το θέμα.
Βλέπω την Γκρέτα Τούνμπεργκ να απευθύνεται στους ηγέτες του κόσμου από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών. Θα την είδατε και εσείς. Μιλάει με ένταση που αποτυπώνεται στη χροιά της φωνής και στην έκφραση του προσώπου της.
Κάθε λέξη αντανακλά σε μία μυική σύσπαση. Και κάθε σύσπαση αποδίδει αυτά που λέει: «Μου κλέψατε τα όνειρα και την παιδική μου ηλικία». Η εμφάνισή της μεταφέρει μία θεατρικότητα. Τη βλέπεις, την ακούς και νομίζεις ότι παρακολουθείς μία σκηνή από το «Game of Thrones».
Είναι, όμως, μία παραπλανητική εντύπωση. Το κορίτσι έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Ασπεργκερ, καταναγκαστική διαταραχή και υπερκινητικότητα. Δεν παίζει ρόλο, είναι ο εαυτός της. Kαι είναι μόλις 16. Sweet sixteen. Γκρέτα κατά των ηγετών: «Μας εγκαταλείψατε, δεν θα σας συγχωρήσουμε» Επίσης η υπερβολή στην εκφορά του λόγου είναι απαραίτητη για τη μετάδοση του μηνύματος. Ένα κορίτσι είναι, όχι ο Ομπάμα. Και επειδή αυτές οι πρωτοβουλίες κρίνονται εκ του αποτελέσματος, μόνο και μόνο η συζήτηση που κατάφερε να σηκώσει, επιβεβαιώνει και τη μέθοδο και την προσπάθεια.
Ακόμα και αν το ύφος της σε ενοχλεί, εκείνη πέτυχε να βάλει την ατζέντα της στο τραπέζι σου. Διαβάζω συχνά χλευαστικά σχόλια για τη Γκρέτα. Ενίοτε και θυμωμένα που επισημαίνουν ότι το ύφος της κουράζει. Νομίζω ότι περισσότερο σε κουράζει αν έχεις καβαλήσει χρόνια και μέσα σου πιάνει κρούστα η αίσθηση της ματαιότητας κάποιων πραγμάτων. Ενδεχομένως να ζηλεύεις για το πάθος που έχασες και το βρήκε η Γκρέτα ή, απλώς, αυτό που σε χωρίζει από εκείνη είναι το χάσμα των γενεών. Και σίγουρα κάτι χάνεις από την εποχή, δεν μετράς καλά το ύψος της απαίτησης για πολύ ισχυρούς πομπούς και εμφατικά σύμβολα.
Αποδίδεται ενδεχόμενως δόλος στους γονείς της, κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει από πίσω κινεζική χρηματοδότηση. Αδιάφορο. Ακόμα και αν είναι έτσι, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Και τέλος, γράφονται και λέγονται πολλά για την έκθεση αυτού του κοριτσιού στην παγκόσμια δημοσιότητα και την επιβάρυνση που θα υποστεί ή, ούτως ή άλλως, εύθραυστη ψυχική της υγεία. Συγγνώμη, αλλά και αυτό, αν δεν είναι αδιάφορο, έχει μικρό κόστος. Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Αν η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης προϋποθέτει την πρώιμη απώλεια της παιδικότητας και την παράδοση ενός κοριτσιού σε δαίμονες του μυαλού, το κόστος είναι αμελητέο.
Κώστας Γιαννακίδης Πηγή: Protagon.gr
H χρήσιμη Γκρέτα
Leave a comment
Leave a comment