Για την ευλογιά των πιθήκων και την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, μιλάει στο TheTOC και στον Μανόλη Καψή ο καθηγητής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Οπως εξηγεί, η ευλογιά των πιθήκων δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία, ενώ η ανησυχία είναι ίσως και υπερβολική, αφού η μετάδοση γίνεται μόνο αν κάποιος έρθει σε επαφή με κρούσμα που ασθενεί και έχει τα εξανθήματα.
Ομως ο ασθενής λογικά γνωρίζει ότι έχει προσβληθεί και θα έχει πάρει τα μέτρα του. Και σε κάθε περίπτωση μπορεί αν κάποιος έρθει σε επαφή με νοσούντα, να σπεύσει να κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς, ακόμα και μετά από 4 ημέρες, κάτι που σε μεγάλο βαθμό προστατεύει από την ασθένεια.
Οσο για την ηπατίτιδα στα παιδιά, μπορεί ορισμένα κρούσματα στο εξωτερικό να προκάλεσαν ανησυχία, αφού οδήγησαν τους μικρούς ασθενείς σε πλήρη ηπατική ανεπάρκεια και να χρειάστηκε μεταμόσχευση, πλην όμως αυτά το περιστατικά είναι σπάνια και μεμονωμένα. Σε κάθε περίπτωση, αν ο μη γένοιτο εμφανιστεί μια τέτοια περίπτωση στην Ελλάδα, δυστυχώς θα χρειαστεί μάλλον η μεταφορά του ασθενούς στο εξωτερικό, αφού τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι πολύ δύσκολες. Πρόσθετη δυσκολία ότι μάλλον δεν υπάρχει και “συνταγή” για την πρόληψη, αφού είναι άγνωστο ακόμα τι προκαλεί αυτά τα κρούσματα στα παιδιά. Οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να δουν εγκαίρως τα συμπτώματα.
Η συνέντευξη του καθηγητή Θάνου Δημόπουλου στο TheTOC
Ερ: Μήπως ήταν υπερβολική η ανησυχία και ο πανικός με την ευλογιά των πιθήκων κύριε Δημόπουλε; Ίσως είναι και αυτό το όνομα που μας ξενίζει…
Απ: Οπως ήταν αναμενόμενο, μετά από 2 χρόνια πανδημίας και κορονοϊού, υπάρχει μία αυξημένη ευαισθητοποίηση και των συστημάτων επιτήρησης αλλά και της ιατρικής κοινότητας για μεταδιδόμενες παθήσεις. Όντως η ευλογιά των πιθήκων έχει περιγραφεί για πρώτη φορά το 1958 και από το 1970 και μετά υπάρχουν κατά διαστήματα αναφορές για περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων, ιδιαίτερα στην Αφρική. Αυτό που προκάλεσε μία ανησυχία τις τελευταίες βδομάδες ήταν αφ΄ενός η συρροή κρουσμάτων σε Ευρωπαϊκά κράτη, σε Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία και βεβαίως από την άλλη, το γεγονός ότι θέλουμε να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί σε κάθε ενδεχόμενο, απ΄ ότι στην περίπτωση του κορονοϊού. Αυτό μπορεί να δημιούργησε και μία υπερβολική αντίδραση.
Ερ: Αυτή η ασθένεια, μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία;
Απ: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση κύριε Καψή, να εξελιχθεί σε πανδημία. Δεδομένου ότι η μετάδοση είναι πολύ πιο δύσκολη, μεταδίδεται κυρίως με την σωματική επαφή, σε περιπτώσεις δηλαδή που ήδη ο ασθενής έχει τα συμπτώματα και έχει το εξάνθημα. Επομένως κάποιος, όταν είναι άρρωστος, έχει ένα εξάνθημα, παίρνει προφυλάξεις ο ίδιος και προφανώς και οι άλλοι από αυτόν. Επομένως η μετάδοση είναι δύσκολη. Εάν υπάρχει αερογενης μεταδοση αυτή είναι πολύ περιορισμένη και με μεγάλα σταγονίδια. Επομένως δεν έχουμε τίποτα που να θυμίζει τον κορονοϊό ή τον ιό της γρίπης.
