Από τις 12 του Οκτώβρη οι Γερμανοί είχαν αρχίσει να αποχωρούν μαζικά από τον Βόλο προς την Λάρισα . Είχαν προηγηθεί άκαρπες ουσιαστικά προσπάθειες με μεσολαβητή τον Ερυθρό Σταυρό για ειρηνική παράδοση των Γερμανών προκειμένου να μην γίνουν καταστροφές στις υποδομές της πόλης.
2,5 χιλ. Γερμανοί με αυτοκίνητα ,άμαξες ,χειράμαξες , ζώα προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό που είχε είχε στήσει το 54ο Σύνταγμα στον Κάκκαβο . Δεν μπόρεσαν και επέστρεψαν στον Βόλο .Στις 13-10-44 συμμαχικά αεροπλάνα της Νότιας Αφρικής σε συνεργασία με το ΕΑΜ Βόλου βομβάρδισαν το λιμάνι όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλά Γερμανικά πλοία τα οποία έφερναν τον αποχωρούντα στρατό τους από τα νησιά .
Τρεις μάχες έγιναν στον Κάκκαβο μέχρι 19-10 στην προσπάθεια των Γερμανών να φτάσουν στον δρόμο για την Λάρισα . Και ενώ η μάχη συνεχίζονταν ακόμα στο πέρασμα, από την νότια είσοδο της πόλης και συγκεκριμένα από τον δρόμο της Αγριάς , αντάρτες του ΕΛΑΣ μπαίνουν στην πόλη . 5.30 το απόγευμα .Η λευκή φωτοβολίδα δίνει το σύνθημα . Άλλη μεγάλη δύναμη μπαίνει στην πόλη από την ΙΩΛΚΟΥ ερχόμενη από το Πήλιο .
Ο εφεδρικός ΕΛΑΣ και η πολιτοφυλακή καταλαμβάνουν και φρουρούν το κτίριο της Ηλεκτρικής και τα Δημόσια κτίρια . Ο Βόλος Ελεύθερος
Ήταν Πέμπτη 19-10-44. Το Σάββατο έγινε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και μίλησαν στελέχη του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου του κτιρίου που υπάρχει ακόμα και σήμερα ( καφενείο ΜΟΥΡΙΕΣ-)
Ο Καραγιώργης , ο Μαλιαρός , ο Πηλιορείτης, ο Μπαλής, ξεσήκωσαν τους χιλιάδες συγκεντρωμένους στην πλατεία και στους γύρω δρόμους .
Την Κυριακή έγινε μεγάλη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου .
Μετά την δοξολογία 1500 Επονίτες και Ελασίτες εξόρμησαν στους δρόμους και μέχρι το βράδυ καθάρισαν την πόλη .
Για την ιστορία το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν το παρακάτω . Δήμαρχος Κονταράτος Γιάννης , Α αναπληρωτής Χρυσοχού Γ. και Β αναπληρωτής ο Θόδωρος Κλαψόπουλος μετέπειτα Δήμαρχος του Βόλου 64-67 και 75-78 .Ταμίας ο Παπαδημητρίου Αριστείδης (εκ μέρους των εμπόρων ). Δημαρχιακή επιτροπή ,Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ( εργατοϋπαλλήλων, κάναμε ειδικό αφιέρωμα στις 9-10-19,με αφορμή τον θάνατο του μουσικού Λαυρέντη ,εγγονού .
Φραγκόπουλος Δημήτρης (επαγγελματιών ) Καραωισηφίδου Ελένη ( γυναικών ) Ελοσίτης Στέφανος (τραπεζικών ) και Θόδωρος Κλαψόπουλος. Αναπληρωματικά μέλη : Γατζόπουλος Δ. ( βιομηχάνων) και Αρκουδογιάννης Κ ( βιοτεχνών )
Βιβλιογραφία . Νίτσα Κολιου, Γρηγ.Ρέντης .εφημερίδες ,
Κείμενο : Απόστολος Κ. Αποστολάκης