Οι γεννήτριες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν 2 βασικά είδη γεννητριών: γεννήτριες βενζίνης και γεννήτριες πετρελαίου. Οι γεννήτριες διασφαλίζουν ότι οι περισσότερες από τις πιο χρήσιμες συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάθε φορά που υπάρχει διακοπή ρεύματος. Οι γεννήτριες που εγκαθίσταται μόνιμα παρέχουν εφεδρική ισχύ σε γραφεία και σπίτια και στερεώνονται μόνιμα έξω από το κτίριο γραφείων ή το σπίτι. Συνδέονται στην καλωδίωση του σπιτιού ή στο ηλεκτρικό κύκλωμα. Οι μόνιμες γεννήτριες μπορούν αυτόματα να διακρίνουν τη διακοπή της ηλεκτρικής τροφοδοσίας και αρχίζουν να παράγουν ρεύμα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Οι φορητές γεννήτριες χρησιμοποιούνται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει τροφοδοσία ρεύματος ή η παροχή ρεύματος είναι μικρότερη, όπως στα εργοτάξια. Αυτού του είδους οι γεννήτριες είναι επαρκείς για τη λειτουργία συσκευών όπως ψυγεία, τηλεοράσεις και ηλεκτρικοί φούρνοι.
Η απόφαση για την αγορά του σωστού είδους γεννήτριας εξαρτάται από παράγοντες όπως η τάση, η χωρητικότητα, η απόδοση καυσίμου, ο τύπος καυσίμου, η φορητότητα, το επίπεδο θορύβου και η τιμή.
Οι γεννήτριες οικιακής χρήσης συνήθως λειτουργούν με βενζίνη, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Κάθε γεννήτρια έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η βενζίνη είναι εύκολα διαθέσιμη και φθηνή. Οι γεννήτριες βενζίνης παρέχουν μεγαλύτερη ισχύ, αλλά χρειάζονται τακτική συντήρηση. Μπορεί να παράγουν θόρυβο, ωστόσο ο κινητήρας είναι πιο ανθεκτικός από τις γεννήτριες προπανίου, πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Το πετρέλαιο είναι πολύ εύκολο να βρεθεί, αλλά είναι αρκετά πιο δαπανηρό. Οι γεννήτριες πετρελαίου χρειάζονται λιγότερη συντήρηση και είναι αποδοτικές στα καύσιμα. Το μειονέκτημά τους είναι ότι είναι πιο θορυβώδεις, παράγουν περισσότερες μυρωδιές και καπνό και είναι πιο δύσκολο να λειτουργήσουν σε κρύες καιρικές συνθήκες.
Το προπάνιο είναι δαπανηρό, ωστόσο συμφέρει τους ιδιοκτήτες σπιτιών που διαθέτουν δεξαμενή για την αποθήκευση αερίου προπανίου. Οι γεννήτριες προπανίου χρειάζονται λιγότερη συντήρηση και δεν υπάρχει πρόβλημα εκκίνησης σε κρύες καιρικές συνθήκες όπως οι γεννήτριες βενζίνης. Ωστόσο, οι γεννήτριες φυσικού αερίου ή αερίου προπανίου χρησιμοποιούν περισσότερο καύσιμο για κάθε κιλοβάτ παραγόμενης ισχύος από τις γεννήτριες πετρελαίου. Οι γεννήτριες φυσικού αερίου είναι οι πιο εύχρηστες καθώς υπάρχει συχνή παροχή καυσίμου. Θα μπορούσαν να συνδεθούν με γραμμές φυσικού αερίου στο σπίτι.
Οι γεννήτριες πρέπει συχνά να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται από τον κατασκευαστή. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένα καλώδιο επέκτασης βαρέως τύπου για τη σύνδεση συσκευών στη γεννήτρια ρεύματος. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο για να εγκαταστήσει έναν διακόπτη μεταφοράς προκειμένου να συνδέσει τη γεννήτρια ρεύματος στο σύστημα καλωδίωσης του σπιτιού. Πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση καυσίμου στη γεννήτρια όταν αυτή λειτουργεί, καθώς μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.