Την ήδη πιεστική κατάσταση στις παιδιατρικές ΜΕΘ στο Οντάριο λόγω των ιώσεων περιγράφει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, προειδοποιώντας μάλιστα πως το κύμα μεγάλης πίεσης μπορεί να έρθει και στην Ελλάδα όσο κρυώνει ο καιρός.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “συνολικά στο Οντάριο υπάρχουν 112 παιδιατρικές ΜΕΘ και πλέον έχουμε πάνω από 125 παιδιά σε ΜΕΘ, πολύ περισσότερα από όλη τη διάρκεια της πανδημίας έως τώρα (εκ των οποίων πολύ λίγα είναι δηλωμένα ως “από COVID”). Τα έξτρα περιστατικά, όπως εξηγεί, μπαίνουν πλέον σε ΜΕΘ ενήλικων και γενικά κυριαρχεί ένας μίνι πανικός στο ΕΣΥ (καθώς έχει ανοίξει ξανά η κουβέντα περί πιθανής παροδικής υποχρεωτικής χρήσης μάσκας)”.
“O χρόνος αναμονής στα επείγοντα είναι πλέον στις 15 ώρες (αντί για 2-3 που είναι συνήθως). Απλά αντιπυρετικά/αντιφλεγμονώδη, όπως λέει ο καθηγητής, έχουν εξαντληθεί σε όλα τα φαρμακεία και πλέον δίνονται με συνταγή. Οι εισαγωγές παιδιών είναι σχεδόν τριπλάσιες από ότι συνήθως τέτοιους μήνες και είναι κατά βάση για λοιμώξεις του αναπνευστικού. Και η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο το Οντάριο. Αντίστοιχη η εικόνα και στη Καλιφόρνια και σε άλλες περιοχές της Αμερικής”.
To CDC έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση την προηγουμένη εβδομάδα για να προειδοποιήσει για την έντονη πρόωρη επιδημιολογική έξαρση ιών (όπως της γρίπης και του RSV κυρίως, αλλά και άλλων ιών) ,που έρχονται για πρώτη ουσιαστικά φορά να σαρώσουν με τέτοια ορμή την κοινότητα, μαζί με τον SARS-COV2 (στην μετά-COVID εποχή).
Οι δύο λόγοι που φέρνουν έκρηξη ιώσεων
Η επιστροφή στις πόλεις, το άνοιγμα των σχολείων, η πτώση της θερμοκρασίας (που έφερε πολλούς μέσα), σε συνδυασμό με την κατάργηση των επιδημιολογικών μέτρων προφύλαξης, δημιουργήσαν αυτές τις συνθήκες έντονης επιδημιολογικής έξαρσης, υπογραμμίζει ο κ. Πρασσάς.
Οι επιστήμονες, συνεχίζει, προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο αυτό και εστιάζουν τις αναλύσεις τους σε δυο ερμηνείες:
1. Η πρώτη υπό εξέταση ερμηνεία αφορά την συνολικά μειωμένη κυκλοφορία των ενδημικών ιών (κυρίως γρίπης και RSV) τα τελευταία 2-3 χρόνια στην κοινότητα. Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή, η μείωση των φυσικών επιμολύνσεων από τα πανδημικά μέτρα έχει οδηγήσει σε χαμηλότερη συνολική πληθυσμιακή ανοσία απέναντι στους άλλους αυτούς ενδημικούς ιούς, με αποτέλεσμα η ξαφνική άρση των μέτρων να βρίσκει πολλούς περισσοτέρους χωρίς “ενημερωμένες” άμυνες.
Έτσι, λέει η θεωρία αυτή, είναι αναμενόμενο να δημιουργείται τώρα μια παροδική δυναμική για σχηματισμό μεγάλων αλυσίδων μετάδοσης στην κοινότητα από περισσότερο ανοδικά ευάλωτους οργανισμούς, μέχρι να ξαναέλθει μεσοπρόθεσμα η προηγουμένη ενδημική ισορροπία, μια ισορροπία που ούτως η άλλως θα είναι πολύ χειρότερη από πριν γιατί πλέον έχουμε και τον SARS-COv2 (σ.σ. κορονοϊός) στην εξίσωση ενδημικού κόστους.
2. “H δεύτερη υπό εξέταση θεωρία, που είναι και πολύ πιο επικίνδυνη αν επαληθευτεί, είναι ότι η προηγουμένη μόλυνση με SARS-COV2 (κορονοϊός) δημιουργεί”ζημιά” στο αμυντικό σύστημα των νοσούντων, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτοι σε επικείμενες επιμολύνσεις από τους άλλους ενδημικούς ιούς.
Η υπόθεση αυτή στηρίζεται σε έναν αριθμό δημοσιευμένων μελετών (κατά βάση σε ενήλικες) που δείχνουν ότι όντως η μόλυνση με SARS-COV2 (κορονοϊός) μπορεί “ενίοτε” να οδηγήσει σε τέτοιες ανοσο-διαταραχες. Στο σενάριο αυτό, αυτό που παρατηρείται τώρα ως μεγάλη εξέχουσα πίεση στις παιδιατρικές κλινικές θα είναι ουσιαστικά το νέο επιδημιολογικό norm στην μετα-covid εποχή” σημειώνει.
Καμπανάκι για την Ελλάδα
“Και γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Τώρα που θα πάρει να κρυώσει ο καιρός και εκεί είναι πιθανόν να έρθει και στην Ελλάδα κύμα μεγάλης πίεσης στις παιδιατρικές κλινικές. Καλό είναι και οι φορείς και οι γονείς να είναι ενήμεροι και όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι για κάτι τέτοιο.
Για την ώρα, και εν αναμονή ενός τέτοιου ενδεχόμενου σεναρίου, ο εμβολιασμός όλων (ειδικά φέτος και των παιδιών) με το αντιγριπικό, αλλά και για τον SARS-COV2 (για όσους δεν νοσήσαν τους τελευταίους 4-5 μήνες), προκύπτει ως η σοφότερη επιλογή (δυστυχώς για τον RSV εμβόλιο δεν έχουμεακόμη. Ίσως από του χρόνου)”, τονίζει ο καθηγητής.
Το επικίνδυνο κοκτέιλ
Οι ειδικοί έχουν εδώ και καιρό προειδοποιήσει για τη φετινή συνύπαρξη κορονοϊού, γρίπης και RSV. Και οι τρεις ιοί, γρίπη, SARS-CoV-2 και RSV, είναι αναπνευστικοί ιοί, μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο, όπως και άλλοι ιοί του αναπνευστικού και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (Respiratory Syncytial Virus, RSV) μπορεί να είναι σοβαρός, ειδικά για βρέφη και ηλικιωμένους ενήλικες. Είναι η πιο κοινή αιτία βρογχιολίτιδας (φλεγμονή των μικρών αεραγωγών στον πνεύμονα) και πνευμονίας σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
Πηγή άρθρου: Οι δύο λόγοι που οδηγούν σε έξαρση ιώσεων φέτος τον χειμώνα – Γεμίζουν οι παιδιατρικές ΜΕΘ, λέει ο καθηγητής Πρασσάς