Όπως και με τον Covid, οι έγκυες γυναίκες ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και κινδυνεύουν περισσότερο με σοβαρές επιπλοκές της μόλυνσης, όπως και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Το ίδιο όμως φαίνεται να συμβαίνει και με τα παιδιά στην περίπτωση της ευλογιάς των πιθήκων.
Ο ΕΟΔΥ σημειώνει πως η νόσος διαρκεί 2-4 εβδομάδες και είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη. Τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από αυτά της ευλογιάς. Ωστόσο, αναφέρεται ποσοστό θνητότητας περίπου 1%. Η σοβαρή μορφή της νόσου αφορά κυρίως τους ανοσοκατεσταλμένους, τα παιδιά και τις εγκύους.
Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ευλογιά των πιθήκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, συγγενή ευλογιά των πιθήκων ή να επιφέρει το θάνατο του εμβρύου.
Υπάρχουν ορισμένα περιορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί από γυναίκα σε μωρό μέσω του πλακούντα.
“Η μόλυνση με ευλογιά των πιθήκων στην εγκυμοσύνη είναι ελάχιστα κατανοητή, αν και περιορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή έκβαση για το έμβρυο”, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται δε, όσον αφορά τα παιδιά, πως, σε περίπτωση νόσησης, η θεραπεία δεν διαφοροποιείται.
Η νόσηση σε παιδιά είναι πιο σπάνια, αναφέρουν οι ειδικοί, χρειάζεται όμως προσοχή σε περίπτωση που υπάρξει σύγχυση με τα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς. Όπως τονίζουν επίσης οι ειδικοί, οι νεότερες γενιές είναι πιο ευαίσθητες, καθότι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς.
Υπενθυμίζεται πως μετά από προγράμματα εμβολιασμού κατά τη διάρκεια των 19ου και 20ου αιώνα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την εξάλειψη της ευλογιάς το 1980. Μέχρι σήμερα, η ευλογιά είναι η μοναδική νόσος του ανθρώπου που έχει εξαλειφθεί πλήρως.
Ιογενής λοίμωξη
Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1, με αφορμή το δεύτερο κρούσμα ευλογιάς στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ανησυχία, είναι μία ιογενής λοίμωξη” και τόνισε ότι “δεν μεταδίδεται όπως ο κορονοϊός”. Η ίδια εντούτοις συνέστησε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν είμαστε σε επαφή με κρούσματα, ειδικά όταν έχουν εξανθήματα. Τόνισε με τη σειρά της πως πιο ευάλωτοι είναι τα παιδιά και οι έγκυες.
Προσοχή στα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της νόσου συχνά περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους ή/και αίσθημα κόπωσης Σε αντίθεση με την πιο σοβαρή ευλογιά, υπάρχουν επίσης διογκωμένοι λεμφαδένες. Μέσα σε λίγες ημέρες ή περισσότερο από την έναρξη του πυρετού, βλάβες εμφανίζονται συνήθως πρώτα στο πρόσωπο πριν εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.
Ξεκινούν ως μικρές επίπεδες κηλίδες, πριν γίνουν μικρά εξογκώματα που στη συνέχεια γεμίζουν με διαυγές στην αρχή υγρό και μετά με πύον, το οποίο στη συνέχεια σκάει και ξεφλουδίζει. Φαίνεται να είναι πανομοιότυπο με το εξάνθημα της ευλογιάς. Ένα προσβεβλημένο άτομο μπορεί να παραμείνει με συμπτώματα για δύο έως τέσσερις εβδομάδες.
Η διάγνωση γίνεται με απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια, ανίχνευση του DNA του ιού με τεστ PCR σ ή ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
Πηγή άρθρου: Ευλογιά των πιθήκων: Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι έγκυες και τα παιδιά