Του Κωνσταντίνου Μπίτσιου,
Αντιπρόεδρου ΣΕΒ
Μια βασική προϋπόθεση για την επιδιωκόμενη ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας είναι η ενεργός συμμετοχή της Περιφέρειας και η αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προκλήσεών που αντιμετωπίζει. Τα προβλήματα είναι πολλά και για να τα επιλύσουμε τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις και να συνδιαμορφώσουμε κοινές πολιτικές και παρεμβάσεις.
Για τον λόγο αυτό, στις αρχές του 2019, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, πήρε την πρωτοβουλία σύσφιγξης των σχέσεων ανάμεσα στον ΣΕΒ και τους Περιφερειακούς Συνδέσμους. Η πρωτοβουλία κατέληξε στην υπογραφή Συμφωνίας ανάμεσα στον ΣΕΒ και στους Περιφερειακούς Συνδέσμους που θέτει το πλαίσιο και τους στόχους της επιδιωκόμενης συνεργασίας. Προβλέπει μεταξύ άλλων τη συμμετοχή του ΣΕΒ στα ΔΣ των Περιφερειακών Συνδέσμων και τη συμμετοχή των Περιφερειακών στο ΔΣ το ΣΕΒ, τακτικές συναντήσεις, διαμόρφωση κοινών θέσεων και υποβολή τους στην κυβέρνηση, συμμετοχή στις επιχειρηματικές αποστολές του ΣΕΒ. Τα πρώτα βήματα είναι θετικά. Καταθέσαμε από κοινού προτάσεις για προβλήματα που απασχολούν τόσο τη βιομηχανία της Περιφέρειας όσο και γενικότερα την επιχειρηματικότητα τα οποία έχουν συμπεριληφθεί σε νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης.
Σημαντική πτυχή της νέας συνεργασίας είναι και η βελτίωση της αλληλοενημέρωσης για θέματα που άπτονται της επιχειρηματικότητας. Πριν από λίγες μέρες, αντιπροσωπεία του ΣΕΒ επισκέφθηκε το Βόλο και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανίων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, ενημερώσαμε τις επιχειρήσεις για τις εξελίξεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, τις αλλαγές που περιέχει το νέο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και τις αλλαγές και προκλήσεις στα εργασιακά.
Η συνεργασία μας προχωρά μέσα σε ένα πιο θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία η οποία έχει αρχίσει να επωφελείται από τις επιδράσεις των πρώτων μέτρων της νέας κυβέρνησης. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει αυξηθεί σημαντικά. Η μεγάλη μείωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μπορεί να συμβάλλει θετικά, ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Θετική είναι και η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αλλά και οι φοροελαφρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί. Το νέο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο έχει θετικό πρόσημο και αναμένεται να καλύψει καίρια αιτήματα της αγοράς που παρέμεναν σε εκκρεμότητα επί σειρά ετών. Εκτιμούμε, ότι θα συμβάλει θετικά στη διαμόρφωση ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος εφόσον βέβαια προχωρήσει η δευτερογενής νομοθεσία και η αναδιοργάνωση φορέων του δημοσίου που εμπλέκονται στην επενδυτική γραφειοκρατία.
Δεν πρέπει, όμως, να εφησυχάζουμε. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, κατά την οποία θα κριθεί η δυνατότητά της να ανταπεξέλθει στις εσωτερικές αλλά και στις παγκόσμιες προκλήσεις. Το ζητούμενο είναι συγκεκριμένο. Χρειαζόμαστε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, περισσότερες επενδύσεις, ανταγωνιστική φορολογία στην εργασία και στην παραγωγή, ψηφιοποίηση της οικονομίας και του κράτους, σύγχρονη εκπαίδευση, κράτος δικαίου, κοινωνική συνοχή και βέβαια εθνική συνεννόηση.
Εάν λοιπόν, η θετική αυτή τάση συνεχιστεί, εάν προχωρήσουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα κλίμα, εκτιμούμε ότι η οικονομία, από το 2020 και μετά, μπορεί να επιτύχει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης με ένα πρώτο στόχο το 3%.
Το διακύβευμα της δημιουργίας ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα κλίματος με ισχυρή ανάπτυξη είναι ακόμα πιο σημαντικό για την Περιφέρεια γιατί σε σχέση με τις επιχειρήσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πιο κρίσιμα. Έχει σοβαρές ελλείψεις βασικών και νέας γενιάς υποδομών ενώ την ίδια ώρα δεν υφίσταται ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών. Θα επιδιώξουμε συνεπώς, την εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου Εθνικού Σχεδίου Υποδομών που θα εστιάζει στην επόμενη γενιά έργων και διασυνδέσεων προστιθέμενης αξίας για τη δημιουργία ισχυρών περιφερειακών πόλων.
Ζητούμενο είναι επίσης το δίκτυο φυσικού αερίου να επεκταθεί και προς τις βιομηχανικές περιοχές. Είναι ένα θέμα το οποίο έθεσε ο Προέδρος του ΣΕΒ στον υπουργό κ. Χατζηδάκη την περασμένη εβδομάδα. Του έθεσε επίσης, τα έργα που συνδέονται με τον Αχελώο ιδίως στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, για τα οποία οι γραμμές μεταφοράς ήδη υπάρχουν.
Πρέπει επίσης να ξαναδούμε με την Πολιτεία και την ΕΕ, τα ποσοστά ενίσχυσης των Περιφερειών και ειδικά στις περιοχές όπου η βιομηχανία έχει πληγεί υπέρμετρα. Να προβλεφθούν νέα εργαλεία χρηματοδότησης πέρα από τις επιχορηγήσεις: κίνητρα, άτοκα δάνεια και ανακυκλούμενη χρηματοδότηση μέτρα που θα ενισχύσουν την παραγωγική μεγέθυνση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων.
Ο ΣΕΒ δρα ως επιταχυντής των αλλαγών, που πρέπει να κάνουμε στη χώρα, τόσο από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου και δημόσιων πολιτικών, όσο και από πλευράς αλλαγών που πρέπει να κάνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Περιφερειακούς Βιομηχανικούς Συνδέσμους σε ολόκληρη τη χώρα για την εκπόνηση προτάσεων που θα ξεκλειδώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στο δημόσιο διάλογο τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο οι επιχειρήσεις μας να αναπτύξουν την παραγωγή και την εξωστρέφεια τους. Στόχος είναι να πολλαπλασιάσουμε το αναπτυξιακό αποτύπωμα κάθε Περιφέρειας και κάθε επιχείρησης και να συνδράμουμε όλοι, με στόχο η Ελλάδα να δείξει ένα σύγχρονο, αισιόδοξο δυναμικό ευρωπαϊκό πρόσωπο.