Ερ: Εχω καταλάβει καλά ότι δεν είναι θανατηφόρος η ασθένεια;
Απ: Βεβαίως. Επομένως δεν θα δημιουργηθεί πανδημία. Η ασθένεια περιορίζεται σε δερματικό εξάνθημα, πυρετό καταβολή, σπανίως προσβάλλει τους πνεύμονες. Και βεβαίως έχουμε και πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, το εμβόλιο της ευλογιάς. Το οποίο να πούμε ότι μπορεί να χορηγηθεί, εάν κάποιο άτομο έχει την υποψία ή την απόδειξη ότι έχει εκτεθεί σε ένα άλλο άτομο που ή πάσχει ή πιθανώς πάσχει από την ευλογιά των πιθήκων, μπορεί να αντιμετωπιστεί γιατί μπορεί να του χορηγηθεί το εμβόλιο μέσα στις τέσσερις πρώτες ημέρες από την έκθεση.
Ερ: Εμείς που έχουμε γεννηθεί προ του 1970 και πιθανότατα έχουμε κάνει το εμβόλιο το παλιό, το εμβόλιο της ευλογιάς, είμαστε σχετικά προστατευμένοι;
Απ: Βεβαίως. Είναι πολύ σωστό. Να πούμε ότι μέχρι το 1970 πραγματοποιείτο το εμβόλιο της ευλογιάς που ήταν από ζωντανό αδρανοποιημένο ιό, που δίνει μία προστασία εφ΄όρου ζωής και ξέρουμε ότι οι συγκεκριμένη ιοί, υπάρχει αποτελεσματικότητα του ενός εμβολίου και για άλλες παραλλαγές των ιών αυτών. Λογικά υπάρχει μία σημαντική κάλυψη για τα άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί για τον ιό της ευλογιάς.
Ερ: Συνοψίζοντας, δεν έχει σχέση η ευλογιά των πιθήκων με τον κορονοϊό ή τους περιορισμούς ή το ανοσοποιητικό…
Απ: Δεν έχει καμία σχέση ούτε με τα εμβόλια, ούτε με τον κορονοϊό. Αφορά μια τελείως ξεχωριστή ομάδα ιών που έχει διαπιστωθεί από το 1970 και μετά, ότι δημιουργεί μικρές συρροές κρουσμάτων κατά διαστήματα, η μεγαλύτερη που έχει περιγράφει στην κεντρική Αφρική ήταν πριν από αρκετά χρόνια, γύρω στα 500 με 700 άτομα και δεν αναμένεται να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Βεβαίως υπάρχει η εγρήγορση η οποία είναι και αναμενόμενη για να προληφθεί μία μεγαλύτερη συρροή κρουσμάτων.
Ερ: Αντίθετα πάντως, η άλλη πηγή ανησυχίας, η άλλη είδηση που μας ανησύχησε, μιλάω για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, φαίνεται ότι κάποια σχέση έχει με το ανοσοποιητικό, την καραντίνα κτλπ. Δεν είναι τελείως άσχετη ή κάνω λάθος;
Απ: Ναι δείτε, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Γιατί ενώ στην προηγούμενη περίπτωση ξέρουμε ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος ιός, ο οποίος έχει τη συγκεκριμένη περίοδο επώασης, κάνει αυτά τα συμπτώματα κτλπ, στην περίπτωση που μιλάμε για οξεία ηπατίτιδα, δηλαδή οξεία φλεγμονή του ήπατος στα παιδιά, εκδηλώνεται με ίκτερο, με κιτρίνισμα, με αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων, με φαγούρα, με πυρετό, με ναυτία και με πόνο στην κοιλιά. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, δύο με πέντε ετών και χαρακτηρίζονται επίσης και από αυξημένα ηπατικά ένζυμα, ιδιαίτερα τις τρανσαμινάσες. Εχουν αποκλειστεί μέχρι τώρα οι γνωστές, δηλαδή η ηπατίτιδα A,B,C,E που έχουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ένας αδενοϊός, χωρίς να είμαστε απόλυτα σίγουροι αν αυτό είναι το παθογενετικό αίτιο που δημιουργεί αυτά τα κρούσματα της ηπατίτιδας στα παιδιά. Η υποκείμενη επομένως αιτία και για τη μικρή αύξηση που έχουμε παραμένει άγνωστη. Ενδεχομένως ένα επηρεασμένο ανοσοποιητικό σύστημα από μία προηγούμενη ιογενή λοίμωξη, να ευοδώνει την ανάπτυξη, την παρουσίαση αυτού του συγκεκριμένου συνδρόμου.
