Σε πορεία υλοποίησης εισέρχεται το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αιχμή τον προσωπικό γιατρό, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες, του προγράμματος “Γιατρός για όλους”. Βασικός πυλώνας είναι η δωρεάν απόκτηση προσωπικού γιατρού ο οποίος θα λειτουργεί ως σύμβουλος για όλα τα θέματα υγείας.
Αρχικά θα ξεκινήσουν οι εγγραφές των γιατρών στο νέο σύστημα και θα ακολουθήσουν οι εγγραφές των πολιτών στον προσωπικό γιατρό, που θα γίνουν σε βάθος εξαμήνου, με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κινήτρων για τους πολίτες ώστε να επιλέγουν την εγγραφή.
Ειδικότερα, όσοι θα κινούνται μέσω του συστήματος του προσωπικού γιατρού θα έχουν μειωμένη συμμετοχή σε φάρμακα και υπηρεσίες, ενώ όσοι δεν εγγραφούν στο σύστημα και λαμβάνουν συνταγές και παραπεμπτικά εκτός του προσωπικού τους γιατρού θα έχουν αυξημένη συμμετοχή.
Φιλοδοξία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας είναι μέχρι τα τέλη του χρόνου να πάμε στον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών εγγεγραμμένων, “που τα οφέλη θα είναι πάρα πολύ μεγάλα για τη δημόσια υγεία. Είναι πολύ σημαντικό από νωρίς ο πολίτης να έχει μία επαφή με ένα γιατρό, που θα του λέει τι προληπτικές εξετάσεις να κάνει, θα ενημερώνει τον φάκελό του, θα τον κατευθύνει σωστά μέσα στο σύστημα, ώστε το νοσοκομείο να είναι η έσχατη λύση”, τονίζεται από το υπουργείο Υγείας.
Το πλαίσιο λειτουργίας του προσωπικού γιατρού είναι το εξής:
Ο προσωπικός γιατρός θα είναι πλέον εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης παραπεμπτικά για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Αριστοτέλους, θα προηγηθούν οι ενήλικες και θα ακολουθήσουν τα παιδιά με την επιλογή του παιδιάτρου που τα παρακολουθεί. Μέχρι τότε οι ανάγκες των βρεφών, παιδιών και εφήβων θα καλύπτονται δωρεάν από τους διαθέσιμους παιδιάτρους των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και με δαπάνη των γονέων από τους ιδιώτες παιδιάτρους.
Σημειώνεται πως όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.
Πώς θα πληρώνονται οι γιατροί
Με το παρόν σύστημα, οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είχαν 200 επισκέψεις για τους πολίτες κάθε μήνα. Όμως οι επισκέψεις αυτές εξαντλούνταν αμέσως, ήδη από τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα.
Με το νέο σύστημα, οι γιατροί θα πληρώνονται κατά άτομο που θα έχουν εγγεγραμμένο στη λίστα τους (per capita) και άνα έτος.
Η παροχή των υπηρεσιών του προσωπικού ιατρού θα είναι δωρεάν για τους εγγεγραμμένους πολίτες, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει περιορισμός των δωρεάν επισκέψεων. Αυτό θα ξεκαθαριστεί με υπουργική απόφαση που αναμένεται.
Εφόσον δηλαδή κάποιος υπερβεί αυτόν το αριθμό, τότε θα καλείται να καταβάλει αντίτιμο, το οποίο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.
Πώς θα γίνει η επιλογή
Μόλις δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών οι πολίτες θα επιλέγουν ελεύθερα, ανάμεσα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί. Η επιλογή θα γίνεται χωρίς γεωγραφικό περιορισμό. Ο τρόπος εγγραφής θα αποσαφηνιστεί με υπουργική απόφαση.
Η εγγραφή θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας και οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται και μόνοι τους.
Ως προσωπικοί γιατροί ορίζονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.
Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι προσωπικοί γιατροί να είναι και ιδιώτες ειδικοί γιατροί, πχ ένας καρδιοπαθής μπορεί να επιλέξει ως προσωπικό γιατρό τον καρδιολόγο του, ένας ασθενής με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα τον πνευμονολόγο του κ.ο.κ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όταν πρόκειται για ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, η πρόσβαση θα είναι δωρεάν.
Ποια κίνητρα θα δοθούν για την εγγραφή
Στο νομοσχέδιο για την καθιέρωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού αναφέρεται πως θα υπάρξουν κίνητρα για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό ιατρό και την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών.
Επίσης, καθιερώνεται σύστημα συνεπειών (“αντικινήτρων”) για τη μη εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό ιατρό και τη μη τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών.
Η αντιστοίχηση σε προσωπικό γιατρό δεν είναι υποχρεωτική, εντούτοις όσοι προχωρήσουν σε εγγραφή αναμένεται, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, να πληρώνουν μικρότερη συμμετοχή για τη συνταγοφράφηση φαρμάκων και θα έχουν προτεραιότητα στον προγραμματισμό των ραντεβού.
Υπενθυμίζεται πως το σύστημα του οικογενειακού γιατρού είχε επιχειρηθεί να εφαρμοστεί αρχικά επί ΣΥΡΙΖΑ (θα ήταν υποχρεωτικός), ωστόσο η ανταπόκριση των πολιτών ήταν πολύ χαμηλή. Η υιοθέτηση κινήτρων για όσους έχουν προσωπικό γιατρό, αλλά και τα οικονομικά κίνητρα που θα μπουν στο σύστημα θεωρείται πως θα μπορέσουν να αντιστρέψουν το κλίμα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
Πηγή άρθρου: Προσωπικός γιατρός: Μειωμένη συμμετοχή σε φάρμακα για όσους εγγραφούν – Όσα πρέπει να γνωρίζεται