Ερ: Άρα μπορεί να έχει σχέση, μπορεί, υπό εξέταση ακόμη…με την καραντίνα ή με το ανοσοποιητικό. Και εδώ η ανησυχία δεν είναι υπερβολική, γιατί είχαμε μερικέ, ίσως λίγες, αλλά σοβαρές περιπτώσεις σε παιδιά που χρειάστηκαν μεταμόσχευση.
Απ: Βεβαίως, δηλαδή ενώ η εξέλιξη της νόσου συνήθως είναι θετική, ευνοϊκή, σε μερικές περιπτώσεις, σπάνιες μεν αλλά υπαρκτές, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ηπατική ανεπάρκεια και ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος.
Ερ: Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο μη γένοιτο, στην Ελλάδα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο περιστατικό; Διάβασα ότι ίσως χρειαστεί μεταφορά στην Ιταλία…
Απ:; Έχετε απόλυτο δίκιο. Η δυνατότητα που έχουμε στην Ελλάδα να πραγματοποιούνται εγκαίρως μεταμοσχεύσεις ήπατος είναι σχετικά περιορισμένη. Γιατί η μεταμόσχευση ήπατος σε αντίθεση με τη μεταμόσχευση καρδιάς, δεν απαιτεί μόνο την ύπαρξη και ενός πολύ καλού, μιας πολύ καλής χειρουργικής ομάδας, αλλά απαιτεί και τη συνεργασία και την ύπαρξη ειδικών, που αφορούν στην ηπατολογίας, στις λοιμώξεις, στις διαταραχές της πήξης και τις μεταγγίσεις. Επομένως είναι μία πολύ δυσκολότερη επέμβαση και ίσως χρειαστεί η μεταφορά του ασθενούς στο στο εξωτερικό.
Ερ: Πώς μπορούν να προφυλαχτούν οι γονείς, πως μπορούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους;
Απ: Νομίζω ότι αυτό δεν μπορούμε να το πούμε, δεδομένου ότι έχουμε πολύ λίγη, πολύ περιορισμένη γνώση γι΄αυτό. Είναι πάντως καθησυχαστικό το γεγονός, ότι στην Ελλάδα μπορεί να είχαμε κάποια περιορισμένα περιστατικά- αν και αυτό δεν είναι σίγουρο- και φαίνεται και γενικότερα, ότι δεν έχουμε μία γενικότερη σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και διεθνώς.
Ερ: Τελευταία ερώτηση. Πώς μεταδίδεται; Για παράδειγμα, μπορεί να μεταδίδεται στην πισίνα;
Απ: Επειδή ακριβώς δεν ξέρουμε απολύτως τον παθογενετικό παράγοντα, δεν μπορούμε να έχουμε σαφή γνώση και για τη μετάδοση, για την δημιουργία αυτής της οξείας ηπατίτιδας.
Ερ: Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να παρακολουθούν τα παιδιά; Αν τυχόν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα που μας είπατε; Τον ίκτερο, το χρώμα…
Απ: Ακριβώς, που είναι όμως εξαιρετικά σπάνια…
Ερ: Συνεπώς και εδώ ψυχραιμία;
Απ: Ακριβώς.
Ερ: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε καθηγητά.
Απ: Εγώ σας ευχαριστώ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
Πηγή άρθρου: Ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος στο TheTOC για ευλογιά των πιθήκων και οξεία ηπατίτιδα – Τι να προσέξουν οι γονείς